Always On Display
Always On Display, akıllı telefonlarda ve akıllı saatlerde ön plana çıkan özelliklerden biridir. Akıllı saatlerin daha fazla fonksiyon kazanmasıyla birlikte popülerlik kazanmıştır. Always On Display pek çok kişi için iyi bir özellik olsa bile bazı dezavantajları olan bir özelliktir.
Always On Display özelliği aktifken çok sınırlı bilgi görebileceğinizi unutmamanız gerekir. Genelde saat, tarih ve pil seviyesi yeterli görülür. Bazı insanlar gelen çağrıları burada görmek isterler. Ayrıca üreticiler tarafından eklenen animasyonları kullanabilme şansınız vardır.
Always On Display ne anlama gelir?
Always On Display, her zaman açık ekran anlamına gelir. Telefonunuz ekranı kapalıyken belirli piksellerle görüntü oluşturulmasını sağlar. Saat, gelen aramalar ve bildirimler gibi ögelerin gösterilmesi mümkündür. Android telefonlarda çok daha fazla kullanılan bir özelliktir.
Always On Display kullandığınız zaman ekranın büyük bir kısmı kapalı kalır. Sadece piksellerin belirli bir kısmıyla aydınlatma yapılır. Kapalı olan pikseller tamamen kapalıdırlar. Bu nedenle Always On Display tüm gün boyunca açık tutulsa bile pil tüketimine etkisi oldukça düşüktür.
Always On Display özelliğini kullanıyorsanız telefonu ekranına bakma süresine göre pil tüketimi değişkenlik gösterir. Genellikle %8-10 civarında bir pil tüketimine sahiptir. Özelliği kullanmak hoşunuza gitmiyorsa onu kolayca kapatabileceğinizi bilmeniz gerekir.
Always On Display avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Akıllı cihazların tasarımları genel olarak hayatımızı kolaylaştırmak için özenle oluşturulurlar. Always On Display özelliğinde temel hedef yine budur. Ekrana dokunmadan tarih, saat, cevap arama gibi bilgileri görüntülemenizi sağlar. Ancak bu özelliğin avantajları ve dezavantajları vardır.
Always On Display özelliğinin avantajları
- Tek bakışta bilgi: Always On Display özelliğinin en önemli avantajıdır. Ekranınızı açmadan sizin belirlediğiniz bazı ayrıntıları görmenizi sağlar. Son bildirimleri, pil seviyesi ve saati kolayca görebilme şansınız vardır. Telefonu açmaya gerek olmadığından pratiktir.
- Kendiliğinden kapanma: Always On Display telefon ekranını zemine doğru çevirdiğinizde ve cebinizdekiyken kapalı kalır. Bu onun kendiliğinden kapanma özelliğinden kaynaklanır. Bazı cihazlarda pil seviyesi düşükse Always On Display otomatik olarak devre dışı bırakılabilir.
- Düşük pil tüketimi: Ekranınızı sürekli olarak açıyorsanız bu durumda pil tüketimi konusunda kontrolü kaybediyorsunuz demektir. Always On Display söz konusu problemi önemli ölçüde ortadan kaldırır. Pek çok bilgiyi ekranı açmadan görüntüleme şansınız vardır.
Always On Display özelliğinin dezavantajları
- Gizlilik problemleri: Cihazınızda Always On Display özelliği açıksa ekranınızda çeşitli görüntüler yer alacaktır. Bu görüntüler ne seçtiğinize bağlı olarak değişecektir. Herhangi birisi için problem yaratabilecek bir bilgi görüntülendiğinde sorun yaşayabilirsiniz.
- Pil tüketiminin artması: Normal şartlarda Always On Display pil tüketimini düşürür. Ancak çok fazla bildirim alıyorsanız ekrandaki pikseller hem aktif olacaktır. Bu nedenle göreceli olarak bile olsa pil tüketimi artış gösterebilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.
- Artan karmaşıklık: Always On Display çok kullanışlı bir özellik olsa bile üreticiler abartmayı severler. Sürekli olarak bu özelliğe yeni nitelikler eklerler. Animasyonlar, renkler ve pek çok farklı şeyle telefonunuz kapalı olsa bile ekranınız çok karmaşık hale gelebilir.
Android telefonlarda Always On Display nasıl açılır?
Android telefonunuzda Always On Display seçeneğini aktif hale getirmek istediğiniz doğru ayarı incelediğinizden emin olmanız gerekir. Android telefonun markasına ve sürümüne göre adımlar değişiklik gösterebilir. Büyük ölçüde ise Always On Display seçeneğini aktif hale getirmek basittir.
1. ASUS telefonlarda Always On Display
ASUS marka bir telefonunuz varsa ve ZenUI ile çalışıyorsa Always On Display özelliğini kolayca aktif hale getirebilirsiniz. ZenUI sürümleri arasında pek büyük farklılıklar yoktur. Doğal olarak ekran ayarları kısmından tüm detayları kontrol edebilme şansınız vardır.
- Telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Ekran seçeneğine dokunun.
- Ekran seçeneğinin içerisindeki Always-on Panel seçeneğine giriş yapın.
- Ardından kapalı olan ayarı açık hale getirin ve en alt kısımdan Her Zaman seçeneğini seçin.
2. Google Pixel telefonlarda Always On Display
Google Pixel telefonunuz varsa Always On Display seçeneğini aktif hale getirme şansınız vardır. Bu özellik uzun bir süredir var olsa bile tam olarak beklendiği gibi çalıştığını söylemek doğru olmaz. Denemek istiyorsanız ayarlar menüsüne ulaşmanız yeterlidir.
- Telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Ekran seçeneğine dokunun.
- Daha sonra Kilit Ekranı seçeneğine giriş yapın ve ilgili ayarı aramaya başlayın.
- Always On Display seçeneğini bulduktan sonra aktif hale getirin ve süresini belirleyin.
3. OnePlus telefonlarda Always On Display
OnePlus telefonlarına Always On Display özelliğini geç ekleyen üreticilerden biridir. İlk olarak OnePlus 9 serisinde bu özelliği getirmiş ve ardından OnePlus 8 serisine entegre etmiştir. Özelliği aktif hale getirebilmek oldukça kolaydır.
- Telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Display seçeneğine dokunun.
- Ekran seçeneğinin içerisindeki Ambient Display seçeneğine giriş yapın.
- Ardından Always-on ambient display seçeneğini etkinleştirin ve All Day olarak işaretleyin.
4. OPPO telefonlarda Always On Display
OPPO telefonlarda (ve Realme telefonlarda), Always On Display seçeneğini bulabilmek mümkündür. Özellikten yararlanabilmek için ekranınızın AMOLED olması gerekir. Özelliği aktif hale getirebilmek ise oldukça basittir. Ayarlar kısmından her şeyi kontrol edebilirsiniz.
- Telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Ana Ekran ve Kilit Ekranı seçeneğine dokunun.
- Karşınıza çıkan seçenekler arasından Always-On Display olanı seçin.
- Varsayılan seçeneklerden biri seçin ve Always-On Display seçeneğini aktif hale getirin.
5. Xiaomi telefonlarda Always On Display
Xiaomi telefonunuzda Always On Display özelliğini kullanabilmek için iki farklı gereksinim vardır. İlk olarak MIUI 12 yüklü olmalıdır. İkincisi telefonunuzun ekranı AMOLED olmalıdır. Bu gereksinimleri sağlıyorsanız ayarı etkin hale getirmek çok kolaydır.
- Telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Kilit Ekranı seçeneğine dokunun.
- Karşınıza çıkan seçenekler arasından Always-On Display seçeneğini bulun.
- Kişiselleştirme yapmak istiyorsanız Stil seçeneğine dokunun ve ardından ayarı etkin hale getirin.
6. Samsung telefonlarda Always On Display
Samsung yaklaşık olarak 2016 yılından sonra üretilmiş olan telefonlara Always On Display özelliğini getirmiştir. Samsung Galaxy S7 serisi ve daha yeni bir telefon kullanıyorsanız bu özelliğe sahip olabilirsiniz. Elbette özelliği kullanabilmek için uygun bir ekran paneline ihtiyaç vardır.
- Telefonunuzda Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Kilit Ekranı seçeneğine dokunun.
- Karşınıza çıkan seçeneklerden Always On Display olanı bulun.
- Ardından özelliği kullanmak istediğiniz durumu belirleyin ve onu aktif hale getirin.
Telefonunuzda Always On Display özelliği yoksa bu durumda çeşitli uygulamalar kullanarak özelliği deneyimleme şansınız vardır. Yapmanız gereken şey uygulama mağazasında Tomer Rosenfeld tarafından geliştirilen Always on Display uygulamasını indirmek ve çalıştırmaktır.