CSS
CSS renkler, düzen ve yazı tipleri dahil olmak üzere web sayfalarının sunulmasında belirleyici role sahip bir programlama dilidir. Web sayfalarının kullanıcılara ulaştırılmasında etkilidir. CSS, web ortamı için stil sayfaları oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Bu anlamda HTML ve diğer öğelerden bağımsızdır ama büyük oranda HTML ile birlikte kullanılır.
HTML, bir web sayfasını yapılandırmak için kullanılır. Örneğin HTML, başlıklar ve paragraflar gibi öğeleri tanımlar. CSS ise belgenin stilini belirler. Örneğin CS sayfa düzeni, renkler ve yazı tipleri gibi öğeleri biçimlendirir. Modern yapıda bir web sayfasının tasarlanması için HTML ile CSS dillerinin bir arada kullanılması gerekir.
CSS Nedir ve Ne Zaman Oluşturulmuştur?
CSS, basamaklı stil sayfaları anlamına gelir. Bir internet sitesinin sade veya görsel olarak göze hitap etmeyen metin parçalarını daha çekici hale getiren bir programlama dilidir. HTML, büyük oranda metin içeriğini belirler ama CSS, görsel yapıyı ve düzeni oluşturur. HTML, bir biçimleme diliyken CSS, bir stil sayfası dilidir.
CSS için bir gelişim tarihçesinden söz edilmek istenildiğinde ilk belirtilmesi gereken 1994 yılıdır. 1994 yılında Hakon Wium Lie tarafından önerilmiştir. 1996 yılında ilk kez yayınlanmıştır ve Bert Bos'un dahil olmasıyla gelişimi hızlanarak aynı yıl içerisinde resmileşmiştir. 1998 yılında ise resmi olarak yayınlanmış ve geniş çaplı bir biçimde kullanılabilir hale gelmiştir.
HTML dili, bir arabanın motoru olarak düşünülebilir. CSS ise arabanın gövdesi ve stilidir. Bir internet sitesini CSS olmadan çalıştırabilmek mümkündür ama elde edilecek yapı, metin görünümünden öteye geçemez. CSS ile internet sitesini cilalamak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek mümkündür. CSS ile düzen, biçim, renk ve yazı tipi dahil pek çok unsur kontrol edilebilir.
CSS Türleri ve Farklılıkları Nelerdir?
Temel düzeyde satır içi CSS (inline CSS), harici CSS (external CSS) ve dahili CSS (internal CSS) olmak üzere üç farklı CSS türü vardır. En önemli farklılık ise satır içi CSS ile harici CSS arasındadır. Satır içi CSS daha hızlı işlenir. Çünkü tarayıcının sadece 1 dosya indirilir. Harici CSS kullanıldığında ise HTML ile CSS dosyalarının ayrı ayrı indirilmesi gerekir.
- Satır içi CSS: Satır içi CSS, belirli bir HTML öğesini biçimlendirmek için kullanışlıdır. Bu tercih edildiğinde HTML etiketine stil niteliği eklenmelidir. Her HTML etiketine ayrı ayrı stil eklenmesi gerektiğinden yönetilmesi çok zordur.
- Harici CSS: Harici CSS dosyası, herhangi bir metin düzenleyici ile oluşturulabilir. Bu CSS türü özellikle büyük bir web sitesinin geliştirilmesinde verimlidir. Oluşturulan bir harici CSS dosyası düzenlenerek sitenin tamamında değişiklik yapılabilir.
- Dahili CSS: Dahili CSS kullanıldığında bölümüne etiketinin eklenmesi gerekir. Bu CSS türü tek bir sayfaya stil vermek için en etkili yöntemdir. Birden fazla sayfa söz konusu olduğunda ise oldukça zaman alıcı olduğundan pek kullanışlı değildir.
CSS Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
CSS kullanmanın birbirinden farklı faydaları vardır. Önemli olan durum, web geliştiricisinin hangisinden yararlanacağını iyi belirlemesidir. Web geliştirme adımları konusunda standarda yakın çözümler üretmek, genelde CSS kullanmanın tüm faydalarından yararlanmak anlamına gelir. CSS kullanmanın en önemli faydası kullanıcı deneyimini iyileştirmektir.
- Sayfa hızının iyileştirilmesi: Web sayfası geliştirirken daha fazla kod daha yavaş sayfa hızı demektir. CSS, kullanılacak kod miktarını azaltır. CSS ile bir kural oluşturularak belirlenen stil HTML belgesinin tüm yönlerine uygulanabilir.
- Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi: CSS, web sayfalarını stil açısından düzeltmekle sınırlı kalmaz. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çeşitli biçimlendirmelere olanak tanır. Görseller ve metinler doğru yerlere yerleştirildiğinde kullanıcı deneyimi iyileştirilebilir.
- Geliştirme süresinin iyileştirilmesi: CSS sayesinde tek bir kod dizisiyle birden fazla sayfaya stil kuralları uygulanabilir. Aynı biçimlendirmeye ve görünüme sahip olması gereken sayfalar için CSS kuralları yazılabilir. Böylece bu kurallar, aynı türdeki sayfalarda geçerli hale getirilir.
- Stil değiştirmenin kolaylaştırılması: CSS kullanıldığı zaman belirli bir sayfa grubunun biçimini değiştirmek daha kolaydır. Her sayfayı ayrı ayrı düzeltmekle uğraşılmaz. Tek bir CSS stil sayfasını düzeltmek ve onunla bağlantılı sayfalara değişiklikleri uygulamak mümkündür.
Bir internet sitesindeki tüm web sayfalarının tüm cihazlarda doğru şekilde görüntülenmesini ve kolayca gezinebilir olmasını sağlamak için esnek tasarım kullanmak gereklidir. CSS sayesinde esnek tasarımı uygulamak çok daha kolaydır. Stil sayfasında yapılacak çeşitli değişiklikleri HTML ile birleştirerek esnek tasarım elde edilebilir.