GPU
Açılımı Graphics Processing Unit olan GPU, anakart ya da ekran kartı üzerinde bulunan; grafik oluşturmaya yarayan bir işlemci birimidir.
GPU’lar; dizüstü bilgisayarlarda, masaüstü bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve oyun konsollarında bulunur. GPU’ların grafik işleme kabiliyetleri yüksektir. Birçok elektronik cihazda anakarta entegre halinde bulunur; fakat ayrı olarak üretilen modelleri çok daha yüksek grafik işleme kabiliyetlerine sahiptirler.
Ekrana yansıtılan her türlü görüntünün GPU’lar sayesinde oluştuğu söylenebilir. GPU’ların kalitesine göre, çok gerçekçi olabilecek şekilde tasarlanmış oyunlar ekrana kolaylıkla yansıtılabilir.
Asıl görevi grafik işlemek olan GPU’lar, aynı zamanda merkezi işlemci olan CPU (Central Process Unit)’ya da yardımcı olurlar.
GPU’nun görevleri nelerdir?
GPU, sahip olduğu çekirdekler sayesinde görüntü oluşturmak, CPU’ya destek olabilecek birtakım matematiksel işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. GPU sayesinde ekranda görülen bütün görüntüler oluşturulur. CPU, yani merkezi işlemci birimi de aslında görüntü oluşturma kapasitesine sahiptir; fakat, GPU ile kıyaslandığı takdirde saniyede oluşturabileceği görüntü sayısı daha azdır. Bu sebeple, GPU görüntü oluşturma görevini üstlenmiştir. Bunun yanında, CPU’nun yapması gereken başka işler de bulunduğu için, GPU sayesinde kullanıcıların çok daha hızlı ve verimli bir şekilde hizmet edebilmeleri mümkün hale gelir.
Grafik ile ilgilenen insanların kullanmış olduğu yüksek performanslı bilgisayarlarda mutlaka bir GPU birimi bulunmalıdır. Yüksek çözünürlüklü görsellere sahip olan oyunlar ya da farklı grafik tasarım programları için de yine GPU olmazsa olmazdır.
Yüksek çözünürlüğe sahip görüntü elde etmek isteyen insanlar harici bir ekran kartı ya da GPU kullanmak zorundadırlar. Aksi takdirde istedikleri kalitede bir görüntü elde edebilmeleri mümkün olmayacaktır.
GPU’nun görevleri maddeler halinde sıralanmak istenirse aşağıdaki gibi bir tablo karşımıza çıkacaktır:
- 2 boyutlu ya da 3 boyutlu görüntülerin oluşturulmasını sağlamak
- Görüntü ile ilgili donanımlara destek sağlamak
- Renklerin daha canlı olmasını sağlayabilmek için destek sunmak
- Hareket eden görüntülerin çözümlemesini yapmak
- Harici ekrana görüntü aktarımını sağlamak
- Çizim programlarına destek olmak
- Grafik programlama yapan insanların kaliteli görsel ve görüntülere erişebilmesine olanak tanımak
- Çokgen oluşturmak
CPU nedir?
CPU (Central Processing Unit), yani merkezi işlemci birimi, bilgisayarlarda gerçekleştirilen bütün işlemlerin düzgün bir şekilde tamamlanması için çalışan birimdir. GPU ile kıyaslandığı takdirde daha yavaş çalıştığı gözlemlenir.
Bilgisayarların açılıp kapanmasından, bilgisayar içerisindeki bir programın çalışmasına kadar her türlü işlemden sorumlu olan CPU, bir bilgisayarın çalışması için muhakkak bulunması gereken bir bilimdir. Donanımların görevlerini yapıp yapmadığı da yine CPU Nedir? tarafından kontrol edilmektedir.
GPU ve CPU arasındaki farklar nelerdir?
GPU ve CPU arasında birtakım temel farklar bulunmaktadır. Bu farklar, aşağıda madde madde sıralanmıştır:
- CPU, işlem yaparken GPU’ya göre daha fazla bellek harcar.
- CPU gecikmelerin azalmasına odaklanırken, GPU verimin maksimizasyonuna odaklanır.
- GPU, CPU’dan daha hızlı çalışır.
- CPU’nun sahip olabileceği çekirdek sayısı günümüzde hala 20’lere ulamamıştır; GPU ise sahip olunan çekirdek bakımında 40.000 çekirdeğe kadar çıkabilmektedir.
- CPU almış olduğu komutları seri olarak işler; GPU ise paralel komutlarla baş edebilme yeteneğine sahiptir.
Yapılan kıyaslamalarda daha iyi olan taraf genelde GPU’dur. Fakat yine de, CPU yerine kullanılmak istendiği takdirde, GPU tek başına yeterli olmaz. Çünkü, CPU’lar daha yavaş olmalarına rağmen birden fazla işlemi yapabilme yeteneklerinden dolayı bilgisayarda olmazsa olmaz konumda yer alırlar. Ayrıca, çok sayıda zor görevini altından kalkabilmek kapasitesine de yine CPU’lar sahiptirler. GPU ise, daha hızlı çalışmasına ve daha iyi sonuçlar vermesine rağmen sadece tek bir alanda iyidir ve bilgisayarda gerçekleştirilen bütün işlemlerin aksamadan tamamlanabilmeleri için yeterli değildir.