B Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?
B vitamini, enerji elde etmek amacıyla karbonhidratların, lipidlerin ve proteinlerin kullanımına izin veren, nörotransmiterlerin sentezine katkıda bulunan ve bağışıklık sistemi hücrelerinin olgunlaşmasını, büyümesini, çoğalmasını etkileyen vitaminler formudur.
B vitamini, kompleks vitaminler olarak da bilinen suda çözünen ve vücut için hayati öneme sahip birkaç farklı türden vitamini ifade eder. B vitamini, vücut üzerindeki hücreler ile beraber sinirlere büyük oranda fayda sağlar. Ayrıca, DNA üretimine de yardımcı olur. B vitamini kompleksleri arasında 8 farklı vitamin formu vardır.
B vitamini formları şunlardır:
- Tiamin (B1)
- Riboflavin (B2)
- Niasin (B3)
- Pantotenik asit (B5)
- Piridoksin (B6)
- Biotin (B7)
- Folat ve folik asit (B9)
- Kobalamin (B12)
B vitamini formlarının eksiklikleri, zaman içerisinde birçok farklı sorunlara neden olabilir. B vitamini formlarının her biri, vücut için çok önemli roller oynar. İnsan vücudunun birçok önemli işlevini teşvik eden kimyasal reaksiyonları harekete geçirmek için B vitaminleri gerekir. Örneğin hücreler yağ asitleri, şeker ve farklı tür besinlerden enerji üretebilmek amacıyla B vitamini formlarını kullanır. Böylece insan vücudu, B vitamini formları olmadan sağlıklı bir şekilde çalışamaz.
B vitamini ne işe yarar?
B vitamini, genel vücut sağlığı için hayati bir öneme sahiptir. Güçlü bir vücudun yapı taşı olan B vitamini bilişsel işlev, enerji düzeyleri ve hücre metabolizması üzerinde direkt olarak etkilidir. Bu vitamin, enfeksiyonları engeller, sağlıklı hücrelerin üretimini teşvik eder ve kırmızı kan hücrelerinin gelişmesini sağlar. Ayrıca B vitamini, beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur ve görme yeteneğini geliştirir.
Bu vitaminin özellikle de gebe ve emziren kadınlar için önemli olduğu görülmüştür. Bu önemli vitamin fetal beyin gelişimini destekler, preeklampsi ve olası doğum sorunlarının riskini azaltır.
B vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? (B vitamini eksik olursa ne olur?)
Dengesiz beslenme durumunda yaşlılarda, hamilelerde, çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi bağırsak emilimini engelleyen patolojilerden muzdarip kişilerde B vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. B vitamini eksik olursa şu sorunlar ortaya çıkabilir:
- Kansızlık (Anemi)
- Güçsüz bağışıklık sistemi (B vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar için ana semptomdur)
- Konfüzyon olarak da bilinen bilinçte bulanıklık
- Unutkanlık
- Depresyon ve tükenmişlik
- Dengeyi korumada zorluk
- Bağırsaklarda problem
- Duygudurum sorunları
- Hafızada zayıflık
- Dil ile beraber ağızda şişlik
- Böbrek sorunları
- El ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk
- Kaslarda güçsüzlük
B vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?
- Kırmızı et
- Karaciğer
- Yer fıstığı
- Karnabahar
- Mantar
- Fındık
- Tavuk
- Balık
- Kahverengi pirinç
- Peynir
- Süt
- Yumurta
- Fasulye
- Mercimek
- Badem
- Brokoli
- Ispanak
- Narenciye
- Muz
- Avokado
B vitamini eksikliği ne yemeli?
Yukarıda da belirtildiği gibi B vitamini eksikliği durumunda B vitamini yönünden zengin besinler olan et, ciğer, balık, yumurta, süt ve peynir tüketilebilir. Bu nedenle B vitamini eksikliğini önlemek için dengeli bir beslenme rejimi uygulamak yeterli olabilir. Aksi durumda ise doktor onayıyla B vitamini takviyesi almak gerekebilir.
Bununla beraber aşırı miktarda B vitamini, dengesiz (fazla veya kusurlu) alınan diğer herhangi bir besin maddesi gibi bazı olumsuz etkilere sahip olabilir.
B vitaminini faydaları nelerdir?
- Stresi azaltarak ruh halini iyileştirir.
- Depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltır.
- Bilişsel işlevi geliştirir
- Kanseri önler.
Stresi azaltarak ruh halini iyileştirir
B vitamini, genel olarak halsizliği giderir ve ruh halini iyileştirir. Yapılan bazı araştırmalarda, bu vitaminin stresi engellediği ve bilişsel işlevi geliştirdiği görülmüştür.
Depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltır
B vitamini, psikolojik sorunlar için bir tedavi prosedürü olmasa da depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltabilir. Ayrıca, doktor kontrolünde bu vitaminin takviyesi, antidepresan ilaçlar ile beraber alındığında tedavinin başarı şansını da arttırabilir.
Bilişsel işlevi geliştirir
B vitamini, beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayabilir. Sağlıklı nörolojik ve fizyolojik fonksiyonlar için vücut üzerinde yeteri oranda B vitamini olması şarttır.
Kanseri önler
Bu önemli vitamin, birçok farklı kanser tipinin başlamasını engelleyebilir. Yapılan bazı klinik bazlı araştırmalar, vücudu üzerinde doğru oranda B vitaminine sahip olanların, kanserli hücreleri geliştirme olasılığının çok daha düşük olduğunu gösterdi. Bu vitamin, özellikle de cilt kanseri riskini yüksek oranda azaltabilir.
İlgili İçerikler:
Tesla Robovan Tanıtıldı: 20 Kişilik Otonom Minibüs Ne Sunuyor?
Tesla, 20 kişilik otonom minibüs Robovan'ı tanıttı. Fütüristik tasarıma sahip bu araç, hem yolcu taşımacılığı hem de ticari kullanım için geliştirildi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir ve Ne İşe Yarar? Meclisten Geçti mi?
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun amacı nedir? Bu kanun meclisten geçti mi? Öğretmenlerin haklarını nasıl etkiliyor?
Bugün Hangi Maçlar Var? 11 Ekim Cuma Günü Maç Programı ve Yayın Bilgileri
Futbol severlerin merakla takip ettiği 11 Ekim Cuma gününe ait maç programı, özellikle A Millî Takım'ın mücadelesiyle öne çıkıyor. Bugün, Türkiye'nin de yer aldığı UEFA Uluslar B Ligi maçları futbol tutkunlarının ilgi odağı. Peki, bugün hangi maçlar var,
Yeni Yılda Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? 2025 Yılında Asgari Ücrete Zam Yapılacak mı?
Milyonlarca çalışan, 2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı ve yeni yılda yapılacak zam oranlarının nasıl şekilleneceği konusunda büyük bir merak içerisinde. Her yıl Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet tems