R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Panik Atak

    En çok görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan panik atak, yaşam tarzını olumsuz etkileyebilen rahatsızlıklardan biridir. Ataklar ve krizler halinde kendini gösteren bu rahatsızlığın tedavisi için uzmanlardan yardım alınmalıdır.

    Panik atak nedir?

    Panik atak, ani olarak ortaya çıkan ve fiziksel belirtilerin yanında yönelim bozukluğu, (yer, yön ve zaman oryantasyonunun olmaması), kişinin kontrolünü kaybettiği ve hayatını kaybedeceği korkusuna kapıldığı anksiyete bozuklukları sınıfından bir hastalıktır. Hastalık daha çok 15-30 yaşlarında ortaya çıkar. Günümüzde her 100 kişiden 2’sinde görülmeye başladığı için yaygın görülen psikiyatrik hastalıklar arasında görülüyor. Kadınlarda bu hastalığın görülme riski erkeklere göre daha fazladır.

    Rahatsızlık ani başlayan ve 5 ile 10 dakika süren ataklar ile kendini gösterir. Bu ataklar 30 dakika içerisinde kendiliğinden sonlanır. Bazı atakların süresi 1 saati bulabilir.

    Atakların nerede, ne zaman ve ne kadar süreceği net değildir. Ataklar evde, açık bir alanda ve bazen de uykudan uyanırken ani şekilde oluşabilir. Atak geçiren kişide derin bir korku, endişe hissi, ağır bir hastalık geçireceği korkusu, depersonalizasyon (kişinin kendine yabancı olması), derealizasyon (kişinin çevresine yabancı olması) belirtileri ile karşılaşılır. Belirtiler kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak etkiler.

    Panik atak belirtileri

    Panik atak esnasında kısa süreli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler vücudun tamamını etkiler ve her hastada farklı şiddetlerde görülür.

    Panik bozukluk belirtileri kişiyi genellikle psikolojik açıdan etkiler. Bununla birlikte bazı fiziksel ve sosyal belirtiler de görülür. Tüm bu belirtiler yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

    Panik atak belirtileri ve tipleri şu şekildedir;

    • Dakikada kalp atım sayısında normalin üzerinde artış olması 
    • Çarpıntı, kalp atım seslerinin dışarıdan duyulması ve göğse dokunmadan hissedilmesi
    • Soluk alıp verme sayısının aniden artması
    • Nefes darlığı ve soluğun kesilmesi
    • Boğuluyormuş hissi 
    • Göğüste sıkıntı hissi oluşması ve göğüste ağrı olması
    • Bireyin göğüs ağrıları nedeniyle kalp krizi geçirdiğini düşünmesi
    • Karın ağrısı ve mide bulantısı/kusma
    • Baş dönmesi ve bayılma hissi (kişi kendini sersemlemiş hisseder ve bayılacağı hissine kapılır)
    • Bireyin kendi vücudu üzerinde kontrolü kaybettiğini hissetmesi ve çıldıracağını düşünüp aşırı korku yaşaması
    • Kişinin öleceğini düşünmesi
    • Vücutta hissedilen uyuşmalar ve geçici felçler
    • Ani ateş yükselmeleri ve ateş basması
    • Üşüme hissi ve titreme

    Gece panik atak belirtileri

    Gece saatlerinde ataklar sıkça hissedilir. Genellikle kişi uykudan uyanırken ataklar başlar. Birey ani olarak soluk alıp vermede zorlanır ve boğulduğunu hissederek uyanır. Kalp atım hızı çok artmıştır. Terleme, titreme, göğüste şiddetli ağrı gibi belirtileri kalp krizi gibi ciddi bir hastalık olduğu şeklinde yorumlar ve yoğun bir ölüm korkusu yaşar. Bu belirtilerin peş peşe gelmesi atağın şiddetini arttırır.

    Gece görülen panik atak belirtilerinin herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda görülen panik atak belirtilerinden çok büyük bir farkı yoktur. Kişi uyku sırasında nedeni tam olarak bilinmeyen ani bir korku, çarpıntı, nefes alamama ve biri tarafından boğuluyor gibi hissederek uyanmaktadır. Gece görülen bu panik krizler bireyin uyku düzeninde bozulma, uykuya tekrar dalmada zorluk ve bunlara bağlı aşırı yorgunluk hissi yaratır. 

    Panik atak neden olur?

    Panik atakların neden yaşandığı ile ilgili net bir faktör bulunmuyor. Yapılan çalışmalarda atakların neden geliştiği tam olarak gösterilemese de bazı biyolojik ve psikososyal nedenlerin riski arttırdığı bulunmuştur.

    Biyolojik nedenler: Beyinde birbiri ile etkileşime giren, kimyasal maddeler salgılayarak beyin hücreleri ile başka hücreler arasında iletişim kurulmasını sağlayan nörotransmitterler bulunur. Panik atak tanısı alanlarda nörotranmitterlerin yer aldığı önemli beyin bölgelerinde fonksiyonel bozukluğun olduğu tespit edilmiştir. Bu işlevsel bozukluklar sonucu beyin hücreleri ile diğer hücreler arasında iletişim bozulur. Bu iletişim bozukluklara bağlı atakların görüldüğü düşünülüyor.

    Yapılan aile ve ikiz çalışmaları sonucu panik atağın kalıtsal olarak aktarıldığı ortaya çıkmıştır. Ailesinde panik atak tanısı olan bireylerde aynı tanının konulma ihtimali diğer bireylere oranla daha yüksektir. Yine aynı şekilde tek ve çift yumurta ikizlerinde bu tanının konulma olasılığı daha da artmaktadır.

    Psikososyal nedenler: Bedensel ya da ruhsal olarak ortaya çıkan belirtilerin yanlış yorumlanması, daha önceden ciddi bir hastalık geçirilmesi, geçmişte ciddi bir kaza geçirilmesi, sevgili ya da eş ile yaşanan ayrılık ve gebelik sonrası dönemde olmak panik atak riskini arttırır. Bunun yanında aşırı fiziksel egzersiz, duygusal travma, aşırı kafein ve alkol tüketimi gibi durumlar da atakları uyarıcı faktörlerdendir.

    Panik atak nasıl geçer

    Ataklar 2-10 dakika içinde başlayıp genelde 30 dakika içinde biter. Bazı durumlarda ataklar sona erdikten sonra yeni ataklar ortaya çıkabilir. Yaşanan bu ataklar arasında kişi belirsizlik hissi yaşamaktadır. Geçen bir atak sonrası birey tekrar atak yaşayacağı konusunda korku ve anksiyete yaşar ve bu da yeni bir panik atak için tetikleyicidir. 

    Bu yüzden anlık olarak bireyi sakinleştirip atağının geçmesi yerine uzun süreli bir tedavi ile atakların ana nedeni tedavi edilmeli ve altta yatan nedene yönelik yapılan uzun süreli tedavi ile hastalık tedavi edilmelidir. Bunun için de birey uzman bir psikiyatristten ve psikologdan yardım alınmalıdır. 

    Uzman bir ekip ile yapılan tedavide bireyin panik bozukluk hastalığı için ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde antidepresan grubu ilaçlar ve benzodiazepin ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisi en az 1 yıl devam etmelidir. İlaç tedavisine ek olarak davranışçı-bilişsel tedavi ile bireyin yaşadığı fiziksel belirtiler ile ilgili yanlış algıları değiştirilmeye çalışılmalıdır.

    Panik atak nasıl olur?

    Tam olarak nedeni bilinmeyen bu ataklar ani olarak başlar. Genellikle otuz dakika çok nadiren de saatler sürerek geçer. Kişi soluk alamadığını ifade ederken aynı zamanda boğulma hissi yaşar. Göğsünde sıkışma ve ağrı hisseder. 

    Bu gibi belirtileri kişi yanlış yorumlar. Bazen öleceğini, kötü bir hastalık geçirdiğini, çıldıracağını ve delireceğini düşünür. Bu yüzden korkar ve kalp atım hızı artar, başı döner ve bayılacakmış gibi hisseder. Bu belirtiler genellikle 30 dakika boyunca yaşanır. Bunların tamamı panik atak çerçevesinde değerlendirilir.

    Panik atak yaşayanların yorumları

    Bu hastalığa sahip kişiler atak krizler sonucu ortaya çıkan belirtileri yanlış yorumlarlar. Örneğin kötü bir hastalığının olduğunu ve öleceklerini düşünürler. Yoğun boğulma hissi ölüm korkusu yaşatır. Göğüste hissedilen yoğun sıkıntı hissini birey o an alp krizi olarak yorumlar. 

    Ataklar sırasında yoğun şekilde soluk alıp verildiği için kanda karbondioksit oranı normalden fazla olmaktadır. Bu yüzden bireyin başı döner ve gözü kararır. Birey bu durumu bayılacağını düşünerek yorumlar. Ayrıca birey tüm bu belirtileri kontrol edemediğini ve vücudunun kontrolünü elinden kaybettiğini düşünür. Bunun sonucunda da birey artık delirdiği yorumlayabilir.

    Panik atak testi

    Panik bozukluk kompleks belirtilerden oluştuğu için hastalık tanısı koymak için spesifik tek bir test bulunmamaktadır. Bunun için bireyin belirtilerine yönelik bazı testler yapılabilir. Hangi testlerin yapılacağı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

    Genellikle kalp atımı arttığı ve göğüs ağrısı hissedildiği için EKG (kalbin elektriksel aktivitelerini ölçen cihaz) uygulanır. Böylece gerçek bir fiziksel hastalık sonucu görülen kalp sorunu belirtileri ile psikolojik kaynaklı kalp kaynaklı sıkıntılar ayırt edilir. 

    Kişiden çeşitli kan testleri istenebilir. Beyin fonksiyonlarını incelemek için EEG (Beynin sinirsel aktivitelerini ölçen cihaz) uygulanabilir. Kişinin anksiyetesini ölçmek için de Beck Anksiyete testi gibi bazı sorulardan oluşan ve bireyin yanıtlarına göre puanlandırılan psikiyatri alanına özgü testler uygulanır.

    Panik atak tedavisi

    Kaygı bozukluğu ve korku ile karakterize olan bu hastalıkta tedavi ilaç ve psikoterapi ile birlikte yürütülmektedir. Tek başına ilaç tedavisi ya da tam tersi tek başına uygulanan terapiler etkili sonuçlar vermez. 

    İlaç tedavisinde depresyonu önleyici ilaçlar ve anksiyete giderici ilaç (benzodiazepin) kullanılır. Uzman bir psikolog ile birlikte davranış değişikliği oluşturmak ve yanlış algılanan fiziksel belirtileri doğru bir şekilde yorumlamak için bireye davranışçı-bilişsel tedavi uygulanır.

    Panik atak krizi

    Kafein krizlerin oluşmasında tetikleyicidir. Kahve, çay, kola ve enerji içecekleri gibi kafein içeren besinler krizleri tetikleyebilir. Krizlerin oluşma riski yüzünden panik atak tanısı olan kişilerin bu içeceklerden uzak durması önerilmektedir. 

    Astım hastalığı olan kişilerde kriz oluşma riski yükselmektedir. Birey astım krizi belirtilerini yanlış yorumlayabilir ve anksiyete geçirerek kriz yaşayabilir.

    Panik atak krizi nasıl olur?

    Semptomların ani başlaması ayırt edici bir özelliktir. Krizin tam olarak neden başladığı bilinmemekle birlikle krizin oluşmasını tetikleyici unsurların olduğu düşünülüyor. Astım krizi, kafein ve bazı ilaçlar bu tetikleyiciler arasındadır. Ataklar kişinin yoğun korku ve endişe yaşaması, delireceğini ve öleceğini düşünmesi gibi gerçeği yanlış yorumlama ile karakterizedir.

    Panik atak krizi belirtileri

    Kriz sırasında ortaya çıkan belirtiler şunlardır; 

    • Kalp atım sayısında artma
    • Kalpte çarpıntı
    • Kalp atımını duyumsama
    • Göğüs ağrısı
    • Solunum sayısında ve derinliğinde artma
    • Nefes almada zorluk yaşama
    • Boğulma hissi
    • Karın ağrısı
    • Mide bulantısı
    • Delireceğini düşünme
    • Ölüm korkusu
    • Yer, zaman ve kişi oryantasyonunda bozulma
    • Depersonalizasyon (kişinin kendine yabancı olması)
    • Derealizasyon (kişinin çevresine yabancı olması)
    • Kan karbondioksit, kalsiyum ve fosfor düzeyinin düşmesi
    • Kaslarda karıncalanma ve uyuşma hissi
    • Görmede bozulma
    • Bayılacakmış gibi hissetme

    Panik atak krizi nasıl geçer?

    Kriz anında bireyin sakin ve sessiz bir ortama geçmesi önemlidir. Bireye kese kağıdına solunum yaptırılarak solunum derinliği ve hızı yavaşlatılır ve bireyin sakinleşmesi sağlanır. İlaç tedavisi ve terapiler krizlerin daha kolay kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

    Panik atak anında ne yapılmalı?

    Panik geçirildiği an bireye; uyarıcının ve insanların az olduğu, sakin ve sessiz bir ortamda kese kâğıdı solunumu yaptırılmalıdır. Bireye sakinleştirici sözler söylenmeli. Güvende olduğu ve yaşadığı belirtilerin hastalık sonucu oluştuğu, aşırı kaygıya karşı vücudunda bu semptomların görüldüğü, kalp krizi gibi ciddi bir şey olmadığı hatırlatılır.

    Panik geçiren bir birey ile konuşurken kısa ve basit cümleler kullanılmalıdır. Çünkü bireyin algılama düzeyi azalmıştır. Karşıdakini dinlemekte ve anlamakta zorluk yaşayacaktır. Kişi ağlıyorsa ağlaması engellenmemelidir. Kontrol altında olduğu ve güvende olduğu söylenmelidir. 

    Panik atak her gün yaşanır mı?

    Hasta kişilerde atakların ne zaman ortaya çıkacağı net değildir. Atakların oluşmasında tetikleyici faktörlere maruziyetin artması atakların oluşma sıklığını arttırır. Bu yüzden hastalığa sahip bir kişinin her gün atak yaşaması oldukça olasıdır. Atakların yaşanmasını tetikleyen faktörler şunlardır;

    • Kafein içeren kahve, çay, kola gibi içeceklerin aşırı tüketilmesi
    • Astım krizleri
    • Bazı ilaçlar
    • Stres yaşanmasına neden olaylar

    Panik atak öldürür mü?

    Hastalığın uzun süreli devam etmesi, semptomların şiddetlenmesi, atakların sıklığının artması ve atakların uzun sürmesi gibi faktörler ölüme kadar ilerleyebilecek ciddi sonuçlar doğurabilir. Panik bozukluğuna bağlı görülen depresyon, intihar girişimi ve kalp problemleri sonucu birey hayatını kaybedebilir. Ancak bu çok nadir olarak gerçekleşir ve genellikle beraberinde başka problemler de söz konusudur.

    Panik atak nasıl yenilir?

    Panik atak uzman yardımı gerektiren bir hastalıktır. Uygun ilaç tedavisi psikoterapiler ile desteklenirse hastalığın gidişatında önemli sonuçlar elde edilir. Yapılan çalışmalarda uygulanan tedaviler sonucu bireylerin %50-60’ında hastalık atak belirtileri önemli ölçüde azalma göstermiştir. %15’lik kesimde ise orta ve ağır düzeyde yeti kayıpları devam etmektedir. 

    Birey ataklarını azaltmak ve iyi bir sonuç almak için ilaç tedavisi almalıdır. İlaç tedavisi depresyon önleyici ilaçlar ve benzodiazepinlerden oluşur. İlaç tedavisinin yanında, bilişsel-davranışçı terapiler ile bireyin yaşamış olduğu atak belirtilerine dair yanlış yorumlar değiştirilmeye çalışılır.

    Panik atak nefes egzersizi

    Nefes egzersizi yapılması, bireyin sakinleşmesine ve kan karbondioksit düzeyini normal düzeye getirerek fiziksel belirtilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bazen de nefes egzersizi ile bireyin kriz yaşamasını önler. Kese kâğıdı solunumu ve normal solunum bireyin derin ve yavaş soluk alıp vermesi amacı ile bireye yaptırılır.

    Atak sırasında uyaranın az olduğu sessiz bir odaya geçilmeli. Genellikle kese kâğıdı kullanılarak kişiye nefes alıp vermesi sağlanır. Kese kâğıdı ile solunum için; kişi kese kağıdını ağzına alır ve kese kağıdının içinden nefes alır ve içine geri verir. Nefes egzersizi ise şu şekilde yapılır;

    1. Bir el karın bölgesine diğer el göğse konulur
    2. Burundan derin bir nefes alınarak 10 saniye tutulur ve burundan yavaşça verilir
    3. Nefes egzersizi yaparken aniden vücuda giren oksijen miktarı arttığı için kişinin gözü kararabilir
    4. Yavaş ve uygun sayıda yapılmalıdır
    5. Kaç kere uygulanacağı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir

    Panik atak için hangi doktora gidilir?

    Hastanelerin psikiyatri bölümüne başvurulmalıdır. Psikiyatri uzmanları gerekli gördüğünde hastaları psikologlara terapi amacıyla yönlendirebilir.

    Panik atak sırt ağrısı yapar mı?

    Kriz sırasında yaşanan belirtiler kişiden kişiye değişmektedir. Ancak panik bozukluk tek başına sırt ağrısı yapmaz. Kriz sırasında ani bir hareket sonucu ya da bayılma gibi nedenlerle sırtta sakatlanmalar yaşanabilir ve sırt ağrısı oluşabilir.

    Panik atak nefes darlığı yapar mı?

    Bu hastalık nefes darlığı yapmaktadır. Bireyler genelde ataklar sırasında nefes almakta zorlanır ve boğuluyormuş hissine kapılır.

    Panik atak kalp çarpıntısı yapar mı?

    Yaşanan krizler sırasında kalp çarpıntısı ortaya çıkar. Aşırı korku ve endişe hali kalp atım hızını aarttırır. Birey kalp çarpıntısı, göğüste ağrı gibi şikayetlerden yakınır ve bunu kalp krizi geçiriyor olarak algılar.

    Panik atak mide bulantısı yapar mı?

    Panik atak krizlerinde mide bulantısı kişilerin yakındığı şikayetlerdendir. Hastalarda kusma da meydana gelebilir. Her 10 hastadan 3-4’ünde mide bulantısı ve kusma birlikte görülür.

    Panik atak genetik mi?

    Bazı çalışmalar panik bozukluk hastalığına neden olan faktörler arasında genetik faktörlerin etkili olduğunu göstermiştir. Yapılan aile çalışmalarına göre bu hastalığa sahip bireylerin ailesinde de aynı hastalık tanısına sahip olma olasılığı %20 olduğu belirtilmektedir. 

    Tek yumurta ikizlerinden biri hastalığa sahip ise diğerinde aynı hastalığın görülme riski %45’tir. Çift yumurta ikizlerinde biri hastalığa sahipse aynı hastalığın diğer ikizde de görülme olasılığının %15 olduğu araştırmalarla varılan sonuçtur. Tüm bu araştırmalar hastalığın kalıtsal olarak aktarılabileceğini gösterir.

    Panik atak göğüs ağrısı yapar mı?

    Hastalığa sahip bireylerde kriz anında yoğun göğüs ağrısı yaşamaktadırlar. Bu göğüs ağrısına genellikle göğüste sıkışma hissi de eklenerek bireye kalp krizi geçirdiğini düşünmesine neden olur. 

    Panik atak olup olmadığını nasıl anlarız?

    Öncelikle panik rahatsızlık ile normal anksiyetenin farkının ayırt edilmesi gerekir. Günlük hayatta kişi kendini tehlikede hissettiği zaman, bir stres ile karşılaştığı zaman anksiyete yaşayabilir. Yaşanan bu anksiyete belirli bir düzeyde olmak koşulu ile normaldir. Bireyi tehlikelerden korur. 

    Örneğin sınavdan önce bir öğrenci stres olup anksiyete yaşayabilir. Bu anksiyete normal düzeyde ise öğrenciyi harekete geçirir ve ders çalışmasına olumlu bir etkide bulunur. Panik rahatsızlık ise ileri düzeyde panik durumuna varan yoğun endişe durumudur. Bu endişe durumu kişide ciddi fiziksel etkiler oluşturur ve kişinin hayatını olumsuz bir şekilde etkiler.

    Panik bozukluk aniden başlar ve yoğun fiziksel belirtiler yaşanır. Panik atağın spesifik bir nedeni yoktur. Normal anksiyetede ise neden belirlidir. Örneğin sınav öncesi yaşanan hafif kaygı, toplum önünde konuşma yapılacağı zaman hissedilen endişe gibi. Bu günlük hayatta stres verici durumlardan dolayı yaşanan anksiyetede semptomlar daha hafiftir. 

    Örneğin kişide titreme, terleme, kalp atışında hafif düzeyde artış, yüzde kızarma, soluk alıp vermede hafif düzeyde artış gibi belirtiler görülür. Kaygı ile seyreden panik atak krizlerinde ise belirtiler daha ciddidir. Kişinin hayatını riske sokabilir. Kalp hızında aşırı artış, çarpıntı, bireyin kendi kalp atım seslerinin duyumsaması, göğüste sıkışma hissi ve göğüs ağrısı, solunum sayısında aşırı artma, nefes almada zorlanma, boğulma hissi ve mide bulantısı gibi belirtiler görülür. 

    Panik atak geçiren kişi ne yapmalı?

    Ataklar sırasında hızlı soluk alıp vermeye bağlı düşen kan karbondioksit seviyesini yükseltmek için kese kâğıdı solunumu yapılması önerilir. Böylece kişi daha düzenli ve kontrollü soluk alıp verebilir. Böylece kan karbondioksit düzeyi normal sınırlara ulaşır. 

    Uyaranın ve insanların az olduğu sessiz bir ortama geçilmelidir. Kişi güvende olduğunu ve bu belirtilerin kalp krizi değil yoğun anksiyeteye bağlı vücudunun vermiş olduğu bir reaksiyon olduğunu kişi kendine sık sık hatırlatmalı. 

    Panik atak sırasında vücutta neler olur?

    Kişi atak geçirdiği sırada vücutta pek çok kimyasal değişim olur ve bu değişimler sonucu semptomlar ortaya çıkar. Atak sırasında artan solunum (hiperventilasyon) sonucu kanda karbondioksit, iyonize kalsiyum ve fosfor miktarları normalin altında bir düzeye düşer. Bunun sonucunda kaslarda karıncalanma ve uyuşma ve iğnelenme hissi oluşur. Bu düşüş görme bozukluları, algılamada bozukluk ve oryantasyonda bozulma gibi vücutta çeşitli değişiklikler oluşturur.

    Hastalık sinir sistemi ile ilgili olduğu için atak sırasında vücuttaki sempatik sinir sistemi üzerinde etki eder. Bu da vücutta sempatik sinir sistemi belirtilerinin (kalp atım hızında artış, solunum sayısında artış, terleme gibi) görülmesine neden olur.

    Panik atak ciddi bir hastalık mı?

    Panik rahatsızlık uzman bir destek alınarak tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Yaşanan belirtiler bireyin yaşamını zorlaştırır. Hastalık ile karakterize olan krizlerin ne zaman ve nerede ortaya çıkacağı belirsiz olduğu için bireyin günlük yaşamını zor bir duruma sokar. 

    Hastalık daha ileri düzeylerde ölüme kadar gidebilir. Hastalık belirtileri yeti kayıplarına neden olabilir. Hastalık tanısına ek olarak kişilerde depresyon oluşabilir. Yoğun anksiyete semptomları bireylerin intihar girişimine neden olabilmektedir. Panik rahatsızlığı olan bireylerde intihar girişimi şizofreni gibi hastalıklara oranla daha sıktır.

    Panik atak ölüme yol açar mı?

    Panik bozukluk tanısı olan kişilerde intihar girişimleri sıktır. Hastalık tanısına ikincil olarak kişilere genelde depresyon tanısı konulmaktadır. Depresyon hastalığı bireyi intihar girişimine sürükleyen psikolojik bir hastalıktır. Yine sık sık krizlerin yaşanması ve bu krizler sırasında kalp hızının artması, kalbin yoğun çalışması, çarpıntı gibi semptomlar bireyde kalp problemlerine ve bu nedenle de kalp kaynaklı ölümler görülmektedir.

    Panik atak vücuda zarar verir mi?

    Ataklar sırasında ortaya çıkan semptomlar bireyin vücuduna zarar verebilir. Örneğin kalp atım sayısındaki artış, çarpıntı, bireyin kendi kalp adımını duyumsayabilmesi vb. gibi belirtiler bireyin kalp fonksiyonlarında bozulmaya ve ölüme kadar ilerleyebilen çeşitli kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. 

    Ataklar sırasında birey hızlı soluk alıp verdiği için kan karbondioksit düzeyi normalden daha az düzeylere düşmektedir. Bununla birlikte kandaki iyonize kalsiyum ve fosfor miktarlarında da ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak bireyde felçler, uyuşukluklar, görme bozuklukları oluşmaktadır. Bazen bayılma yaşanabilir ve bunu sonucunda da çeşitli fiziksel yaralanmalar oluşabilir.

    Panik atak hastalığı ilerlerse ne olur?

    Hastalığın uzun süreli devam etmesi ile kişide ölümle sonuçlanabilecek düzeyde etkiler oluşturabilir. Hastalık semptomlarının şiddetlenmesi, krizler arasındaki zamanın azalması hastalığın ilerlediğinin göstergesidir.  Hastalığın ilerlemesi ile bireyde kalp sorunları, kalp fonksiyon bozuklukları, depresyon, intihar girişimi gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

    Panik atak ağrıları nerelerde olur?

    Ataklar ile karakterize ola hastalıkta ağrı farklı yerlerde oluşabilir. Bu hastalığın krizleri sırasında genellikle ağrı göğüste oluşur ve birey kalp krizi geçirdiğini düşünür. Yine mide ve karın ağrıları görülebilir. Artan soluk alıp vermeye bağlı kandaki kalsiyum ve fosfor düşüşüne bağlı kaslarda ağrılı uyuşmalar görülebilir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Panik Atak

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et