R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Semantik SEO

    Semantik SEO, herhangi bir arama sonucunda tek bir soruya değil, olası tüm sorulara cevap vermeyi hedefleyen ve gerekli tüm cevapların hiyerarşik bir yapıda sunulduğu bir kavramdır. Semantik SEO sayesinde ilgili arama sonucuna yönelik çok daha kapsamlı bir içerik oluşturulur. Semantik SEO uyumlu bir içerikte sadece metin ve resim değil aynı zamanda video, anket, uygulama ve PDF uzantısına sahip dosyalar da bulunmalıdır. Yine birden fazla iç linkleme, içerik haritası ve içerik tablosu gibi yapılar bu kapsamın olmazsa olmazları arasındadır.

    Semantik Web Nedir?

    Semantik SEO konusunu incelemeden önce konuyu pekiştirmek adına Semantik Web mantığını kavramak gerekiyor. Semantik Web, bir yapay zeka ürünü olmamakla birlikte yeni bir tür de değildir. Temelde bilgisayarlar ile insanların anlaşmasına - iş birliğine imkan tanıyan Web 2.0'ın devamı niteliğinde bir kavramdır.

    Semantik SEO'nun Geçmişi

    Her ne kadar SEO ekosisteminde Semantik SEO kavramı son yıllarda daha fazla dillendirilse de aslında Semantik SEO'nun geçmişi 1999 yılına dayanmaktadır. Google'ın yaratıcılarından Sergey Brin “Dual Iterative Pattern Relation Expansion” adı verilen patent başvurusuyla birlikte Google'ın Semantik SEO macerasını başlatmıştır. Diğer yandan, Semantik SEO'nun gelişimi 2011 yılında Google'ın Schema.org'un yapısına katılmasıyla birlikte hız kazanmıştır. Schema temelde yapılandırılmamış verileri yapılandırmayı hedeflediği için direkt olarak Semantik SEO'ya hizmet etmektedir. Schema Markup sayesinde mevcut sayfalar ve içerikler Google'ın anlayabileceği dile çevrilmektedir.

    Semantik SEO Ne Demek?

    Kullanıcıların sorgu amacına yoğunlaşan ve bu bağlamda tüm soruları yanıtlamayı hedefleyen bir Teknik SEO çalışmasıdır. Semantik SEO, anahtar kelimeye yoğunlaşmaktan ziyade konuyu daha bütünsel incelemektedir. Semantik SEO temelde;

    • Bilgi Panellerini (Knowledge Panels),
    • Kullanıcılar bunları da sordu bölümündeki soru kalıplarını,
    • Alakalı Soru Kalıplarını,
    • Konuyla ilgili kuruluşları kapsamaktadır.

    Semantik Makale Nasıl Yazılır?

    Semantik SEO Uyumlu bir makale yazabilmek için içeriğimizin başında da belirttiğimiz gibi kullanıcılar tarafından yapılan tüm sorgulara ve konuyla ilgili olan alt başlıkları bir hiyerarşik yapıda yerleştirmek gerekmektedir. İçeriğe başlamadan önce Search Intent (Arama Niyeti) ve SERP Taraması yapmak, kelimeleri bulduktan sonra içeriğe başlamak bu süreci kolaylaştıracaktır.

    • Sorguların arama amacı analiz edilmelidir.
    • Sorgular belirli bir hiyerarşik yapıya göre listelenmelidir.
    • Konuyla ilgili olan kurumlar, ülkeler, yerler ve şehirler gibi kavramlar içeriğin içerisinde kullanılmalıdır.
    • İçerikte kopukluk olmamalı, anlam bütünlüğü korunmalıdır.
    • İçeriğin URL yapısı, ara başlıkları, meta etiketi, meta description ve iç linklemeleri tamamen içeriğe uygun olarak dizayn edilmelidir.
    • Anahtar kelime yamyamlığına uğramamak için içeriğe bağlı olarak oluşturulacak ikincil metinde doğru şekilde yapılandırılmalıdır.
    • İçeriğin kullanıcı deneyimini arttırmak için yapılması ve uygulanması gereken her şey uygulanmalıdır.
    • İçeriğin temel felsefesi kullanıcıya fayda sağlamak olmalıdır.

    Semantik SEO için Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılmalıdır?

    Semantik SEO tek bir anahtar kelimeye yoğunlaşmadığı için anahtar kelime analizinde de farklılıklar bulunmaktadır. Temel felsefesi ise birbiriyle bağlantı tüm sorgulara odaklanmaktır.

    • Semantik SEO için yapılan kelime analizinde; Semrush, Ahrefs, KeywordTool IO gibi araçlar kullanılabilir. Diğer yandan, Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı tek başına yeterli olmayacaktır.
    • Google otomatik tamamlama, kullanıcılar bunları da sordu, ilgili aramalar, Google Bilgi Paneli gibi Google’ın resmi alanları Semantik SEO için anahtar kelime analizinde faydalı olacaktır.
    • Yine Wikipedia, Wikidata ve Wikihow gibi web sitelerinden de yararlanılabilir.
    • YouTube video başlıkları, YouTube otomatik doldurma, forum konuları ve haber kaynaklarından da içerik oluşturulurken yararlanılmalıdır.
    • Kelime analizindeki en önemli nokta, kullanıcıların sorularını ve sorgularını belirli bir amaca göre gruplamaktır.
    • Google Görseller’de bu sürece fayda sağlayacaktır.

    Semantik SEO’ya Uygun Schema Yapıları Nasıl Olmalıdır?

    Birçok web sitesinin içeriklerinde Article ve BlogPosting gibi yapılar kullanılırken, Semantik SEO’da; TechArticle ve AdvertiserContentArticle gibi daha spesifik yapılar tercih edilmelidir. Yine örnek vermek gerekirse, Diş Kliğini için Local Business ve Medical Organization yapıları geçerlidir. Diğer yandan, bu yapılardan birisi tercih edildiğinde diğer türün getirdiği faydalar kaybedilir. Bu yüzden de daha spesifik bir yapı olan “Dentist Schema” daha uygun bir tercih olacaktır.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Semantik SEO

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et