Cortana
Cortana, Windows 10 ile birlikte tanıtılan bir kişisel asistandır. Windows işletim sistemine özgüdür. Kullanıcılara sormak istedikleri sorular hakkında cevap bulabilmek için yardımcı olur. Ayrıca, Windows işletim sistemini kullanırken bazı işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
Corrtana, Microsoft tarafından geliştirilen Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde bulunur. Ayrıca şirketin Xbox One, Xbox Series S ve Xbox Series X oyun konsollarında yer alır. İngilizce dahil olmak üzere toplam sekiz dilde (Türkçe yok) komutları algılayabilir.
Cortana ne demek?
Cortana belirli görevleri gerçekleştirmenize yardımcı olabilen sanal bir asistandır. Sanal asistana vereceğiniz komutla hızlı bir şekilde bir hatırlatıcı ayarlayabilir, bir toplantı planlayabilir, arama motorunda arama yapabilir ve cihazınızda yer alan uygulamaları çalıştırabilirsiniz.
Cortana ismi Microsoft'un meşhur Halo oyun serisinde yer alan bir karakterden gelir. Oyundaki karakter oyun karakterlerini başarılı bir şekilde seslendirmesiyle ünlü Jen Taylor tarafından seslendirilmiştir. Cortana'nın ABD'deki sürümünde en başından beri Jen Taylor'ın sesi yer alır.
Cortana varsayılan ayarlarında Microsoft tarafından geliştirilen uygulamaları kullanır. Varsayılan arama motoru Bing ve varsayılan tarayıcı Edge olarak ayarlıdır. Eğer bunları değiştirmek istiyorsanız Cortana ayarlarında olmayan uygulama dışı seçeneklerden yararlanmanız gerekir.
Cortana ne işe yarar?
Cortana, Microsoft tarafından geliştirilen ve kullanıcılara ekstra işlevsellik katan bir kişisel asistandır. Zamandan tasarruf ederek çeşitli işlemler yapmanıza yardımcı olur. Görev çubuğunda yer alan Cortana simgesini seçmek ve yapılacak işlemi söylemek yeterlidir.
Cortana sayesinde takviminizi yönetebilirsiniz. Microsoft Teams üzerinden bir toplantıya katılabilirsiniz. Listeler oluşturabilir ve onları yönetebilirsiniz. Hatırlatıcılar ayarlayabilir ve alarmları düzenleyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki uygulamaları hızlı bir şekilde açabilirsiniz.
Cortana'yı kullanabilmek için bilgisayarınızda mikrofon olmalıdır. Mikrofona "Hey, Cortana" dediğiniz zaman sanal asistan otomatik olarak devreye girer. Cortana için bir klavye tuşu ataması yapmak istiyorsanız önce onu başlatmalı ve ardından ayarlama yapmanız gerekir.
Cortana nasıl devre dışı bırakılır?
Cortana size göre bir uygulama değilse onu tamamen devre dışı bırakabilme şansınız vardır. Windows işletim sisteminde Cortana'yı devre dışı bırakmak için onu gizlemeniz gerekir. Cortana'yı birkaç adımda tamamen devre dışı bırakamazsınız. Bunun yerine farklı yöntemler kullanmalısınız.
Cortana'yı gizlemek
- Başlat menüsünün hemen sağında yer arama kutusuna sağ tuş tıklayın. Ardından Cortana'yı gizle seçeneğini seçin. Bunu yaptığınız zaman Cortana simgesi ortadan kalkacaktır.
- Arama çubuğunu devre dışı bırakmak için arama kutusuna sağ tuş tıklayın. Ara menüsüne gelin ve Arama kutusunu göster yerine Gizli seçeneğini seçin.
Cortana'yı tamamen devre dışı bırakmak
- Cortana'yı devre dışı bırakmak için Görev Çubuğu kısmına sağ tuş tıklayın ve Görev Yöneticisi seçeneğine tıklayarak bu uygulamayı açın.
- Görev Yöneticisi açıldıktan sonra çalışan işlemler arasında Cortana'yı bulun, sağ tuş tıklayın ve Dosya Konumunu Aç seçeneğine tıklayın.
- Dosya konumunda Microsoft.Windows.Cortana isimli bir klasör olacaktır. Bu klasörün devamında belirli anlamsız harfler ve sayılar yer alabilir.
- Dosyayı bulduktan sonra Görev Yöneticisi kısmına geri dönün, çalışan işlemler arasında Cortana'yı bulun, sağ tuş tıklayın ve Görevi Sonlandır seçeneğine tıklayın.
- Cortana tamamen kapandıktan sonra az önce bulmuş olduğunuz Cortana dosyasının adını değiştirin. Bunu yaptıktan sonra Cortana bir daha çalışmayacaktır.
Cortana'yı gizledikten veya devre dışı bıraktıktan sonra aynı zamanda gizlilik ayarlarını gözden geçirmeniz gerekir. Bunu uygulamanın ayarları kısmından yapabilirsiniz. Cortana'yı sistemden tamamen silebilmek mümkün değildir. Çünkü o Windows işletim sisteminin entegre bir parçasıdır.
Bununla birlikte Windows 11 işletim sisteminde Cortana varsayılan olarak devre dışıdır. Ayrıca Görev Çubuğu kısmına sabitlenmesi söz konusu değildir. Cortana, Alexa, Google Assistant veya Siri gibi diğer sanal asistanlara göre biraz daha basit işlevlere sahiptir.