R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Google Cloud Nedir?

    Google Cloud, Google firmasının kullanıcılarına sunduğu bir bulut platform hizmetidir. Google Cloud Platform (GCP), dünyanın en büyük üçüncü bulut sağlayıcısıdır. Kullanıcıları farklı donanımlar satın almaktan kurtarır. Sistemi çalıştırmaya ve soğutmaya bağlı gerekli olan bir takım elektrik harcamaları da yine kullanıcıların gözardı edebilecekleri maddeler arasında yer alır. Google şirketinin sahip olduğu YouTube, Gmail ve Google Play gibi Google hizmetleri de Google Cloud veri merkezleri üzerinden çalışmaktadır. Google Cloud platformu, kullandığı sunucu geliştirme araçlarıyla beraber, bulut bilişim hizmetlerinden yararlanan ve bunları kullanıcılara sunan Google şirketinin de kurumsal çözümler paketinde yer alıyor. 

    Bulut Bilişim Platformu Nedir? 

    Bulut teknolojisini kullanan platformları genel olarak bulut platformu denir. Sunucu, depolama, ağ işlemleri, yazılımsal işlemler, analiz mekanizmaları, makine zekası, veritabanı gibi bilgi işlem hizmetlerinin tamamı internet tabanlı bir ortamda bulut bilişim ağı sayesinde  birden fazla kullanıcının ortak ve eş zamanlı kullanımına uygun olabilecek şekilde tamamlanabilirler. Online olarak sunulan bu hizmet bulut platformlar aracılığıyla kullanıcılara ulaşır.

    Profesyonel hayat ya da özel hayat için gerekli olan bir takım belgeler, görseller, videolar ve buna benzer yer kaplayan her türlü dosya depolama sorununu beraberinde getiriyor. Büyük boyutlarda dosyaların insanlar tarafından depolanması günlük hayatta kullanılan cihazlar tarafından yapılamayacak hale gelebiliyor. Bu durum hem günlük hayatı hem de profesyonel iş hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ayrıca aynı kaynağa, aynı dosyaya birden fazla kişi aynı anda ulaşmak istediğinde bulut platform haricindeki hizmetler bu isteği karşılayamıyor. Bulut platform online olarak erişime açık bir hizmet olduğu için istenilen her yerden istenilen her anda ilgili dosyalara ulaşabilme kolaylığı da sağlıyor. Herhangi bir kurulum gerektirmeyen bulut bilişim teknolojisi internet erişiminin olduğu web tabanlı uygulamalar aracılığı ile depolama ve düzenleme gibi hayatı kolaylaştıran faydalarla kullanıcıların tercih ettiği bir teknoloji oldu.

    Bulut platform sayesinde maliyetten tasarruf ederek kaynaklara çok hızlı bir şekilde ulaşım sağlanabilir. Özellikle iş hayatında verimliliği çok ciddi oranda arttıran bu platformlar, çalışanların performansını da aynı şekilde olumlu etkilemeleri ile kullanıcıların ilgisini çekmiş durumda. Web tabanlı olması sebebiyle olası bir ani güç kaybı ya da hata durumunda verilerin geri kurtulabilmesi de yine bulut platformların kullanıcılara sağladığı faydalar arasında. Birden fazla insanın eş zamanlı olarak aynı dosya üzerinde düzenleme yapabilmesi de işleri oldukça hızlandırdığı için şirketlerin takdirini kazanan bir özellik. İnternet bağlantısı olduğu sürece dünyanın her yerinden istenilen her anda bulut bilişim hizmeti sunan uygulamalardaki dosya ve datalara erişim imkanı vardır. Bu özellikleri sayesinde günümüzde vazgeçilmez konumda yerlerini almışlardır.

    Bulut Bilişim platformlarından en çok bilinenler arasında ise Google Cloud vardır.

    Bulut Bilişim Platformları Hangi Hizmetleri Sunar? 

    Bulut bilişim platformlarının sunduğu birçok hizmet vardır. Bunlardan birkaçı aşağıda sıralanmıştır:

    • Veri ve dosya depolama alanı hizmeti sunma,
    • Bilişim hizmeti sunma,
    • Bulut bilişim platformu ile ilişkili ağ iletişimi hizmeti sunma,
    • Mobil uygulama geliştirme hizmeti sunma, 
    • Araştırma geliştirme hizmeti sunma,
    • Makine öğrenimi hizmeti sunma,
    • Veri işleme hizmeti sunma,
    • Analiz hizmeti sunma.

    Google Cloud Ne İşe Yarar?

    Google Cloud, sahip olduğu veri merkezleri sayesinde kullanıcıları için farklı hizmetler yürütür. Kullanıcılar ise aylık olarak kullandıkları hizmetlerle doğru orantılı olarak bir ödeme yaparak bu hizmetlerden yararlanmaya devam edebilirler. 

    Google Cloud, kendi sektöründeki diğer bulut bilişim platformları ile kıyaslandığında %99.95lik bir kullanılabilirlik oranı ve zamanlanmış kapalı kalma süresinin olmaması ile oldukça öne çıkıyor. Tüm dünyada bu denli kapsamlı kullanıcılara ulaşan en düşük bekleme süreli platform olarak kullanıcılara internet trafiğindeki ani sıçramalarla başa çıkabilmeleri için olanak sağlıyor. 

    Google Cloud, basit web sitelerinin yazılmasında da kullanıcılara çeşitli olanaklar sağlıyor. Bunun yanında kompleks uygulamalar geliştirmek isteyen kullanıcıları için birbirinden farklı tipte yazılım hizmetleri sunan bir platform olması ile öne çıkıyor. 

    Google Cloud, Google şirketinin kullanmakta olduğu altyapısal donanımı ve güvenlik hizmetlerini kullandığı için, kullanıcı verileri, dosyalarını, uygulamalarını, altyapılarını, ve varsa müşterilerini online olarak dolandırıcılık faaliyetleri ile meşgul olan insanlardan koruyarak güvenli bir hizmet sunar. Bu hizmet sayesinde ağ iletişimi, veri ve dosya depolama, bilgi işlem hizmetleri gibi işlemlere olanak sağlar. 

    Google Cloud Platformu Ürünleri Nelerdir?

    Google Cloud platformu kullanıcılarına bir hizmet kategorisi içerisinde hizmet sunar. Hizmetler kendi bölgeleri ile sınırlı olabilirler. Google Cloud platformunun kullanıcılarına sunduğu ana hizmetler aşağıda sıralanmıştır:

    • Compute Engine: Google’ın veri merkezi üzerinde çalışmasını sürdüren sanal makineler.
    • Cloud Storage: Güvenli ve ölçeklenebilir veri, nesne ve dosya depolama.
    • Cloud SDK: Google Cloud platformu için komut satırı araçları.
    • Cloud SQL: MySQL, PostgreSQL ve SQL Server için database hizmetleri.
    • Google Kubernetes Engine: Kapsayıcılı uygulamaları çalıştırmak için yönetilen ortam.
    • BigQuery: İş çevikliği ve içgörüler için veri ambarı.
    • Cloud CDN: Web ve video dağıtımı için içerik dağıtım ağı.
    • Dataflow: Akış ve toplu işleme için akış analizi.
    • Operations: İzleme, günlük kaydı ve uygulama içi hareketlilik/performans paketi.
    • Cloud Run: Kapsayıcılı uygulamaların doğru çalışabilmesi için kapsamlı bir yönetim ortamı.
    • Anthos: Uygulama modernizesi ve yeni uygulamaların oluşturulabilmesi için ortam.
    • Cloud Functions: Uygulamalar ve bulut bilişim hizmetleri için olay odaklı bilgi işlem ortamı. 

    Google Cloud Nasıl Kayıt Olunur?

    Google Cloud’a kayıt olabilmek için öncelikle bir gmail hesabına sahip olunması gerekir. Gmail hesabına sahip olduktan sonra bu hesap ile oturum açılması gerekir. Sonrasında yapılması gerekenler adım adım aşağıda verilmiştir.

    • Gmail  hesabı ile oturum açılmalıdır.
    • Hizmet şartlarını kabul edilmelidir.
    • Hesap türü ve adres girilmelidir.
    • Kart bilgileri girilmelidir. (Bu aşamada Google, kart bilgilerini kontrol edebilmek için kullanıcılardan onay isteyebilir.)
    • Kart bilgileri onayı da tamamlandıktan sonra hesap kaydı oluşumu başarılı bir şekilde yapılmış olur.

    Google Cloud Hesabı Nasıl Kapatılır?

    Google Cloud hesabının kapatılması için ilk önce Google yönetici konsolu hesabında kullanıcı adı ve şifre ile oturum açılması gerekmektedir. Süper yönetici ayrıcalıkları bazı hesaplarda bulunur. Bu hesaplar @gmail.com ile bitmeyen hesaplardır. Süper yönetici ayrıcalıkları bulunan bir hesapla oturum açılması gerekir sonrasında “Abonelikleri Yönet” kısmına gidilerek, orada bulunan “Aboneliği İptal Et” seçeneği ile Google Cloud hesabı kapatılabilir.

    Google Cloud Fiyatları

    Google Cloud çeşitli alanlarda çok farklı hizmetler sunduğu için sabit bir fiyatlandırma söz konusu değildir. Alınmak istenen hizmete göre fiyatlandırma değişiklik gösterir. Aynı hizmeti alan kullanıcılar arasında ise hizmetin kullanım oranına göre fiyatlandırmada değişiklikler olabilir. Google Cloud kullanmak isteyen kullanıcılar Google Cloud’un kendi sitesine giderek almak istedikleri hizmeti seçip, bu hizmeti hangi yoğunlukta kullanacaklarını da karar verdikten sonra buradan bir fiyat hesaplama yapabilir, ve bütçelerini buna uygun olarak ayarlayabilirler.  

    Bunların haricinde öğrenci olup araştırmalarında Google Cloud kullanmak isteyen kullanıcılarına ve akademisyen olup akademik çalışmalarında Google Cloud kullanmak isteyen kullanıcılarına Google Cloud Education programı kapsamında indirimler uygulanabiliyor. Bunun için gerekli Google Cloud kredi bursu başvurusunun yapılması ve kabul alındığı takdirde eksiksiz olarak sunulan belgeler ışığında çalışmalara devam edilmesi gerekiyor. 

    Google Cloud Platformu ile Neler Yapılabilir? Artıları Nelerdir?

    Google Cloud platformunun en büyük artıları hızlı, güvenli, tutarlı ve ölçeklenebilir bir yüksek performanslı hizmet sunabilmek için gelişmiş yazılım tanımlı ağ iletişimine sahip olması sayılabilir. Bunların yanında sunduğu hizmetler ele alındığında oldukça düşük maliyetli olduğu da söylenebilir. Google Cloud platformu belgeleri sektördeki diğer bulut bilişim platformları ile rekabete sokulduğunda her zaman galip gelir vaziyettedir.  

    Sahip olduğu güçlü yazılımlar sayesinde bulut bilişim içerisindeki dağılımı analiz edip en fazla verimin alınabileceği şekilde optimize edebilmesi de artıları arasında sayılabilecek bir diğer özellik. Bu güçlü yazılımlar aynı zamanda ölçeklendirme aşamasında da kullanıcının hayatını kolaylaştırmada önemli bir yere sahip.  

    Google Cloud’u rakiplerinin önüne geçiren bi diğer özellik ise maliyet kontrolünde oldukça ileri düzey sonuçlar sunması. Kullanılmayan dataların otomatik olarak Google Cloud tarafından silinmesi ve bu sayede kişisel hesabın optimizasyonu hizmeti neticesinde ödenen ütopik rakamların ortadan kalkması kullanıcıları memnun eden bir özellik olarak yerini alıyor. Depo alanlarının kullanılabilecek en verimli haliyle kullanılması ve veri tabanında meydana gelebilecek karışıklılığın ve kirliliğin önlenmesi kullanıcıların çok daha verimli bir hizmet almalarına olanak sağlıyor. 

    Google Cloud ayrıca çeşitli alanlarda vermiş olduğu sertifikalarla da kullanıcılarının kendini geliştirmesine olanak sağlıyor ve bu sertifikalar sayesinde iş hayatında daha özgüvenli olmalarına destek oluyor. Google Cloud  kullanıcılarının kendini geliştirmek istediği alanlarda aldıkları eğitimler sonucu edindikleri sertifikalar sayesinde iş bulma olanaklarını genişletmelerinin ya da online olarak evden çalışabilme imkanı yaratabilmelerinin  önünü açıyor.

    Google Cloud Run Nedir?

    Cloud Run yönetilen bir bilgi işlem platformudur. Kapsayıcıların doğrudan Google'ın ölçeklenebilir altyapısının üzerinde çalıştırılmasına olanak tanır. Kendisinden bir kapsayıcı görüntüsü oluşturulabilen bir kod, hangi programlama dilinde yazılmış olur olsun, Cloud Run’da dağıtılabilir. Kapsayıcı görüntüleri oluşturmak kullanıcıların inisiyatifine bağlıdır. Go, Node.js, Python, Java, .NET Core veya Ruby kullanan kullanıcılar, kullandıkları dil için en iyi uygulamaları kullanarak, otomatik olarak kapsayıcı oluşturan kaynak tabanlı dağıtım opsiyonundan da yararlanabilirler. Google, tam özellikli uygulamalar oluşturulabilmesi için Cloud Run'ı Google Cloud'daki diğer hizmetlerle birlikte iyi çalışacak şekilde oluşturmuştur.  

    Cloud Run, geliştiricilerin kodlarını yazmaya ve Cloud Run hizmetlerini çalıştırmaya, yapılandırmaya ve ölçeklendirmeye çok az zaman ayırmalarına olanak tanır. Cloud Run ile üretken olmak için bir küme oluşturulması ya da altyapının yönetilmesi gerekmez. 

    Google Cloud GPU Nedir?

    Google Cloud platformu, NVIDIA Tesla K80, P4, T4, P100 ve V100 dahil olmak üzere grafik işleme birimleri (GPU'lar) sağlar. Bu grafik işleme birimleri çeşitli sanal makineler sunarlar.  Virtual Machine  olarak da bilinen bu sanal makineler sayesinde analitik ve fiziksel nesne simülasyonları, video kod dönüştürme gibi birçok işlem gerçekleştirilebilir. NVIDIA GPU'ları, büyük ölçekli bulut derin öğrenme projeleri, analitik, fiziksel nesne simülasyonu, video kod dönüştürme ve moleküler modelleme için Google Cloud kullanılabilir. Google Cloud ayrıca, bir kuruluşun çalışanlarının grafik yoğun iş yüklerini, eş zamanlı olarak kullanabilmelerine olanak sağlayan ve uzaktan çalıştırmasına olanak tanıyan sanal NVIDIA GRID iş istasyonları sağlar.

    Google Cloud API Key Nedir?

    API Key, yani API anahtarı, uygulamaları herhangi bir ilkeye bağlı olmaksızın tanımlamayı başarabilen basit bir şifreli dizedir.  Genel verilere erişirken kimliğin anonim olarak gizlenmesi olanağı sağladığı için kullanışlıdırlar ve API isteklerini kota ve faturalandırma projeleri ile ilişkilendirmek için kullanılırlar. 

    API anahtarları kullanıcılar tarafından yönetilebilirler. Bu anahtarları yönetmek için bulut bilişim konsolunun kullanılması en çok önerilen yöntem arasında yer alır. Bulut konsolunda API'ler ve hizmetler → Kimlik Bilgileri sayfasına gidilir. API anahtarları, API anahtarları bölümünde gösterilir. Bu sayfada API anahtarları oluşturulabilir, API anahtarı kısıtlamaları tanımlanabilir, API anahtar dizelerini döndürülebilir ve diğer işlemler yapılabilir. API anahtarlarını yönetmek için projede API Anahtarları Yönetici rolüne (roles/serviceusage.apiKeysAdmin) sahip olunması gerekir. 

    Google Cloud’un Rakipleri Kim? 

    Google Cloud kendi sektöründe dünya üzerinde en iyi şirketler Arasında ilk sırada yer almaktadır. Google Cloud’un en güçlü rakipleri arasında Amazon Web Services ve Microsoft Azure sayılabilir.  Diğer rakipleri aşağıda sıralanmıştır: 

    • Amazon Web Services
    • Microsoft Azure
    • IBM Cloud
    • Oracle Cloud Infrastructure (Gen 2)
    • VMware Cloud on AWS
    • Alibaba Cloud - International
    • vCloud Air powered by OVH
    • Tencent Cloud - International


     

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Google Cloud Nedir?
    Google Cloud Platform Google Cloud Platform
    Geliştiriciler

    Google Inc.

    Platform

    Google App Engine, Google Compute Engine, Google Cloud Storage, Google BigQuery

    Tür

    Bulut depolama, Web servisi

    Lisans

    Kapalı kaynak

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et