Hosts Dosyası Nasıl Değiştirilir?
Host dosyası alan adlarının IP adreslerini tanımlamak için kullanılır. TCP/IP ile bağlantılı bir dosyadır. Hosts dosyası nedir ve tüm işletim sistemlerinde hosts dosyası nasıl değiştirilir? Hemen öğrenin.
Hosts dosyası alan adları ile IP adreslerini birbiriyle eşleştirmek için kullanılır. Yararlanılan syntax tüm işletim sistemlerinde neredeyse aynıdır. Tüm işletim sistemlerinde bir geri döngü girdisi vardır. Bu girdiye benzer şekilde kendi belirlediğiniz IP adresini ve alan adını ekleyebilirsiniz.
Host dosyası henüz DNS geliştirilmeden önce yaygın bir biçimde kullanılan bir dosyaydı. Ağ adı çözümlemeleri gerçekleştirmek için oldukça kullanışlıydı. Dosyada ilk kısım IP adresini, ikinci kısım alan adını ve isteğe bağlı olan son kısım ise yorumları temsil eder.
Hosts dosyası nedir?
Hosts dosyası alan adlarının IP adresini tanımlayan ve TCP/IP ile bağlantılı bir metin dosyasıdır. Yerel ağda veya internette kullanılan bir adı IP adresine dönüştürmek için kullanılır. Hosts dosyasının ilk satırında genellikle 127.0.0.1 localhost girdisi yer alır.
Hosts dosyaları genelde test amacıyla DNS sistemini geçersiz kılmak için kullanılan bir dosyadır. Hosts dosyası kullanıldığında DNS sorgusunun aldığı çok gönderme ve alma işlemleri ortadan kalktığı için bir internet sitesinin normalden daha hızlı bir biçimde açılması sağlanabilir.
Hosts dosyasına belirli girdiler eklendiği zaman kullanıcıların belirtilen sitelere erişimi yasaklanabilir. 127.0.0.1 bir geri döngü adresidir ve bir alan adıyla eşleştirildiğinde ilgili cihazdan o siteye giriş yasaklanır. 127.0.0.1 google.com www.google.com eklerseniz Google'a giremezsiniz.
Hosts dosyası neden kullanılır?
Hosts dosyası eskisi kadar yaygın bir biçimde kullanılmasa bile hala kullanışlı olduğu belirli noktalar vardır. Geniş kapsamlı filtrelerden yararlanmadan belirli internet sitelerini engellemek veya uygulama geliştirme aşamasında ek katman oluşturmak için onu kullanabilirsiniz.
- Gizliliği koruma: Hosts dosyasını gizliliğinizi korumak için kullanabilirsiniz. Reklamcıları, pazarlama kodlarını ve üçüncü taraf siteleri engelleyebilirsiniz.
- Çocuk filtresi uygulama: Çocuklarınızın bazı internet sitelerine erişmelerini engellemek istiyorsanız hosts dosyasını kullanabilirsiniz. Nelerin engelleneceğine karar verebilirsiniz.
- Güvenlik çözümü: Hosts dosyasını bir güvenlik duvarı gibi kullanabilirsiniz. Reklam ağlarını, kripto paralarla alakalı internet sitelerini ve casus yazılımları engellemek için kullanabilirsiniz.
- Geliştirme desteği: Bir uygulama geliştiriyorsanız belirli bir onaydan geçebilmesi için onu sadece localhost üzerinden çalıştırabilirsiniz. Bunun için hosts dosyasını kullanabilirsiniz.
Hosts dosyası nasıl değiştirilir?
Hosts dosyası alan adları ile IP adreslerini eşlemek için kullanılır. Belirli alan adının çözülmesini sağlayacak IP adresini değiştirebilirsiniz. Alan adında yapılan değişiklik geneli etkilemeden basit bir test yapmış olursunuz. Hosts dosyalarını şu noktalarda bulabilirsiniz:
- Windows: system32/drivers/etc/hosts
- Linux: /etc/hosts
- Mac OS X: /private/etc/hosts
Hosts dosyasına bir alan adı ve IP adresi nasıl eklenir bunu bir örnekle kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken alan adını ve IP adresini yazarken doğru yazdığınızdan emin olmaktır. Hosts dosyasına bir kayıt girerken # veya $ gibi semboller kullanmamalısınız.
Hosts dosyasında bir satıra 1.2.3.4 ornek.com www.ornek.com kaydını eklediğiniz zaman hosts dosyasını değiştirmiş olursunuz. 1.2.3.4 olarak belirtilen kısma IP adresini, ornek.com yazan kısımlara ise hedef alan adını yazmanız gerekir.
Windows 10'da hosts dosyasını değiştirme
- Arama kısmını kullanarak Not Defteri uygulamasını bulun. İşletim sistemini yabancı dilde kullanıyorsanız Notepad uygulamasını bulmanız gerekir.
- Not Defteri uygulamasına sağ tuşla tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
- Not Defteri içerisinden Dosya menüsüne ve daha sonra Aç seçeneğine tıklayın. Dosya seçeneklerini ise Tüm Dosyalar yapmayı unutmayın.
- Not Defteri ile C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts dosyasına ulaşın ve dosyayı açın.
- Daha sonra eklemek istediğiniz satırı ekleyin ve dosyayı kaydedin.
Linux'ta hosts dosyasını değiştirme
- Terminal kısmını açın ve nano komutunu kullanın. Alternatif olarak metin dosyalarını kullanmak için kullandığınız programı çalıştırın.
- Nano kullanacaksanız sudo nano /etc/hosts komutunu yazın. Komutu kullandığınızda sizden kullanıcı şifresi talep edilecektir.
- Eklemek istediğiniz satırı ekleyin ve dosyayı kaydedin.
Mac OS X'te hosts dosyasını değiştirme
- Hosts dosyası üzerinde değişiklik yapabilmek için yönetici yetkilerine sahip bir kullanıcı ile giriş yapmalısınız.
- Dock kısmında yer alan Launchpad simgesine tıklayarak Terminal aramasını yapın ve uygulamayı çalıştırın.
- sudo nano /private/etc/hosts komutunu yazın. Komutu kullandığınızda sizden kullanıcı şifresi talep edilecektir.
- Eklemek istediğiniz satırı ekleyin ve dosyayı kaydedin.
Hosts dosyasında yapacağınız değişiklik ile belirlediğiniz alan adının ilgili IP ile çözümlenmesini sağlamış olursunuz. Değişikliklerin geçerli olması için tarayıcı önbelleğini temizlemeniz gerekebilir. Daha sonra ilgili alan adına ulaşmaya çalıştığınızda belirlediğiniz IP adresine yönlendirilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Yeni Gümrük Düzenlemesi Yarın Devreye Giriyor: Temu Siparişleri İçin Süreç Nasıl İşleyecek?
Yeni gümrük düzenlemesiyle Temu siparişlerinde vergi süreci değişiyor. 30 Euro üzeri siparişler gümrüğe tabi, AB dışı siparişlerde %60 vergi uygulanacak.
VPN Olmadan Instagram'a Nasıl Giriş Yapılır?
DNS ayarlarını değiştirerek VPN kullanmadan Instagram'a hızlı ve güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Adım adım rehberimizle kolayca bağlanın!
TRT 1 Frekans Ayarı Nasıl Yapılır? EURO 2024 Maçlarını Şifresiz İzlemenin Yolu!
EURO 2024 heyecanını TRT 1'den takip etmek isteyenler, maçları kesintisiz ve şifresiz izlemek için frekans ayarlarını güncellemeli. Peki, TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte adım adım anlatım...
Digitürk'te TRT 1 Neden Yok? TRT 1 Kaçıncı Kanalda? Frekans Ayarları Nasıl Yapılır?
TRT 1'in yayın akışını kaçırmak istemeyenler, "Digitürk'te TRT 1 neden yok?" sorusunun cevabını ve güncel frekans bilgilerini merak ediyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecan dolu maçları TRT 1'de! İşte tüm detaylar...