Sesli Arama
Sesli arama, kullanıcılara sesli komutları kullanarak çevrimiçi arama yapmalarını sağlayan bir teknolojidir. Akıllı telefonlar ve akıllı hoparlörler ile entegre bir biçimde kullanılabilir. Apple Siri, Amazon Alexa, Google Assistant ve Microsoft Cortana tarafından desteklenir.
Yapılan araştırmalara göre artık yapılan aramaların %50'si sesli aramalardan oluşur. Bir ürün arayan insanların %50'si bunu sesli aramayla gerçekleştirirler. Yetişkin kullanıcıların büyük bir kısmı günde en az bir kez sesli aramayı kullanarak arama gerçekleştirirler.
Sesli arama ne anlama gelir?
Sesli arama, sesin etkinleştirildiği arama olarak da bilinir. Kişiler arama kutusuna metin girerek arama yapmak yerine konuşarak arama yaparlar. Sesli arama, arama sürecini basitleştirir ve kullanıcıyı deneyimini geliştirir. Yazmakla uğraşmadan arma yapıldığı için kullanışlı görülür.
Sesle arama bir arama motoru sayfasını açma ve arama kutusuna sorgu yazma gereksinimini ortadan kaldırdığı için zaman kazandırır. Yerel restoranlara ait incelemeler, maç sonuçlarına ait son veriler ve çok daha fazlasına hızlı bir şekilde ulaşabilmeniz mümkündür.
Genel olarak insanların sesli aramayı kullanma biçimleri benzer hedeflere yönelik olur. Bu hedefler arasında arama motoru sorguları, uygulamaları başlatma, arama seçenekleri belirlene, video içerik arama ve hands-free olarak çağrı yapma gibi işlemler yer alır.
Sesli arama, mobil cihazların yaygın bir biçimde kullanılması gibi arama sorguları için önemli bir etki yaratmıştır. Birkaç popüler uygulamanın sunduğu bir özellik olarak öne çıktıktan sonra tüm modern arama motorlarının benimsediği bir teknoloji haline gelmiştir.
Sesli arama nasıl çalışır?
Sesli arama kullanıcıların soruları yazmak yerine konuşarak yapmalarını sağlayan özel bir teknolojidir. Sesli aramada söylenen her bir kelime arama motorunda anahtar kelime sorgusuyla eşleştirilir. Böylece kullanıcılar ulaşmak istedikleri bilgilere göre çok daha kolay bir şekilde ulaşırlar.
Sesli arama giderek daha popüler hale gelen bir teknolojidir. Hava tahminlerine ulaşmak, haberleri kontrol etmek, hisse fiyatlarını sorgulamak ve daha fazlası için sesli arama kullanılır. Teknoloji şirketleri kullanıcıların isteklerine karşılık verebilmek için bu teknolojiyi cihazlarına eklerler.
Sesli arama ile sesli asistanlar birbirine benzeyen teknolojilerdir ama teknik olarak farklıdırlar. Sesli arama biraz daha basittir. Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant ve Microsoft Cortana ise daha gelişmiş özelliklere sahip sesli asistan teknolojileridirler.
Sesli arama, kullanıcıların konuştuğu kelimeleri yakalayarak bunları arama motorlarına gönderen ve daha sonra kelimelere göre sonuçlar getiren bir süreçtir. Sesli arama tek başına kullanılabilir. Aynı zamanda sesli asistanlar gibi daha kapsamlı teknolojilerin parçası olabilir.
Sesli arama ile metin arama arasındaki fark nedir?
Metin yoluyla arama yapmak hala en yaygın arama yöntemidir. Sesli aramanın ortaya çıkmasıyla birlikte insanlar sesle arama yapmayı daha uygun görür oldular. Sesli arama sadece bir yöntemdir. Çünkü daha detaylı ve daha isabetli yorum yapabilmek için hala metin arama daha iyidir.
Pek çok teknoloji gibi sesli aramanın avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Sesli aramayı gerçekleştirebilmek için bir mobil cihaz veya bir sesli asistan kullanmanız gerekir. Arama motorları doğal dili algılama konusunda yeterince iyi olmadığından farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
- Sesli arama, arama için yapılacak zamandan tasarruf sağlar.
- Sesli arama tam anlamıyla %100 isabetli bir şekilde sorgular gerçekleştiremez.
- Sesli arama oldukça kullanışlıdır ve kolayca günlük yaşamın bir parçası haline dönüşür.
- Sesli arama kullanılırken asistanı söyleneni bir arama değil komut olarak algılayabilir.
Sesli arama nasıl yapılır?
Sesli arama yapabilmek çok kolaydır. Google ve Yandex gibi arama motorlarında kolayca sesli arama yapabilirsiniz. Instagram gibi uygulamalarda sesli arama teknolojisine benzer bir sesten metne aktarma özelliği vardır. Bu özellik sayesinde konuşmanızı metne dönüştürebilirsiniz.
1. Google'da sesli arama
- İlk olarak mobil cihazınızda yer alan Google uygulamasını açın.
- Daha sonra sağ üst kısımdaki profil resminize dokunun.
- Karşınıza çıkan seçeneklerde Ayarlar seçeneğine giriş yapın.
- Ayarlar kısmındaki Ses menüsüne dokunun.
- Karşınıza çıkacak tüm seçenekler arasından Voice Match seçeneğine dokunun.
- Ok Google ve Voice Match sayfasında Ok Google seçeneğini aktif hale getirin.
- Aktifleştirme işlemini yaptıktan sonra Google uygulamasına geri dönün.
- Arama kutucuğunun yanında yer alan mikrofon simgesine dokunup aramayı gerçekleştirin.
2. Yandex'te sesli arama
- İlk olarak Yandex uygulamasını açın.
- Ardından mikrofon simgesine dokunup aramayı gerçekleştirin.
- Arama dilini değiştirmek için Ayarlar kısmına ve ardından Arama kısmına tıklayın.
- Karşınıza çıkan seçeneklerde Sesli arama dili seçeneğine dokunun ve gerekli değişikliği yapın.
3. Instagram'da sesi metne dönüştürme
- Instagram uygulamasını açın ve Reel için alt kısmın ortasındaki simgeye dokunun.
- Sağ üst kısımda yer alan kamera simgesine dokunun.
- Videoyu oluşturmak için kayıt butonunu kullanın ve daha sonra onu özelleştirin.
- Video hazır olduğunda Önizleme seçeneğine dokunun.
- Düzenleme alanında Çıkartma (Sticker) simgesine dokunun.
- Çıkartmalar arasından Captions seçeneğini bulun ve kullanın.
- Instagram artık söylediklerinizi metne dönüştürecektir.
Google sesli arama trendlerini takip etmeniz durumunda sesli aramanın neden önemli olduğunu rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sesli aramayı kullanmak için tercih ettiğiniz uygulamaların ve arama motorlarının desteklediği özelliklere dikkat etmeniz gerekir.