Kali Linux
Kali Linux, siber güvenlik için özel olarak yapılandırılmış bir Linux dağıtımıdır. Sızma testi gerçekleştirmek için çok fazla özelleştirme içerir. Genelde güvenlik açıklarını tespit edebilme ve anlama konusunda başvurulan açık kaynaklı bir işletim sistemidir.
Kali Linux, Debian Linux dağıtımını baz alır. Siber güvenlikle ilgilenen hemen hemen herkese tavsiye edilir. Ağ hizmetlerini kolayca devre dışı bırakılmasını sağlaması en büyük artısıdır. Bu sayede sızma testi dahil olmak üzere pek çok güvenlik önlemlerinde başarılı bir şekilde kullanılabilir.
Kali Linux nedir?
Kali Linux öncelikli olarak bilgi güvenliği alanına yönelik bir işletim sistemidir. Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır ve ihtiyaç duyulan tüm araçlar önceden yüklü olarak gelir. Offensive Security adını taşıyan ve son derece itibarlı olan bir bilgi güvenliği şirketi tarafından geliştirilir.
- Kali Linux birbirinden farklı sızma testi araçlarıyla birlikte gelir. En bilinenleri Wireshark, Crunch, Aircrack-ng ve Nmap şeklindedir.
- Kali Linux çoklu dil desteğine sahiptir. Bu sayede kullanıcılara işletim sistemini kendi yerel dillerinde kullanabilme imkanı sunar.
- Kali Linux işletim sistemine ait olan çekirdek kodlara erişim sınırlandırılmıştır. Çekirdek kodlar sadece işletim sisteminin geliştirilme aşamasında görev alanlar tarafından erişilebilir.
- Kali Linux ücretsiz bir şekilde kullanılabilen bir işletim sistemidir. İşletim sisteminin imkanlarından yararlanmak için ücret ödemenize gerek yoktur.
- Kali Linux çok çeşitli ARM cihazlarda kullanılabilir. ARM için repository kaynakları ana sürüme entegre edilmiş durumdadır. ARM cihazlar için güncellemeler aksamadan çıkarılır.
Kali Linux bilgi güvenliği uzmanlarına sunmuş olduğu imkanlar doğrultusunda her zaman gözde olmayı başarır. Etik bilgisayar korsanlığı ile ilgilenen herkesin yolunun kesişeceği bir işletim sistemidir. Çapraz platform desteğinin olması kullanılabilirliğini artıran bir durumdur.
Kali Linux nasıl yüklenir?
Bahsedildiği gibi Kali Linux kullanabilmek için ARM tabanlı bir cihaz dahi kullanabilirsiniz. Kali Linux yüklemek istiyorsanız diğer işletim sistemlerinin yüklenmesi esnasında kullanılan tüm yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu yöntemlere sanallaştırma çözümleri dahildir.
- USB Kullanımı: Kali Linux işletim sistemini USB'ye aktarabilirsiniz. Bunun için minimum 8 GB olan bir USB bellek kullanabilirsiniz. USB belleği işletim sisteminin kendisine dönüştürebilme şansınız vardır. Ancak bunu yapmak için ek yapılandırmalar gerekir.
- Hard Disk Kullanımı: Kali Linux işletim sistemini yüklemek için en bilinen yöntemdir. Yükleme yapabilmek için SSD veya HDD seçebilirsiniz. Kali Linux bir diske yüklendiği zaman disk üzerinde kalıcı düzenlemeler yapılmasına neden olabilir.
- Sanallaştırma Yöntemi: Kali Linux bir sanal makineye yüklenebilir. Bunun için gerekli olan donanım gereksinimleri birbirinden farklıdır. Windows işletim sistemine yükleyeceğiniz bir sanallaştırma programı sayesinde Kali Linux'a ayrı bir yer açabilirsiniz.
- Dual Boot Yöntemi: Kali Linux işletim sisteminin mevcut işletim sisteminin verilerini ortadan kaldırmasını istemiyorsanız dual boot yönteminden yararlanabilirsiniz. Böylece hem Windows hem de Kali Linux işletim sisteminin aynı anda yüklü olmasını sağlayabilirsiniz.
Kali Linux ile gelen en önemli araçlar nelerdir?
Kali Linux'un en önemli yanlarından birisi etik bilgisayar korsanlığını destekleyebilecek araçlarla gelmesidir. Desteklediği araçlar çok fazla olsa bile genelde kullanılanlar ve önemli olanlar bellidir. Kali Linux kullanmaya başladıktan sonra bu araçlardan yararlanmanız gerekir.
- Aircrack-ng: Aircrack-ng doğrudan WiFi ağı güvenliğiyle alakalı bir araçtır. Paket izleme, saldırıları yönetme ve sürücülerde çeşitli testler gerçekleştirme gibi özellikleri vardır. Bu araçta işlemlerin tamamını komut satırı üzerinden yapmanız gerekir.
- THC Hydra: THC Hydra birçok farklı protokole yönelik saldırılar düzenlemenizi sağlar. FTP, HTTP ve HTTPs dahil olmak üzere hedefe yerleştirebileceğiniz pek çok farklı protokol vardır. Bu aracı kullanarak kablosuz ağlara giriş yapabilmeniz mümkündür.
- Nmap: Nmap, ağ tanımlama ve güvenlik denetimleri için kullanılır. IP paketlerini kullanarak ağda yer alan host bilgilerine erişilmesini sağlar. Erişim sağladığı bilgiler arasında işletim sistemi, paket filtreleri ve güvenlik duvarları gibi hassas bilgiler yer alır.
- WireShark: WireShark bir paket analiz aracıdır. Bir ağın tüm faaliyetlerini en ince ayrıntısına kadar görebilmenizi sağlar. Oldukça popüler olan bu araç sayesinde özel raporlar oluşturabilir ve farklı uyarılardan yararlanabilirsiniz.
Kali Linux çok farklı avantajlara sahip bir işletim sistemidir. Bilgi güvenliği alanında vazgeçilmezler arasında yer alır. Sızma testleri dahil olmak üzere pek çok konuda özel olarak yapılandırılmış olduğundan eğitimler onun üzerinden ilerletilir.