Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
Çalışma motivasyonu sağlamak ders çalışırken, proje geliştirirken veya herhangi bir işte gerekli olan bir durum. Bu motivasyonu sağlamak için pek çok yol var.
İnsanlar, tarih boyunca pek çok buluş gerçekleştirirken çeşitli şeyleri de keşfetmiş oldu. Bu zamana kadar elektronik ortamda bilgisayarların çıkmaya başlaması, internetin yaygınlaşması ve daha pek şey geliştirildi. İnsanlar, yeni şeyler üretirken pes etmedi ve sabırlı bir şekilde dünyaya büyük faydalar sağladı. Peki bu insanlar nasıl bu kadar başarılı oldular? Gelin beraber inceleyelim.
Motivasyon nedir?
Güdü veya bir diğer ismiyle motiv, kişinin harekete geçmesi anlamına geliyor. Kişinin davranışa hazır hale gelmesine ise motivasyon deniyor. Örneğin bir işe başlarken motivasyon kaynağının olması gerekiyor. Motivasyonu olan bir kişi o işe daha keyifli bir şekilde başlar ve işini severek yapar.
Motivasyonun iki türü bulunuyor. Bunlardan birisi iç motivasyon olurken diğeri dış motivasyon olarak yer almakta. Çalışma motivasyonu için kişinin iç motivasyonu iyi bir seviyede olmalı. Bazı örnekleri şu şekilde verebiliriz:
- Bir projeye başlarken özgüvenli olmak
- Projenin başarılı olacağına dair umudun yerinde olması
- Kendini ödüllendirme
- Hedef belirleme
- Refah düzeyini yüksek tutma
- Sağlığını koruma
Dış motivasyon için ise şu örnekleri verebiliriz:
- Projeden gelir elde etme
- Saygınlık kazanma
- Konforlu bir çevreye sahip olma
- Başarılı bir ekip ile çalışma
Çalışma motivasyonu sağlamanın yolları
Çalışma motivasyonu sağlamanın yolları aşağıda açıklanmıştır:
Uyku düzenine önem gösterin
Motivasyonlu olmanın yollarından birisi uyku düzenine önem göstermekten geçiyor. Uykusunu tam almamış bir insan, gün boyunca yorgun ve düşük enerjiye sahip olur. Bu durum, motivasyon düşüklüğü sağlayarak yapılan işten yeterince keyif almamaya neden olur. Bir işten yeterince keyif almayan kişi, o işi daha az verimlilik ile gerçekleştirir. Bu durum da performansı da etkiler. Bundan dolayı her insanın uyku düzeninin yerinde olması gerekiyor. Böylece motivasyon daha yüksek olur ve mutlu bir çalışma ortamı sağlanır.
Beslenme düzenini önemseyin
İnsanların dikkat etmesi gerektiği konulardan birisi beslenme düzeni oluyor. Beslenme düzenine önem göstermek, sağlık açısından önemli avantajlara sahip. Yetersiz beslenen bir kişi hastalanabileceği için motivasyon düşüklüğü ile karşılaşılır. Aynı şekilde yetersiz beslenme yerine aşırı tüketim yapılırsa da vücut için tehlikeli olur. Önemli olan dengeli beslenmek ve sağlıklı besinleri tüketmek. Bu durumun hem fiziksel hem de psikolojik olarak insana olumlu etkileri bulunuyor.
Konforu artırın
Çalışma motivasyonu sağlamanın bir diğer yolu konforlu bir ortamda yaşamak. Çalışma yapılan ortam yeterince konforlu değilse bu durum, kişinin rahat çalışamamasını ve işine daha az odaklanmasını sağlar. Örneğin, oturulan koltuk eğer rahat değilse daha rahat bir koltuk alınmalı veya koltuğun arkası genişse arkaya bir yastık konulmalı. Aynı zamanda oturma şekli ve vücut pozisyonu gibi detaylara da önem gösterilmeli.
Bir diğer örnek iş yaparken kullanılan malzemeler. Malzemeler, kişinin konforuna uygun olarak belirlenmeli. Örneğin, oyun sunucusu işleten biri aksiyon oyunu oynuyorsa kullandığı farenin oyuna uygun bir şekilde yer alması gerekir. Bu sayede oyundan alınan keyif artarken konfor da yükseltilmiş olacak. Özetle konfor, motivasyonu yükseltme konusunda önemli bir yana sahip.
Aralıklarla dinlenin, stresli olmayın
İnsanların dikkat etmesi gerektiği bir diğer şey stres seviyesini düşük tutmak ve dinlenmek. Eğer uzun süreli bir iş yapılıyorsa aralıklarla dinlenmek yani kısa molalar vermek gerekiyor. Bu sayede hem sağlık korunmuş olur hem de motivasyon yüksek seviyede tutulur.
Dinlenmek, vücudu rahatlattığı için mutluluk hormonlarının da salgılanmasına katkı sağlar. Aynı zamanda stres seviyesini ciddi oranda düşürür. Eğer kısa işler yapılıyorsa yapılan her işin sonunda birkaç dakikalık ara verilmelidir. Temiz hava almak rahatlatan bir deneyim olacaktır.
Beyninizi ödüllendirin
İnsanların yapabileceği en önemli şeylerden birisi kendini ödüllendirmesidir. Çalışma motivasyonu seviyesini yüksek tutmak isteyenler, bu konuya büyük bir önem göstermeli. Bunun sebebi, beyni ödüllendirmenin mutluluk hormonlarını salgılaması.
Mutluluk hormonları serotonin, dopamin ve endorfin gibi çeşitli hormonlar ile sağlanıyor. Endorfin, ağrıyı keserek kişinin daha mutlu olmasını sağlayan bir hormondur. Dopamin, bir insanın bağımlısı olduğu şeyleri yapması olarak açıklanır. Örneğin, kahve seven bir insan, günde birkaç bardak kahve ile beraber bu hormonu salgılar. Serotonin ise küçük şeylerden mutlu olmayı sağlar.
Peki iş yaparken beynin mutluluk hormonlarını salgılamasını nasıl sağlarız?
Bunun için beyni ödüllendirmek gerekiyor. Bir insan, sevdiği şeyleri yaparsa bu şekilde hormonlarını aktif tutar. Örneğin, çalışırken verilen aralarda sevilen bir yiyecek veya içecek tüketilebilir. Hatta çalışırken yiyecek ve içecek tüketmek, çalışma sırasında daha mutlu olmaya katkı sağlar.
Örneğin, uzun bir iş yapıldığını varsayalım. İş yaparken bu işin daha eğlenceli hale gelmesini sağlamak için çalışma, parçalara bölünmeli. Her parçanın sonunda ise sevilen bir yiyecek ağıza atılmalı. Bu şekilde yapılan işin verimli olma oranı daha da artar.
Planlı bir birey olun
Planlı olmak, yapılan işlerin düzene girmesi anlamına geliyor. Yarının işini bugünden planla ki verimlilik artsın. Bir gün 24 saat içeriyor. Eğer bir insan plansız bir şekilde iş yaparsa kafası daha çok karışır. Böylece kişi, 24 saatlik zamanı verimli kullanamaz ve bu, zamanın bir kısmının boşa gitmesini sağlar. Bundan dolayı bir gün önceden özellikle akşam saatlerinde bir sonraki günün planı yapılmalı. Çalışma motivasyonu, yapılan hazırlık sayesinde daha yüksek olacaktır. Ayrıca kişi, kendine daha çok vakit ayırabilecek.
Kendinizi geliştirin
İnsanların bir işe başlarken motive olması için kendini geliştirmesi gerekiyor. Eğitim, yaşam boyu sürüyor. Her zaman yeni şeyler öğrenilmeli ve daha fazla tecrübe sahibi olunmalı. Bir kişi, grafik tasarım bilse bile bu alanda yeni şeyler öğrenmeye devam edecek. Çünkü teknoloji gelişiyor ve yeni teknikler ortaya çıkıyor.
İstatistik tutun
Yapılabilecek şeylerden birisi istatistik tutmak. Grafikler, bazı insanların sevdiği bir şey. Grafik incelemeyi ve yorumlamayı sevenler kendisi için de bir performans grafiği hazırlayabilir.
Örneğin, makale yazan bir kişiyi ele alalım. Yazar, grafikte her gün kaç sözcük yazdığını not etmiş olsun. İlk gün 2.000 sözcük yazı yazan kullanıcı, bir sonraki gün 2.200 sözcük yazsın. Sonraki gün ise 2.500 sözcük yazmış olsun.
Grafik üzerindeki yükselmeyi gören yazar, bu olumlu tablo sebebiyle kendini daha motive hissedecektir. Böylece yaptığı işten daha çok keyif almaya başlayacak. Tabii veriyi her zaman yükseltmek mümkün olmayacağı ve insanın da bir sınırı olacağı için bir süre sonra denge kurmak önemlidir. Yani kişinin yapması gerektiği şey alt ve üst sınır belirleyip seviyeyi korumak. Çalışma motivasyonu, bu şekilde elde edilebilir.
İlgili İçerikler:
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...
Digitürk'te TRT 1 Neden Yok? TRT 1 Kaçıncı Kanalda? Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?
TRT 1'in yayın akışını kaçırmak istemeyenler, "Digitürk'te TRT 1 neden yok?" sorusunun cevabını ve güncel frekans bilgilerini merak ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecan dolu maçları TRT 1'de! İşte tüm detaylar...