ChatGPT ile SEO'da Profesyonel Bir Seviye Yakalayın: ChatGPT ile SEO Nasıl Yapılır?
ChatGPT ile SEO üzerinde çalışmalar gerçekleştirilebiliyor. Bu başlık altında ChatGPT kullanarak nasıl SEO çalışması yapılacağını açıklayacağız.
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet botu. Aralık ayında çıktığında birkaç gün içerisinde milyonlarca kullanıcıya ulaştı. Bunun sebebi gerçekçi konuşması ve kullanıcılara destek vermesiydi. 15 Aralık ve 9 Ocak tarihlerinde güncelleme alan yazılım, daha da gelişiyor.
Uygulamayı yalnızca eğlence amaçlı değil, bilgi amaçlı da kullanabilirsiniz. Bilgiden kasıt, basit bilgiler değil. Örneğin web sitesi geliştirdiğinizi varsayalım. Sitede SEO ile ilgili bazı detaylara ihtiyacınız var. Bot, sizin için bu bilgileri sunarak yardımcı olmakta. Bu başlık altında botla beraber SEO ile ilgili nelerin yapılabileceğini açıklamak isteriz.
SEO nedir?
Öncelikle SEO’nun ne olduğunu bilmek gerekiyor. SEO, İngilizce olarak “Search Engine Optimization” demek. Yani Türkçe dilinde “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına geliyor.
Arama motorları, internet sitesi olanlar için önemli bir şey. Çünkü Google, Bing ve Yandex gibi motorlar sayesinde site, öne çıkabilmekte. Bunun için arama motorlarında belirlenen sorgularda ilk sıralarda yer almak gerekir. SEO çalışması yapmak bunun için önemli bir olay.
ChatGPT ne işe yarıyor?
ChatGPT ile SEO başlığına geçmeden önce ChatGPT’nin amacından da söz etmeliyiz. ChatGPT, yapay zeka destekli bir sohbet botu. Arka planda öğrendiği verilere dayanarak insanlara destek sunuyor. Bu veriler arasında SEO da yer alıyor. SEO alanında uzmanlaşmak isteyenler veya yardıma ihtiyacı olanlar bottan yararlanabilmekte.
ChatGPT ile web sitesi için SEO nasıl yapılır?
ChatGPT ile beraber pek çok SEO çalışması yapılabiliyor. ChatGPT ile web sitesini öne çıkarmak için kendisine bazı sorular sorulmalı. Bot, bu soruları analiz eder ve cevabı uygun bir tarzda verir.
Örneğin, SEO odaklı içeriklere ihtiyacınız var. Bunun için belirli anahtar kelimelere göre başlıklar lazım. Bot, kısa süre içerisinde pek çok başlık fikri verebiliyor. Bunun dışında bot, SEO dostu HTML kodları paylaşmada da üstün başarı sergiliyor.
ChatGPT ile SEO diyalogları
ChatGPT kullanarak SEO odaklı pek çok çalışma gerçekleştirmek mümkün. Bunları sizler için madde madde açıklayacağız. Bu başlık altında şu maddelere yer veriyoruz:
- Anahtar kelimeleri gruplandırma
- Anahtar kelimelerin amacını açıklama
- Etkili SEO başlıklar talep etme
- SEO denetim raporu hakkında bilgi alma
- Anahtar kelimeleri analiz etme
- SEO dostu kodlar oluşturma
- Anahtar kelimeleri belirli bir amaç için gruplandırma
- SEO amaçlı blog yazısı isteme
- Blog yazısını biraz daha geliştirelim: Kod blokları
- Belirli bir konu hakkında anahtar kelimeler isteme
- Anahtar kelimeleri bölge bölge güncelleme
Anahtar kelimeleri gruplandırma
ChatGPT ile SEO yaparken bilinmesi gereken özelliklerden birisi, anahtar kelimeleri gruplandırma. ChatGPT, anahtar ifadeleri kategorilere ayırmada uzman bir bot. Örneğin birden fazla anahtar kelimelerin bulunduğu bir dizi olsun. Bu dizide karmaşık pek çok anahtar kelime yer alıyor. Bota bu kelimelerin listesi atıldığında ve gruplandırılması istendiğinde bot, ifadeleri kategorilere ayırıyor.
Örnek kullanımı için şu örneği verebiliriz: “Aşağıdaki anahtar kelimeleri kategorilere göre gruplandırır mısın?”
Bu soruyu sorduktan sonra iki satır aşağı inerek sözcükleri yazmalısınız. Bot, bu sözcükleri gruplandırarak bilgi verecek.
Eğer tablo olarak görülmesini istiyor iseniz şu soruyu bota yöneltin: “Peki bunu 2 sütun halinde tablo olarak gösterir misin?”
Bunun yanı sıra soruyu en başta sorarken de tablo isteyebilirsiniz. Bu ve benzer sorularla istediğiniz tarzda çalışmalara imza atmanız mümkün oluyor.
Anahtar kelimelerin amacını açıklama
ChatGPT’yle etkili olarak SEO’yu kullanmak için bir diğer özellik, anahtar kelimenin amacı. Birden fazla anahtar kelime bota atılarak her ifadeye amaç eklenebiliyor. Örneğin şöyle bir soru sorulduğunu varsayalım: “Aşağıdaki anahtar kelimelerin açıklamasını tablo halinde açıklar mısın?”
Bu soruyu sorduktan sonra bir satır boşluk bırakarak anahtar kelimeler girilmeli. Örnek olarak bota “Unity oyun geliştirme” sorulduğunu varsayalım. Bot, bu ifadeyi tablo içerisine alıyor. Ardından açıklama sütununa “Oyun geliştirmek için Unity kullanma” yazıyor. Bot, her bir sorguda farklı cevaplara yer verebiliyor. Bu gibi pek çok anahtar kelimeyi toptan sorarak açıklamaların otomatik eklenmesi sağlanmakta.
Etkili SEO başlıklar talep etme
ChatGPT’nin bir diğer marifeti SEO başlıkları üretmesi. ChatGPT ile SEO yaparken bu imkanı da değerlendirmek gerekiyor. Bot, belirli anahtar kelimelere göre başlıklar ortaya koyar.
Örneğin soru şu olsun: “‘PHP eğitimi’ anahtar kelimesine sahip etkili 5 SEO başlığı atar mısın?”
Bu soru sorulduğunda botun bize verdiği cevap şu şekilde:
- "Kapsamlı PHP Eğitimi: Başlangıçtan İleri Seviyeye"
- "PHP ile Web Geliştirmeye Adım Adım Başlangıç"
- "PHP ile Dinamik Web Siteleri Oluşturun: Eğitim Seti"
- "Sıfırdan PHP Uzmanı Olun: Profesyonel Eğitim Seti"
- "PHP ile Özel Projeler Üretin: Adım Adım Eğitim Seti"
SEO denetim raporu hakkında bilgi alma
SEO raporu hazırlarken pek çok kritere dikkat edilmeli. Bu kriterler sayesinde SEO’nun ne kadar başarılı olduğu anlaşılır. Günümüzde bunun için hazır yazılımlar mevcut olsa da bot da faydalı olmakta. Örneğin buradaki bilgilerle denetimler yapılır, düzenlemeler gerekli ise en uygun şekilde tamamlanır. Botun verdiği bilgiler sayesinde web sitesinin SEO kalitesi artar.
Örnek olarak şu soru sorulmuş olsun: “SEO raporu yazarken hangi kriterlerin olması gerektiğini madde madde açıklar mısın?”
Bu sorunun karşılığı olarak bot, madde madde SEO kriterlerinden bahseder.
Anahtar kelimeleri analiz etme
Botun bir diğer özelliği anahtar kelimeleri analiz etme. ChatGPT ile SEO üzerinde sohbet ederken bunu da bilmek gerekir. Bota anahtar kelimelerin arama hacmi ve zorluğu paylaşılır. Ardından bot, bu anahtar kelimeleri analiz edip en uygun olanı belirler.
Örnek olarak bota şu soru yansıtılabilir: “Aşağıdaki anahtar kelimeleri analiz eder misin? Hangisini kullanmalıyım?”
Bir satır boşluk bıraktıktan sonra “Anahtar Kelime - Hacim - Zorluk” yazılmalı. Ardından “-” çizgisi ile ayrılarak satır satır veriler eklenmeli. Bot, her bir anahtar kelimeyi analiz edip sonuç çıkarır.
Anahtar kelimeleri belirli bir amaç için gruplandırma
Botun yapabileceği daha pek çok şey bulunuyor. Bunlardan birisi de anahtar kelimeleri belirli bir amaca göre gruplandırmak. Bot, amaç doğrultusunda en iyi analizi yaparak gerekli açıklamalara yer vermekte. Örneğin bir yarışma sunduğunuzu varsayalım. Yarışmada doğru, yanlış ve kısa cevap gibi sorular olacak. Bot, buna göre en uygun tavsiyeleri vererek bazı öneriler sağlayacak.
SEO dostu blog yazısı isteme
ChatGPT’nin marifetleri arasında blog yazısı yazmak da yer almakta. Bota örnek olarak yapay zeka hakkında bir içerik yazmasını istedik. Bize şu sonucu paylaştı:
"Yapay zeka, son yılların en popüler teknolojik trendlerinden birisidir. Bu teknoloji, veri analitikleri, makine öğrenimi ve otomatikleştirme gibi alanlarda çeşitli uygulamalar sunmaktadır. Yapay zeka, her geçen gün gelişmekte olan bir alandır ve birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Özellikle, sağlık, finans, e-ticaret ve otomotiv gibi sektörler yapay zekayı etkili bir şekilde kullanmaktadır. Bu nedenle, yapay zeka hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Yapay zeka, gelecekte önemli bir rol oynayacak ve birçok fırsat yaratacaktır."
Bazı kısımlarda problemler olsa dahi yapay zekanın güzel bir performans verdiğini belirtmek gerekiyor. Buna ChatGPT, belirli kriterlere göre de yazılar yazabiliyor. Örneğin yazı için bazı kriterler mevcut ise soru sorarken belirtilmeli. Mesela anahtar ifade sayısı, sözcük sayısı ve alt başlık miktarı gibi içerikler.
Blog yazısını biraz daha geliştirelim: Kod blokları
ChatGPT ile SEO özelliklerinden yararlanırken kod bloklarına da yer verebiliyorsunuz. Örneğin programlama ile ilgili bir eğitim yazısında kod blokları otomatik olarak oluşturulabiliyor. Mesela PHP’nin echo ifadesinin kullanımının sorulduğunu varsayalım. Bununla beraber gerektiğinde kod bloklarının olması gerektiğini de açıklamış olalım. Bot, hemen bir blog yazısı hazırlayarak gerekli yerlere kod blokları girer. Özetle bot, programlama eğitimi verirken kod örnekleri de sağlayabiliyor.
Site için başlık ve meta etiketleri önerileri isteme
Bir siteniz olduğunu varsayalım. Sitenizin belirli bir amacı olsun. Bu siteye uygun bir başlık ve açıklama girmek gerekir. Eğer aklınızda bir fikir yoksa bottan tavsiye alabilirsiniz. Bota sitenin amacı yazılmalı. Ardından istekler belirtilmeli. Sonrasında bot, site için uygun tavsiyelerde bulunuyor.
Belirli bir konu hakkında anahtar kelimeler isteme
Bir içerik hazırlıyor olun. Bu içeriği hazırlarken daha fazla anahtar kelimeye ihtiyacınız olsun. Bota içeriğin amacını açıklayın. Ardından size o içerik ile ilgili çeşitli anahtar kelimeler sunsun. Örneğin bir ürün için pek çok anahtar kelime tavsiyesi alınabilmekte.
Anahtar kelimeleri bölge bölge güncelleme
Bot, belirli bir anahtar kelimeyi güncelleyerek varyasyonlarını oluşturan bir liste de sunuyor. Örneğin araç kiralama hizmeti verdiğinizi düşünelim. Bottan belirli bir anahtar kelime üzerine illerin yazılması istenebilir. Aynı şekilde bir ilin ilçeleri için de bu durum geçerli olmakta. Mesela “Araç Kiralama” anahtar kelimesi olsun. Bot, sorudaki ihtiyaca göre anahtar kelimenin başına veya sonuna istenilen bölgeleri ekleyebilmekte.
Yazılımcılar için SEO tavsiyeleri
ChatGPT ile SEO özelliklerinden yararlanırken yazılımcı odaklı çalışmaları da değerlendirmek gerekiyor. SEO, yalnızca blog yazmak için kullanılmaz. Aynı zamanda işin yazılım tarafını da en iyi şekilde yönetmek için bulunur. Bu doğrultuda pek çok SEO dostu kodlardan yararlanılabiliyor. Lafı daha fazla uzatmadan hemen maddelere geçelim. Bu başlık altında şu maddelere yer veriyor olacağız:
- Başlık ve meta açıklaması için kod örneği talebinde bulunma
- SEO dostu kodlar oluşturma
- XML ile site haritası oluşturma
- JSON-LD şeması inşa etme
- Robots.txt dosyası geliştirme
- Çeşitli meta etiketlerine yer verme
- .htaccess dosyası kodlama
Başlık ve meta etiketleri için kod örneği talebinde bulunma
ChatGPT, başlık ve çeşitli meta etiketlerinde yardımcı olan bir yazılım. Tek yapılması gereken bota bununla ilgili soru sormak. Örneğin bottan başlık ve meta etiketleri ile ilgili örnekler istenebilir.
Örnek kodların yanı sıra bota siteyi de SEO amaçlı kodlatmak mümkün. Mesela bir siteniz var olsun. Bu sitenin amacı teknoloji forumu olsun. Bota site hakkında bilgiler verilmeli. Sonrasında ise bottan başlık ve meta etiketleri istenmeli. Yazılım, hemen kodları kendi tavsiyesine göre giriyor. İsteğe bağlı olarak kodlarda güncelleme yapılabilmekte.
Bot, yalnızca meta etiketleri hakkında bilgi sağlamıyor. Bu bilgilere ek olarak görsele eklenen alt etiketleri hakkında da kodlar üretebiliyor. Bununla beraber bottan H etiketleri hakkında da bilgi istenebilmekte. Özetle SEO için gerekli olan pek çok örnek uygulamadan talep edilebiliyor.
SEO dostu kodlar oluşturma
Bottan SEO odaklı kodlar istenebiliyor. İster HTML olsun ister JS olsun yazılım, istenilen tarzda kod yazıyor. H1 etiketlerinin kullanımı, meta etiketleri ve p etiketleri gibi örnekler bottan istenebilmekte. Bunun yanı sıra bota bazı veriler verilebilir. Bot, bu verileri işleyerek koda döker. Bu durum, büyük oranda zaman tasarrufu sağlar.
XML ile site haritası oluşturma
ChatGPT ile SEO sırasında büyük oranda zaman kazandıran diğer şey site haritası. Bot, XML tabanlı site haritası yazdırmada harika bir başarı gösteriyor. Otomatik olarak site haritası oluşturmak için yapılması gereken şey adresleri bota aktarmak. Sadece XML site haritası oluşturulmak istendiği belirtilmeli. Ardından site adresleri eklenmeli. Bot, birkaç saniye içerisinde XML tarzı site haritasını kullanıcının önüne seriyor.
JSON-LD şeması inşa etme
JSON-LD, gerekli bilgilerin bir arada bulunduğu bir dosya. Bu dosyada tür, isim, adres ve telefon numarası gibi detaylara yer veriliyor. Bu detaylar sayesinde botlar, site hakkında bilgi sahibi olabiliyor.
ChatGPT, JSON-LD dosyası oluşturmada da başarılı bir iş gerçekleştiriyor. Yapılması gereken şey gerekli detayları paylaşıp bottan JSON-LD formatında kod talep etmek. Örneğin bot, hizmete göre bazı bilgileri otomatik dolduruyor. Bu da önemli bir ayrıcalık sağlıyor. Ek olarak şunu da ifade edelim: İstenilen bilgiler bu kodda yer alabiliyor. Her bilginin verilmesine gerek yok. Yani site sahibi, hangi bilgilere yer vermek istiyor ise onları bot ile paylaşmalı. JSON-LD’de yer alan bazı bilgiler şunlar:
- Marka adı
- Hizmet alanı
- Adres
- Şehir
- Ülke
- Posta kodu
- Telefon numarası
Robots.txt dosyası geliştirme
Robots.txt, botların hangi alanlara erişmesi gerektiğini belirten bir dosya. Bu dosya sayesinde siteye giren botlar, bu yönergeye uyarak işlem gerçekleştirir. Örneğin botun hangi dizinlerde gezmesi veya gezmemesi gerektiği bu sayede belirtilir. Buna ek olarak her bota ayrı bir işlem uygulanabiliyor. Bu da detaylı düzenlemenin mümkün olduğu anlamına geliyor.
ChatGPT, uzun uzun robots.txt yazmak istemeyenler için harika bir kaynak. Yapılması gereken tek şey, bottan robots.txt istemek. Bununla beraber dosyada nelerin yer alacağını belirtmek. Örneğin Google botunun “/Uploads” dizinine erişmesi engellenebilir. Bunun yanı sıra tüm botlar için belirli bir işlem uygulanabilir.
Çeşitli meta etiketlerine yer verme
ChatGPT ile SEO dostu kodlar oluştururken meta etiketleri de üretilebiliyor. Az önce bahsetmiş olduğumuz gibi basit meta etiketlerinden söz etmiyoruz. Detaylı ve daha karmaşık meta etiketleri için de ChatGPT, harika bir nimet. Meta etiketleri, botların bir siteyi daha iyi anlamasını sağlar. Bazı botlara özgü meta etiketleri de bulunur. Bu etiketler sayesinde site, bota göre özelleştirilebilir. Yapay zeka, bu etiketler hakkında da bilgi sahibidir.
Örneğin basit bir örnek sunalım. Twitter, kendi meta etiketlerine sahip bir yazılım. Örneğin “twitter-card” veya “twitter-image” gibi meta etiketleri var. Bu etiketlerin amacı sayfanın Twitter’da güzel görünmesini sağlamak. ChatGPT’den talep edildiği takdirde gerekli bilgiler ışığında bir Twitter card oluşturulabiliyor. Bu kodlar, sayfaya eklendiğinde ve sayfa Twitter’da paylaşıldığında kart şeklinde görünüyor.
.htaccess dosyası kodlama
Kullanıcıların ChatGPT ile SEO örneklerini incelerken .htaccess hakkında da bilgi alması gerekiyor. “.htaccess” dosyası, web sitesinin altyapısında yer alan bir özellik. Bu dosya sayesinde sunucular, kullanıcılara bilgi gönderiyor. Örneğin bir dizine girmek buradaki bilgilerle yasaklanmakta. Yönlendirme yapma ve adres güncelleme gibi çalışmalar da bu şekilde yapılır.
Örnek olarak şöyle bir soruyu bota yöneltelim: “.htaccess dosyası geliştiriyorum. Bana ‘/Source’ adresine erişimi engelleyen bir kod yazar mısın?”. Bu soru sorulduğunda bot, kısa süre içerisinde kodu üretir. Yazılımcının burada yapması gerektiği şey kodu alıp gerekli dizine aktarmak. Bunun yanı sıra birden fazla işlem de satır satır yazılabilir. Yani bot, toplu işlemler için de kod yazma yeteneğine sahip.
Bu başlık altında sizlere ChatGPT’yi kullanarak nasıl SEO hakkında bilgiler alacağınızı açıkladık. Bu bilgilerin sizler için faydalı olduğunu düşünüyoruz. Eğer ChatGPT ve SEO’yla alakalı farklı sorular sormak isterseniz yorumlarda paylaşmayı unutmayın.
İlgili İçerikler:
iPhone 16 Serisi Satışları Beklentilerin Altında Kaldı: Pro Modellerde Büyük Düşüş!
iPhone 16 serisi, özellikle Pro modellerde beklenen ilgiyi görmedi. Satışlar, iPhone 15'e kıyasla düştü, ancak iPhone 16 Plus modeli güçlü bir performans sergiliyor.
Lenovo, Yeni Oyun Tableti Hakkında Merak Uyandıran Bir Paylaşım Yaptı!
Lenovo, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcili ve 12GB RAM'li yeni Legion Y700 oyun tabletini yakında tanıtacak. Yüksek performansıyla oyuncular için ideal bir seçenek olacak.
Galaxy S24 FE'nin Fiyatı Ortaya Çıktı: Beklentilerin Üzerinde!
Galaxy S24 FE’nin fiyatı 699 dolar olarak sızdırıldı. Daha büyük ekran, güçlü Exynos 2400e işlemci ve gelişmiş kamera özellikleriyle dikkat çekiyor.
AMD’nin Üst Seviye X870 Serisi Anakartları 30 Eylül’de Piyasaya Çıkıyor!
AMD'nin X870 ve X870E anakartları, WiFi 7 ve USB4 desteği gibi yeni özelliklerle 30 Eylül’de piyasaya çıkıyor. Yeni anakartlar Zen 5 işlemcilerle uyumlu.