İnternet Hızlandırma Yöntemleri Neler?
İnternet, bilgisayarların birbirlerine bağlanması ile oluşan bir altyapı. Bu ipucunda sizlere internet hızlandırma yöntemlerini açıklayacağız.
İnternet, günümüzde dünya nüfusunun önemli bir kısmının kullanmış olduğu bir yapı. Son yıllarda hızla artan internet kullanımı ile birlikte bazı kullanıcılar, uzaktan çalışırken internetten faydalanıyor. Bundan dolayı internet, büyük bir önem kazanmış durumda.
İnternet kullanırken kullanıcılar, çeşitli sorunlarla da karşılaşıyor. Bunlardan biri de internetin yavaşlaması veya en yüksek verimi sağlamaması. Bunun birçok sebebi vardır. Bu içerik, interneti hızlandırmak için nelerin yapılması gerektiğini açıklayacak.
İnternet hızlandırma yöntemleri
İnternet hızlandırma yöntemleri şunlardır:
Bir süre beklemek
Bazı durumlarda internet, anlık veya kısa süreli olarak yavaşlığa maruz kalır. İnternet hızı, normalde yüksekse ve sonrasında yavaşladıysa bir süre beklemek en doğru karar olacak. Bir süre bekledikten sonra internet hızı tekrardan normal seviyesine döner.
Çalışan uygulamaların internet kullanımını tespit etmek
Eğer bir süre beklenilmesine rağmen internet hızı halen yavaşsa bunun bir diğer sebebi, arka planda çalışan uygulamalardır. Bu doğrultuda uygulanması gereken, çalışan uygulamaları inceleyip hangi uygulamanın interneti kullandığını anlamak.
Görev yöneticisi, ağ kullanımı gerçekleştiren uygulamaları “İşlemler” sekmesinde gösterdiği için bu araçtan faydalanılmalı. Eğer internet kullanan bir uygulama varsa ve bu uygulama önemli değilse sonlandırılmalı.
Tarayıcıyı temiz tutmak
Arka planda çalışan uygulama olmadığı takdirde sorun, tarayıcı kaynaklı da olabiliyor. Kullanıcılar, internet hızlandırma ile uğraşırken farklı tarayıcılardan sorunun tarayıcı kaynaklı olup olmadığını tespit etmeli. Eğer sorun tarayıcıdan kaynaklanıyorsa uygulanması gereken, önbellek ve çerezler gibi verileri silmek. Bu şekilde kullanılan internet sitesi daha hızlı hale geliyor.
Modemi yeniden başlatmak
İnternet kullanan birçok kişinin yapması gerektiği eylemler arasında modemi yeniden başlatmak yer alıyor. Bir kullanıcı, birçok yöntem denemesine rağmen hala yavaş bir internete sahipse modemi yeniden başlatmalıdır. Çünkü bazı durumlarda, servis sağlayıcısıyla modem arasında bir hata meydana gelme ihtimali bulunuyor. Bu ihtimalin oluşmasında internet, stabil bir şekilde çalışmıyor. Modemi yeniden başlatmak kusursuz bir bağlantı sağlar.
Modemin bağlandığı kanalı güncellemek
Modem, internete bağlanmayı sağlayan bir cihaz. Kullanıcılar, internet hızlandırma amacıyla modem kanalını güncellemeli. Özellikle WiFi ağını kullananlar, daha yavaş bir internet ile karşılaşır. Bunun nedenleri arasında modem kanalı yer alıyor.
Örneğin kalabalık bir ortam düşünelim. Bu ortamda birçok modem varsa modemler, aynı kanalda olduğunda birbirleriyle çarpışır. Böylece internet hızı düşer. Yapılması gereken, modem arayüzünden daha sakin bir kanal seçmek. Bu durum, kablosuz internet hızını yükseltir.
Kullanılan donanımların özelliklerini öğrenmek
İster kablolu ister kablosuz olsun internet kullanıcıları, donanımları yeterli değilse ve özellikle yüksek hızda internet kullanıyorsa düşük hızlara maruz kalır. Daha yüksek hızlara ulaşmanın yolu, donanımları inceleyip desteklediği en yüksek hızı öğrenmek. Örneğin, 1 Gbit internet hızına sahip bir hatta 500 Mbps destekleyen modem kullanılırsa modem, 1 Gbps hız sağlayamaz.
Modem 1 Gbps hız veriyorsa ve anakartın içerisinde yer alan kart bunu desteklemezse de anakart kaynaklı bir hız düşüşü olur. Yalnızca ağ donanımlarının hızlı olması yetmez. Aynı zamanda depolama birimleri de internet hızına yetişmesi gerekir. Günümüz standart hızları incelendiğinde HDD’nin bile bu hızın altında kalması beklenmiyor.
Kullanıcılar, internet hızlandırma alanında kablolu internetin dışında kablosuz internet yapısını da bilmeli. WiFi 6E son zamanların en popüler ve en hızlı teknolojilerinden birisi. Eğer modem ile kullanılan cihazın teknolojisi güncelse daha iyi hıza sahip olunur. Ancak güncel olmayan teknolojilerde daha düşük performans alınır. Bu detayı da unutmamak gerekiyor.
Özetle güçlü donanımlara geçmek, yüksek hızda internet kullananlar için büyük bir avantaj sağlar.
Altyapının desteklediği hızı incelemek
Donanımlar güçlüyse, yüksek hıza sahip bir paket alınmasına rağmen düşük hız alınıyorsa bunun nedeni, binanın altyapısı olabiliyor. Binaya gelen kabloların da yüksek internet hızını destekleyecek şekilde olması gerekir. Bu sayede daha yüksek internet hızlarına kavuşmak mümkün olur. Eğer kablolar eskiyse yenilenmesi için firmaya talepte bulunmak gerekiyor.
İnternet paketini yükseltmek
Kullanıcılar, her şeye rağmen yavaş bir internete sahipse bunun nedeni, düşük hıza sahip paket olabilir. İnternet hızlandırma için uygulanması gereken bir diğer yöntem, daha iyi bir internet paketine geçiş yapmak. Daha iyi internet hızı için daha yüksek paket almak gerekir. Bu sayede internet sayfaları daha hızlı açılırken indirme ve yükleme hızı da yükselir.
İlgili İçerikler:
Altı Yıl Güncelleme Alacak Samsung Galaxy A16 5G Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri Neler?
Samsung Galaxy A16 5G tanıtıldı! 6 yıl güncelleme desteği, 6.7 inç ekran, Exynos 1330 işlemci ve 229 euro fiyatıyla dikkat çeken modelin özellikleri neler?
PlayStation 5 vs PlayStation 5 Pro: Aradaki Farklar Neler?
PS5 Pro, gelişmiş grafik performansı, ray tracing teknolojisi ve Wi-Fi 7 desteği ile geliyor. Yüksek fiyatıyla dikkat çeken yeni konsol, 2025'te piyasada olacak.
Honor Watch 5 Tanıtıldı: Yeni Nesil Akıllı Saatin Özellikleri Neler?
Honor Watch 5, 1.85 inç AMOLED ekran, 5 ATM su geçirmezlik, 85 spor modu ve 15 gün pil ömrü ile tanıtıldı. Sağlık ve spor takibiyle dikkat çekiyor.
İnternet Tarihinin En Büyük Şifre Veritabanı Yayınlandı: Tam 10 Milyar Şifre!
İnternet tarihinin en büyük şifre sızıntısı yapıldı. Tam 10 milyar şifre içeren "rockyou2024.txt" isimli dosya yayınlandı.