Bilişim
Bilişim, bilgisayar bilimi anlamına gelir. Bilişim, hesaplamaların ve bilgilerin kurumsal manada temelini oluşturur. Bu tür platformlar, sistemlerin bilgisayar teknolojisi gibi ortamlarda kullanılmasını mümkün kılar. Ayrıca, bilgi teknolojisindeki basit teknikleri inceleyen yapısal bir bilimdir. Her türde bilgi inceleme, mekanik düzeyde kontrol ve hesaplamalar yapmak gibi elektronik devrelere sahip cihazlar vasıtasıyla her türlü bilgiyi düzenli olarak işleme bilimidir.
Bilişim uzmanları; bilgiyi oluşturur, tanımlar ve bu bilgiyi dönüştürürler. Gelecek için de algoritmik süreçler yaratırlar. Karmaşık yani kompleks sistemleri tasarlarlar ve onları, soyutlamalarla inşa ederler.
Bilişim, bilimsel teknolojinin temel yapısı ve bilginin teorik altyapısıdır. Bilginin basit bir şekilde hesaplanması, kurulması ve uygulanması ile ilgilenen bir bilimdir. Başka bir deyişle, bilginin herhangi bir bilgisayar gibi teknolojik cihazlara bilgi aktarımıdır.
Kurumsal bilişim, sayısal yani matematiksel kuramlar ile ilgilenir. Bilgisayar bilimi; ilgili süreçleri ve nesneleri çözüm yoluna kavuşturarak soyut sayısal yapılara ve algoritmalara çevirir.
Teknik bilişim ise matematik gibi soyut dijital yapıların otomatik depolanması, iletilmesi ve işlenmesi için dijital cihazlar tasarlar. Bilişimin temeli, bir mühendislik alanı olan matematik, fizik ve elektroniktir.
Ayrıca, bilgi çağında eğitime bakış, bilgisayar merkezli bir bakış açısıyla bilgisayar sistemlerine odaklanarak, yapay teknolojilerin yapısını, etkileşimini ve davranışını dikkate alarak bilgiyi depolama, iletme ve işleme yeteneğidir.
Tarihçe
1960'lı yıllarda bilgi ve bilişim teknolojileri ortaya çıkmaya başladı. İlk olarak "veri işleme" şeklinde ortaya çıkan bilişim, daha sonra bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gelişti. Bundan sonra bilgisayarlar arasında bir ağ üzerinden veri paylaşımı dönemi başladı. Geniş Alan Ağları (Wide Area Network –WAN'lar) ve Alan Ağları (LAN'lar), bilgi işlemin yaygınlaştırılmasında çığır açtı.
Bilişimle ilgili bazı önemli tarihler şöyle sıralanabilir;
- 1956 yılında Alman bilgisayar bilimcisi Karl Steinbuch, bir gazetede yayınlanan "Bilişim- Otomatik Hesaplama" başlıklı bir makalede "bilişim" kelimesini ilk kez kullandı.
- Fransızca “bilişim” manasında “informatique” kelimesi, ilk kez 1962 yılında Philip’e Dreyfus tarafından ortaya atıldı ve kullanıldı.
- 1960’lı yılların ikinci yarısında Fransa’da bilişim alanında kaliteli bilgisayar uygulamaları başlatıldı.
- 1975-1980’li yıllar arasında dünyada bilişim alanında önemli gelişmeler yaşandı bilişim uzmanları birçok proje geliştirdi.
- 1980’li yıllarda dijital gelişim müthiş gelişme gösterdi. Bu dönemde metin, ses ve görüntüler bilgisayar ortamında kullanılmaya başlandı. Tüketiciler çok fazla bilişim sektörüyle iç içe olmaya başladı.
- 1990’lı yıllarda başlayan bilişimde dönüşüm, 2020 yılına kadar yoğun bir şekilde devam etti.
Bilişim teknolojisi
Bilişim teknolojisi (BT), İngilizcede “Information Technology” (IT) olarak bilinir. Ayrıca, verileri işleme ve kullanma becerisine sahip kişileri bulma anlamına da gelir. Bilgisayar tabanlı bilişim teknolojisinin alt yapısını içerir. Bilişim teknolojisi, dört ana kategoride değerlendirilebilir:
- Donanım
- Ekipman
- Hizmet
- Yazılım
Bilgisayar teknolojisi; donanımları, bilişim uygulamalarındaki gelişmelerin yürütülmesine, yönetilmesine, yazılımlar ile beraber tasarımların bilgisayar aracılığı ile yapılmasına, saklanmasına, korunmasına, erişilmesine ve paylaşılması gibi süreçlere olanak tanır.
Bilgisayar veri yönetimi, donanımlar, bilişim sistemleri yönetimi ve yazılım gibi birçok farklı alanla da ilgilenir. Bilişim teknoloji alanı sayesinde veriler ve bilgiler, kısa bir zamanda binlerce kullanıcıya anında erişebilir. İletişim araçları ve bilgisayar teknolojileri, en temel faktörlerdendir.
Bilişimde kullanılan elemanlar
Donanım elemanları:
- Ağ elemanları
- Ağ kartı
- Anakart
- Bilgisayar
- Çıkarılabilir diskler
- Ekran kartı
- Mouse (fare)
- İşlemci
- Klavye
- Modem
- RAM
- Sabit disk
- Sayısallaştırıcı
- Tarayıcı
- Yazıcı
- Yönlendirici
Yazılım elemanları:
- Cihaz ile ilgili yazılımlar
- İş (sektörel) yazılımlar
- Ofis ile ilgili yazılımlar
- Ortam yönlendirmesi ile ilgili yazılımlar
- Oyun teknolojisi ile ilgili yazılımlar
- Programlama ile ilgili yazılımlar
- Sistem dosyaları ile ilgili yazılımlar
- Bilgi yönetimi ile ilgili yazılımlar
Bilişim teknolojilerinin avantajları nelerdir?
- Stratejik düşünme becerisi kazandırır.
- Harcanan masrafları azaltır.
- Karar verirken hızlı harekete izin verir.
- Bilgi depolama için idealdir.
- Üretkenliği arttırır.
- Bilginin her yerde olmasını sağlar.
- Dijital çağda entegre sistemler hakkında hatasız veri işleme sağlar.
- Hedef kitleye kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlar.
İş ve eğitim yaşamında bilişim teknolojilerinin yeri
Bilişim teknolojileri, hayatın her alanında önemliyken özellikle de meslek ve okul hayatında çok daha önemlidir. Eğitim sürecinde, program araştırması ve ders kolaylaştırma açısından gerekli ders materyallerinin öğrencilere ve öğretmenlere hızlı ve verimli bir şekilde ulaştırılması avantajını sunar.
Veri tabanına yüklenen ders kaynakları ile öğrenciler, farklı yazılımlara erişerek bulundukları yerden ders bilgilerine ulaşabilirler. Aynı zamanda, bilgi teknolojisi, öğrencinin ilerlemesini izlemek için bir yazılım sisteminin temelini oluşturur.
İş hayatında kurum, kuruluşlar, şirketler hatta küçük işletmeler bile faaliyetlerini dijital ortamda yürütmekte ve bilgi teknolojilerinden yararlanırlar. İş yerlerinde bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması ile işverenler bilişim teknolojileri alanında uzman kişileri işe almayı tercih ederler.