WebP
WebP, çevrimiçi ortamda yayınlanan görüntüleri daha az hacimli hale getirmek için Google tarafından oluşturulmuş bir dosya formatıdır. WebP formatında yer alan görüntülerin boyutları önemli ölçüde azaltılmış olduğundan internet siteleri daha hızlı yüklenir. Google'ın WebP formatıyla temel hedefi ise kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaktır.
WebP dosya formatında kullanılan kayıplı sıkıştırma yöntemi, VP8 video formatına dayanır. Kayıpsız sıkıştırma algoritması ise Google tarafından tasarlanmıştır. Google, WebP dosya formatının kullanılmasıyla web geliştiricilerinin daha küçük dosya boyutlarında ama daha zengin görüntülere sahip olmalarını sağlamak ister.
WebP nedir ve ne zaman oluşturulmuştur?
WebP formatının oluşturulma tarihi 2010 yılına kadar uzanır. Bu dosya formatının orijinal fikri On2 Technologies isimli bir firmaya aittir. Google, bu firmayı satın alma girişimlerine 2009 yılında başladı ve satın alma işlemi, 2010 yılında nihayete erdi. Satın alımın ardından Google, firmanın elindeki tüm patentleri geliştirme yoluna gitti.
Google, WebP formatını oluşturduktan bir yıl sonra dosya formatına animasyon ve şeffaflık desteği ekledi. Zaman içerisinde WebP dosya formatı, öncelikle Chrome olmak üzere modern web tarayıcıları tarafından desteklenen bir görüntü biçimine dönüştü. Google, internet sitesi yöneticilerine sitelerindeki kullanıcı deneyimini iyileştirmek için WebP dosya formatını önerdi.
Google'ın WebP dosya formatını oluşturmasının temel sebebi, internetteki yükleme sürelerini hızlandırmaktır. WebP, JPEG veya PNG gibi standart dosya biçimlerinden çok daha küçük dosya boyutlarında ama daha yüksek kalitede olmak kaydıyla çeşitli türde görüntülerin internet sitelerinde yer alabilmesini sağlar.
WebP dosyaları oluşturulurken kayıpsız sıkıştırma ve kayıplı sıkıştırma yöntemlerinden biri tercih edilebilir. Bu sayede görüntüler, veri kaybetmeden kaydedilebilir. Ayrıca, bazı önemli olmayan bilgileri kaydetmeden sıkıştırma yapabilmek de mümkün hale geldi. Google'ın iddiasına göre WebP görselleri, PNG görsellerinden %26 oranında daha az boyuta sahip olabilir.
WebP dosya formatının avantajları nelerdir?
WebP dosya formatı, internet sitelerinde yer alan görseller açısından kalite ve pratikliği bir arada sunabilmek için geliştirildi. WebP görüntülerinde kaliteyi azaltmadan veri sıkıştırması gerçekleştirir. Görüntü boyutlarının daha küçük olması internet sitesine erişmeye çalışan kullanıcıların bağlantı gereksinimi azaltarak gezinti deneyimini iyileştirir.
- Daha hızlı yüklenen internet sayfaları, daha iyi kullanıcı deneyimi sunar.
- Sayfaların daha hızlı yüklenmesi, internet sitesinin arama motoru performansını iyileştirir.
- Yavaş yüklemeler sebebiyle kullanıcıların farklı internet sitelerine gitme olasılığı azalır.
- Chrome, Edge ve Firefox dahil pek çok modern tarayıcıda görüntülenebilir.
- Dosya boyutu küçük olduğundan gerekli olan depolama alanı ihtiyacı azalır.
WebP dosya formatının avantajları olmasına rağmen dezavantajları da vardır. WebP formatındaki bir görüntünün çevrimdışı ortamda kullanılması elverişsizdir. Çok düşük miktarda sıkıştırma yapılarak oluşturulsalar bile profesyonel fotoğrafçılar veya yüksek kaliteli görüntü isteyenler için ideal değildir.
WebP dosyası nasıl açılır?
WebP dosyası, pek çok farklı varsayılan uygulama ve web tarayıcısı tarafından desteklenir. Genel olarak bu dosya türündeki görüntüler, web tarayıcılarında daha sağlıklı ve daha hızlı görüntülenir. Windows işletim sisteminde WebP dosyalarını düzenlemek için Paint programı kullanılır.
JPG ve PNG dosya formatlarında olduğu gibi WebP dosya formatı da başka dosya türüne dönüştürülebilir. Bunun için Windows işletim sisteminde yer alan Paint programı kullanabilir. Programın Farklı Kaydet özelliğinden yararlanıp görüntü JPG veya PNG gibi dosya türlerinde kaydedilir.
WebP dosyasını dönüştürmek için alternatif yol ise çevrimiçi görüntü dönüştürme imkanı tanıyan internet sitelerinden yararlanmaktır. Çeşitli dosya formatlarını farklı formatlara dönüştürmek için tasarlanmış olan CloudConvert ve Convertio gibi internet siteleri WebP dosyalarını PNG, JPG veya daha farklı dosya formatına dönüştürebilir.