WPS (Wi-Fi Korumalı Kurulum)
WPS, Wi-Fi Protected Setup anlamına gelir. Router ile kablosuz cihazlar arasında daha hızlı olacak şekilde bağlantı kurulmasını sağlar. Sadece WPA ve WPA2 güvenlik protokollerinde çalışır. Tek bir düğmeye dokunarak cihazların kablosuz bir ağa bağlanmasını sağlayabilirsiniz.
WPS düğmesi router/modem üzerinde yer alır. Bağlantı kurmak istediğiniz ayarlarına girdiğiniz zaman WPS özelliğini PIN ve Push Button olarak görebilirsiniz. İlkinde bir PIN girerek bağlantı kurarsınız. İkincisinde ise düğmeye dokunduğunuz andan itibaren bağlantı kurulur.
WPS ne anlama gelir?
WPS, Wi-Fi Protected Setup (Wi-Fi Korumalı Kurulum) tabirinin kısaltılmış halidir. Router ile kablosuz aygıtlar arasındaki bağlantıyı hızlı bir biçimde sağlar. Sadece WPA ve WPA2 güvenlik standartları olan router ve kablosuz ağlarda işe yarar. WEP güvenlik protokolünü desteklemez.
Standart ağ kurulumlarında kablosuz ağ bağlantısı kurabilmek için ağ adı ve parolası bilinmelidir. Öncelikle bağlanmak istediğiniz ağı seçmeli ve ardından güvenlik aşamasını geçebilmek için parolayı girmelisiniz. WPS bu aşamalardan daha kolay bir şekilde ilerlemenizi sağlar.
WPS düğmesi 2006 yılında Wi-Fi Alliance tarafından oluşturulmuştur. Düğmenin amacı ağ güvenliği hakkında bilgisi olmayan ev kullanıcılara kablosuz ağ bağlantılarını güvenli bir şekilde gerçekleştirme konusunda yardımcı olmaktır. Tek dokunuşla bağlantının oluşturulması için idealdir.
WPS nasıl kullanılır?
WPS düğmesi bulunmadan önce kullanıcılar bağlanmak istedikleri ağ adını (SSID) ve parolayı (WPA-PSK) bilmek zorundaydılar. Kullanıcılar için çok zaman alıcı bir işlemdi. WPS özelliğinin ortaya çıkışıyla birlikte özelliğin desteklendiği cihazlarda bağlantı kurabilmek daha kolay hale geldi.
- Yapmanız gereken ilk şey yeni cihazları keşfedebilmek için router üzerinde yer alan WPS düğmesine basmaktır. Daha sonra bağlantı kurmak istediğiniz cihaza gidin ve bağlantı kurmaya çalışın. Cihazınız ağ şifresine gerek kalmadan kablosuz ağa otomatik olarak bağlanacaktır.
- WPS düğmesini kullandığınız zaman ağ parolası otomatik olarak tanımlanmış olur. Cihazlar bu parolayı daha sonraki bağlantılarda kolayca hatırlarlar. WPS düğmesini her seferinde tekrar tekrar kullanmanıza gerek yoktur. Doğrudan ağa bağlanabilmeniz mümkündür.
- WPS ile bağlanmayı sağlayan bir diğer yöntem sekiz basamaklı bir PIN kullanmaktır. WPS özelliği bulunan router tarafından otomatik olarak oluşturulan ve kullanıcılar tarafından değiştirilemeyen bir PIN içerir. Bazı cihazlarda bağlanabilmek için bu PIN gereklidir.
İlk iki yöntem WPS özelliğinin kullanımı için en ideal seçenektir. Üçüncü yöntem ise normal bir bağlantı kurmaktan farksız olduğundan pek tercih edilmez. Hızlı ve güvenli bir şekilde ağa bağlanmak istediğinizde WPS özelliği size yardımcı olacaktır.
WPS özelliğinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
WPS özelliğinin birçok avantajı ve dezavantajı vardır. Bu özelliği kullandığınız zaman elde edeceğiniz bağlantı kolaylığı en büyük avantajdır. Ancak WPS özelliğinin herkes tarafından aktif hale getirilebilir olduğunu unutmamanız gerekir. Bu özelliği kullanırken dezavantajların farkında olmalısınız.
- Kullanımı oldukça basittir: Birçok router ile bağlantı kurabilmek için mevcut ağa katılmanız şarttır. Bu, uzun parolalar girmenizi gerektiren bir işlemdir. WPS ile sadece tek bir dokunuş ile bağlantı kurabilirsiniz. Kullanımının basit olması bundan kaynaklanır.
- Acemilere yöneliktir: Kablosuz ağlar eskiye göre artık oldukça yaygındırlar. Bu nedenle kablosuz ağ kurulumunun veya kablosuz ağa bağlanmanın oldukça kolay olması gerekir. WPS düğmesi acemilerin bile kolayca bir ağa bağlanabilmesini sağlar.
- Son derece hızlıdır: Ağınıza birden fazla cihaz eklemek istediğinizde WPS düğmesi oldukça kullanışlıdır. WPS düğmesine dokunduğunuz zaman tüm cihazlara kablosuz ağ bağlantısı sağlayabilirsiniz. Böylece ağa bağlanabilmek son derece kolaylaşır.
- Tamamen güvenli değildir: Herkes tarafından kolayca aktif hale getirilebilir. Bu nedenle cihazınızı güvenli bir noktada tutmak zorunda kalırsınız. Ayrıca güncellenmeyen bir router sahibiyseniz WPS nedeniyle brute-force saldırılarının hedefi olabilirsiniz.
Kablosuz ağ kullanımında önceliğiniz güvenlik ise WPS desteği olmayan bir router kullanmak en doğru seçimdir. Güvenlik durumunu bir kenara bırakacak olursanız WPS herkes için kullanışlı bir özelliktir. Kablosuz ağa bağlanma işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.