Nokia'dan sevindirici gelişme: Türkiye’ye Ofis Açıyor!
Finlandiya Merkezli Nokia şirketi telekomünikasyon alanındaki faaliyetlerine devam ediyor. Bir sonraki hamlesi için Türkiye'ye ofis açmaya karar veren şirket, ofisinin açılış tarihini açıkladı.
1865 senesinde Finlandiya'da kurulan Nokia şirketi, kurulduğu yıldan beri telekomünikasyon alanında faaliyet göstermektedir. Şirketin ismi duyulunca akıllara ilk başta telefonlar gelmektedir. Fakat şirket sadece telefonlar üzerinde çalışmalar yapmamıştır. Çok uluslu bilgi teknolojileri şirketi olarak piyasada yer almıştır. Günümüzde bir telekomünikasyon devi olarak var olmaya devam etmektedir. Nokia şirketinin odak noktasında ise 5G teknolojisi yer alır.
Dünyanın dört bir tarafından 5G teknolojisine geçiş hazırlıkları yapılmaktadır. Ülkemizde de 5G teknolojisine geçiş çalışmaları son zamanlarda hız kazanmıştır. 5G teknolojisinin kullanılabilmesi için altyapısal hazırlıkların tamamının bitmiş olması gerekir. Altyapısal çalışmaların en önemli donanımlarından biri ise baz istasyonlarıdır. Türkiye'deki baz istasyonları noktasında Nokia şirketi de çalışmalar yapmaktadır. Türkiye'de 5G teknolojisini kullanılabilmesi için gereken baz istasyonları yerli firmalar tarafından da kurulmaya başlanmıştır. Yerli firmalar ile birlikte işbirliği yapmak üzere, Nokia şirketi Türkiye ofisini açmaya karar vermiştir. Son duyurulara göre Nokia, Türkiye ofisini 14 Eylül 2022 tarihinde İstanbul şehrinde açacaktır. Ofisin İstanbul Ataşehir merkezli bir ofis olmasına karar verilmiştir.
Nokia Türkiye ofisinin açılışında Türkiye’yi neler bekliyor?
Nokia Türkiye ofisinin açılış çalışmaları son derece hızlı bir şekilde devam etmektedir. Nokia şirketinin Avrupa kıdemli başkan yardımcısı Jan van Tetering, açılışa imza atacak isim olarak kararlaştırılmıştır. Tetering’in yapacağı açılış töreninde, 5G özellikli AGV’ler ve 5G yeteneklerine sahip robot köpekler yer alacak. 5G yeteneklerine sahip robot köpeklerin sergilenmesi gibi demolar açılışta ön planda tutulacak.
Nokia şirketi
Nokia denilince tüm dünyada akla ilk önce mobil cihazlar gelmektedir. Türkiye'de açılacak olan Nokia ofisinin ise, mobil telefonlar ile bir bağlantısı olmayacaktır. 2016 senesinde Nokia şirketinin isim adları HMD Global’a geçmiştir. O tarihten itibaren milyonlarca adet telefon satışı gerçekleştirilmiştir. Telefon departmanının ilk olarak Microsoft şirketine, sonrasında ise HMD Global’a devredilmesi ise şirket için devrim olmuştur. O tarihe kadar sürekli olarak telefonlar ile gündeme gelen Nokia şirketi, telefon departmanının aktarılmasından sonra telekomünikasyona odaklandı. 2016 senesinden sonra, telefonlardan ziyade telekomünikasyon alanında çalışmalar yaptı.
Nokia, ilk başta bir kağıt hamuru fabrikası olarak kurulmuştu. 150 seneden uzun geçmişi boyunca, farklı endüstrilerde yer aldı. Tüm dünyaya kendini telefonlar ile tanıttı, fakat daha sonrasında telekomünikasyon altyapıları alanına odaklandı. Günümüzde telekomünikasyon alt yapıları ve teknoloji geliştirme alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Bu alanlarda lisanslamalar yapmakta ve büyümeye devam etmektedir.
Nokia şirketi, GSM ve LTE standartlarının geliştirilmesinde önemli rol oynayan şirketlerden biridir. Aynı zamanda taşınabilir mobil telefonların endüstrisine de büyük katkılar sağlamıştır. Apple ve Samsung’dan önceki dönemde en büyük cep telefonu satıcısı olmaya başarmıştır. Fakat sonrasında rakipleriyle mücadelede geri planda kalmış ve adını biraz unutturmuştur. Nokia’nın günümüzde satın alınabilecek iyi telefon modellerinden bazıları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Nokia 8.3 5G | Nokia 7 plus |
Nokia 2.3 | Nokia 3.1 Plus |
Nokia 6.2 | Nokia 2.2 |
Nokia 7.2 | Nokia 5.1 Plus |
Nokia X71 | Nokia 9 PureView |
Nokia, 2016 senesinden sonra telekomünikasyon altyapısı işine çok daha fazla önem vermeye başlamıştır. HERE Haritalar bölümünün elden çıkarılması ve Alcatel-Lucent’in devredilmesi Nokia için önemli dönüm noktaları olmuştur. 8 Ocak 2017 senesinde Nokia 6 isimli cep telefonu modeli ile Çin pazarına yeni bir ürün sokmayı başarmıştır. Çin pazarında beklenenin çok daha üstünde bir ilgi ile karşılaşan bu modelden sonra şirketin eli güçlenmiştir. Bu gelişmenin sonucunda ise şirket bu telefonu küresel olarak satışa çıkarma kararı almıştır. 26 Ocak 2017'de ise MWC’de 3 farklı orta segment akıllı telefonu tanıtmıştır. Aynı zamanda günümüzde hala bir telefon efsanesi olarak görülen Nokia 3310 yenilenmiş modeli ile tanıtılmıştır. Nokia şirketi 2018 senesinden beri dünyadaki en büyük 3 şebeke ekipmanı üreticisi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Nokia işletimleri
Nokia, Helsinki ve New York borsalarından işlem görebilen halka açık bir şirkettir. özellikle Finlandiya ekonomisine çok büyük katkıları olmuştur. Finlandiya’da çok sayıda yerel ortak ve taşeron işçi ile birlikte faaliyetlerine devam etmektedir. Nokia şirketi, Finlandiya'nın gayri safi yurtiçi hasılasına %1.6 katkıda bulunmuştur. 2006 senesinde Finlandiya ihracatının neredeyse % 16'sını Nokia şirketi oluşturmuştur. Nokia şirketinin şu anda 4 adet işletim grubu bulunmaktadır. Bu işletim grupları Nokia Networks, Nokia Technologies, Alcatel-Lucent ve Nokia Bell Labs olarak isimlendirilmişlerdir.
Nokia Networks
Nokia Networks, Nokia'nın sahip olduğu işletimlerden birinin adıdır. Daha önceleri Nokia Siemens Networks (NSN) ve Nokia Solutions and Networks (NSN) olarak isimlendirilmiştir. Finlandiya Merkezi bir işletimdir. Çok uluslu bir veri ağı ve telekomünikasyon donanımları şirketi olarak faaliyetlerine devam eder. 2011 senesindeki gelirlerin bilgileri göz önünde bulundurulduğu takdirde, dünyada en büyük dördüncü telekom ekipman üreticisi olmuştur. Kendisinin önünde yer alan ilk 3 üretici ise Ericsson, Huawei ve Alcatel-Lucent olarak sayılır. Nokia Networks, günümüzde yaklaşık 150 ülkede faaliyet göstermeye devam etmektedir.
NSN marka kimliği, Nokia ve Siemens arasındaki ortak girişim olarak doğmuştur. NSN’nin hisselerinin %50.1’i Nokia şirketine; %49.9’u Siemens şirketine aittir. Bu ortaklık 2007 senesinde Barselona'da gerçekleştirilen 3GSM Dünya Kongresi’nde başlamıştır. Fakat günümüzde hisselerinin tamamı Nokia'nın eline geçmiştir. Şu an tüm hakları ile Nokia'nın elinde olan bir yan kuruluş haline gelmiştir.
NSN operatörlere ve servis sağlayıcılarına birtakım profesyonel hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetlerden bazıları kablosuz ve sabit alt yapısı, ağ servis platformları ve iletişim servis platformları olarak sayılır. Aynı zamanda GSM, EDGE, 3G/W-CDMA, LTE ve WiMAX radyo erişim ağları üzerinde de çalışmalar yapmaktadır. Bunun yanında artan IP ve çoklu erişim yetenekleri ve hizmetleri ile çekirdek ağlar üzerinde de çalışmalar yapmaya devam etmektedir.
2013 senesinin temmuz ayında Nokia, NSN’nin bütün hisselerini 2.21 milyar Amerikan dolarına satın almıştır. Tüm hisseleri kendi üzerine geçirdikten sonra NSN’nin ismi Nokia Networks olarak değiştirilmiştir.
Nokia Technologies
Nokia Technologies, Nokia şirketinin teknoloji markasıdır. Nokia şirketinin markalaşma çalışmalarını ve lisanslama çalışmalarını yürütür.
Nokia Technologies, farklı alanlarda hizmet veren bir geliştirme ekibinden oluşmaktadır. Bu alanlara örnek olarak algılama, güç yönetimi ve materyalleri, kablosuz bağlantı, görüntüleme ve IP lisans programı verilir. Nokia Technologies 3 laboratuvardan oluşur; radyo sistemleri laboratuarı, medya teknolojileri laboratuvarı ve sensör ve malzeme teknolojileri laboratuvarı.
Radyo sistemleri laboratuvarı, radyo ile ilgili alanlarda hizmet vermektedir. Radyo erişimi, kablosuz yerel bağlantılar ve radyo uygulamaları gibi alanlarda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Medya teknolojileri laboratuvarı, çoklu ortam ve etkileşim alanlarında hizmet vermeye devam etmektedir. Sensör ve malzeme teknolojileri laboratuvarı ise, etkileşim yöntemleri, nanoteknoloji ve kuantum teknolojileri, gelişmiş algılama çözümleri gibi alanlarda hizmet vermeye devam etmektedir.
Alcatel-Lucent
Nokia, Alcatel-Lucent’in %80’lik hissesini satın aldı. Böylece şirket yönetiminin büyük bir kontrolünü ele aldı. Günümüzde hala Alcatel-Lucent’in hisselerinin çoğunu elinde bulundurarak çalışmalarına devam etmektedir.
Nokia Bell Labs
Bell Laboratuvarları, Alcatel Lucent’in hisselerinin büyük bir çoğunluğunun devralınmasının ardından Nokia’nın yan kuruluşu oldu. Daha sonrasında Nokia Bell Labs olarak yeniden adlandırıldı.
İlgili İçerikler:
Yapay Zeka Özellikli Asus Zenbook S16 Türkiye’ye Geliyor: İşte Fiyatı!
Asus Zenbook S16, Ryzen AI 9 HX 370 işlemcisi ve 3K OLED ekranıyla Türkiye'de ön siparişe açıldı. Fiyatlar 74.598 TL'den başlıyor.
Samsung'un Devrim Niteliğindeki Yeni NAND Flaş Belleği: Kapasitede Çığır Açıyor!
Samsung, piyasadaki en yoğun QLC NAND flaş belleğini tanıtıyor; 280 katmanlı yonga ile veri depolamada yeni bir dönem başlatıyor.
YouTube’un Yeni Para Kazanma Şartları Türkiye’ye Geldi!
YouTube'un yeni para kazanma şartları, yeni kanallar için önemli fırsatlar sunuyor. Ancak reklam gelirleri için hala eski şartlar geçerli!
Müjde Geldi: Elon Musk’ın Uydu İnterneti Starlink, Yakında Türkiye’ye Geliyor!
Starlink, Türkiye'ye giriş yapmak için adımlarını hızlandırıyor. Elon Musk'ın bu uydu internet projesi, Türkiye'de faaliyet için BTK ile görüşmelere başladı!