Önemli Web Verileri
Önemli Web Verileri (Core Web Vitals) 2021 yılının ikinci çeyreğinde hayatımıza girmiş bir kavram. Google'ın Mayıs 2021 tarihinde yaptığı çekirdek güncellemesiyle birlikte web siteleri hız anlamında çeşitli metriklere göre değerlendirilmeye başlanmıştır. Pagespeed Insights aracında yer alan LCP, FCP, FID, CLS, TTFB ve INP gibi metrikler bunların başında gelmektedir. Sayfa Deneyimindeki metriklerden LCP, FID ve CLS gibi metrikler direkt olarak Önemli Web Verilerinin metrikleridir.
Önemli web verileri neden geliştirilmelidir?
Önemli Web Verileri direkt olarak bir sıralama faktörü değildir. Diğer yandan, Mayıs 2021 yılındaki güncellemede birçok web sitesi bu metriklerden kaldığı için ciddi bir sıralama akabinde hit kaybı yaşamıştır. Önemli Web Verilerinden geçen web sitelerin rakiplerine oranla SERP’te ciddi bir avantajı olmasa da hızlı yanıt veren ve kullanıcı deneyimi yüksek tasarıma sahip sitelerde kullanıcılar daha fazla vakit geçirdiği için bu dolaylı olarak sıralamayı olumlu etkilemektedir.
Largest Contentful Paint (LCP) nedir?
LCP, farklı içerik bloklarının “Current Screen” adı verilen geçerli ekranda yüklendiği süreyi ölçümlemektedir. Temelde;
- Resimleri,
- Videoları,
- Arka plan resimlerini,
- Bloklarda yer alan metinleri ölçümlemektedir.
LCP’yi optimize etmek için;
- Gereksiz animasyon ve sorgular azaltılmalı,
- Çok fazla resim varsa lazyload kullanılmalı,
- Javascript ve CSS gibi sorgular azaltılmayı veya sıkıştırılmalı,
- Görsellerin optimize edildikten sonra yüklenmesi gibi uygulamalar kullanılmalıdır.
LCP’nin en geç 2,5 saniye içerisinde tamamen yüklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Search Console Deneyim bölümünde hatalar ortaya çıkacaktır.
Cumulatif Layout Shift (CLS) nedir?
Google’a göre mevcut sitelerin tasarımlarının UX’e uygun olması önemlidir. CLS metriği ise temelde düzen kaymalarını ölçümleyen bir metriktir. Temelde iki çerçeve arasındaki başlangıç konumlarının değişip değişmediğini ölçümlemektedir.
CLS değerini en çok Adsense Reklamları, Temanın logo boyutuna uygun olmayan logonun kullanılması ve temanın mobil uyumluluğunun olmaması gibi faktörler etkilemektedir.
CLS’in en fazla 0,1 saniyede olması önemlidir. Bu süre aşıldığında yine Search Console’da hatalar çıkacaktır.
First Input Delay (FID) nedir?
Kullanıcılar hızlı etkileşimin kurulduğu sayfalarda çok daha fazla zaman geçirmektedir. Google’da kullanıcı deneyimi kapsamında FID’yi metrik olarak ölçümlemektedir. FID temelde kullanıcıların bir bağlantıya tıkladığında tarayıcının işleme süresini ölçümlemektedir.
FID’yi en çok arttıran hatalı kullanımlara örnek olarak;
- Çok fazla görsel kullanımı,
- Görsellerin optimize edilmeden yüklenmesi,
- Yüksek javascript kullanımı,
- Yanlış kodlama gibi konuları verebiliriz.
Önemli web verileri nasıl geliştirilir?
Adsense reklamlarının olduğu bloglarda önemli web verileri yönergelerini sağlamak oldukça zordur. Hatta bu minvalde Core Web Vitals “Mobil” ve “Masaüstü” olarak akabindeki çekirdek güncellemelerinde ikiye ayrılmıştır. Şuana kadar bilinen en kolay ve etkili yöntem Javascript Delay (geciktirme) yapmaktır.
Javaları geciktirmek tıklama ve kazancı düşürmektedir.
CSS ve JAVA küçültmesi, akabinde de birleştirmesi gibi yöntemler uygulansa da bugün birçok temanın css ve java dosyalarında “.min” etiketi bulunmaktadır. Bu yüzden bu uygulama birçok tema için gereksiz bir yükten başka bir şey değildir.
Aynı anda 3-4 adet optimizasyon eklentisi kurmak ve aynı sorguları farklı eklentiler üzerinden açmakta kullanılan bir yöntem olsa da bu sunucuda darboğaza sebebiyet vermektedir.
TTFB yani sunucunun ilk yanıt verdiği süre, Önemli Web Verilerinin direkt olarak metriği olmasa da süreci direkt olarak etkilemektedir. Bu da büyük oranda kullanılan sunucu ve lokasyon ile ilgili bir metriktir. Toparlamak gerekirse, TTFB’nin kötü olduğu sitelerde yani doğru sunucunun tercih edilmediği sitelerde, bu metrikleri geçebilmek pek olası değildir.
Google bu metrikleri kullanıcılar üzerinden toplamaktadır. Bu yüzden de hitin çok az olduğu web sitelerinde “Veri Yok” gibi ifadeler yazmaktadır. Optimizasyon çalışmasından sonra Pagespeed Insights’da “Başarılı Oldu” ifadesi hemen değişime uğramaz. Hite bağlı olarak değişmekle birlikte optimizasyon sonrası Search Console’da yapılan doğrulama işlemi 28 gün sürebilmektedir.