Influencer (Etkileyici pazarlama)
Influencer (Etkileyici pazarlama), hedef kitlesinin büyüklüğü veya bireysel ikna kabiliyetinin bir sonucu olarak diğer insanların davranışlarını etkileme yeteneğine sahip olan kişidir. Bu kişiler markaları Instagram, Facebook ve TikTok gibi kanallarda sosyal medya takipçilerine tanıtır. Hatta son zamanlarda Twitter ve LinkedIn gibi diğer platformları da kullanmaya başladılar.
Influencer Ne Yapar?
Fenomen kabul edilen bir kişi olarak influencer, takipçilerinin satın alma kararlarına rehberlik etmek için şöhretini olmasını kullanır. Çoğu zaman medya (videolar, podcast'ler, haber bültenleri) oluşturarak yapılır, yani tanıtmak için para aldıkları ürünleri kişisel hesaplarında paylaşırlar.
Influencer Türleri
Influencerlar, pazarlama sektöründe uzun bir geçmişe sahiptir. Başlangıçta şirketler, ürünlerini televizyon ve radyo reklamları aracılığıyla satmaya yardımcı olmak için ünlüler ve sporcular gibi çekici rakamlar kullandılar.
Sosyal medyanın yükselişi, fenomen türlerini daha popüler hale getirdi. Influencer’lar sahip oldukları takipçi sayısına göre birkaç farklı kategoriye ayrılır:
- Ünlüler: Sanatçılar, sporcular ve popüler kültür yıldızları
- Endüstri uzmanları ve düşünce liderleri
- Mikro-etkileyiciler: Sosyal medya üzerinde etkisi olan bireyler
- Blogcular ve içerik oluşturucular
Dünya Çapındaki Influencer’lar
Ünlü influencer’lar aynı zamanda mega yüzler olarak da bilinir. Dünya çapında popüler olan bazı isimler (Kardashian, Jenner ve Cristiano Ronaldo gibi) ön plana çıkmaktadır. Bu isimlerin farklı platformlarda 1 milyonun üzerinde takipçisi vardır ve reklam içerikleri için ciddi ödemeler alabilirler.
Makro Influencer’lar
Uluslararası şöhrete sahip olmayan ünlüler, makro influencer kategorisine girer. 100 bin ile 1 milyon arasında bir takipçi kitlesine sahiptirler.
Mikro Influencer’lar
Bir mikro influencer’ın sosyal medya hesaplarında 3.000 ila 100.000 takipçisi vardır. Özel bir kategoride (teknoloji, tekstil, moda, magazin gibi) paylaşımlar yapan bu kişiler, bölgesel çalışmalar da yürütebilir.
Sosyal Medya Influencer’ları Nasıl Çalışır?
Influencer pazarlama, özellikle sağlık ve fitness endüstrisinde yaygındır ve Instagram, ortak bir influencer pazarlama platformudur. Hem yerel hem de global markalarla çalışmayı seçen sosyal medya fenomenleri, kayıtlı olduğu bir ajans aracılığıyla veya doğrudan ulaşmayı tercih edebilir.
Uygun bir ücret veya sponsorluk teklif edilmesi durumunda markanın reklamını yapmayı kabul eden influencer’lar, markaların daha önceki çalışmalarını da gözden geçirir.
Fenomenlerle bağlantı kurmanın birkaç yolu şu şekildedir:
- Ürün veya hizmet hediye etme: Markanızla aynı değerleri paylaşan kişileri belirleyin ve inceleme karşılığında onlara ürününüzün ücretsiz sürümlerini verin. İncelemelerinizi Facebook, Twitter, Instagram, YouTube ve web sitenizde yayınlayın.
- Sponsor gönderileri: Sektörünüzde etkisi olan blog yazarlarını arayın ve alanınızla ilgili bir blog veya makale yazmaları için ödeme yapın.
- Misafir gönderileri: İnsanlardan web sitenize yazmalarını veya bunun yerine sitelerine bir içerik yerleştirmelerini isteyin. Bu, marka erişimini artırmaya yardımcı olur.
Influencer Olmak İçin Kaç Takipçiye İhtiyaç Var?
"Mikro influencer" olarak bilinen fenomenliğin giriş seviyesinde bulunan kişilerin 100.000'den az takipçisi vardır. Ancak bazı durumlarda daha az takipçisi olan fenomenler, sponsorlu anlaşmalarda çoğu büyük isimden bile iyi yatırım alabilir.
YouTube, Instagram ve TikTok gibi popüler sosyal medya platformlarında marka değeri yaratabilen isimler, büyük şirketlerle sponsorlu anlaşmalar yapabilir ve takipçi sayısına göre ödemeler alabilir.