Metin Yazarı
Metin yazarı, yayıncılık endüstrisi, internet gibi dijital platformlar ve kanallar veya mobil medya için eşsiz içerikler üretebilen ve bunları tanıtabilen kişilerdir. Genellikle teknoloji veya teknoloji ile ilgili endüstrilerde çalışırlar. Bu sektörlerde çalışan metin yazarları, makale yazarlarının aksine daha çok çalışabilen, içerik oluşturabilen ve pazarlama için içeriği tanıtmakta sorun yaşamayan kişilerdir.
Metin Yazarı Ne Yapar?
İnternette her gün farklı kaynaklardan çok sayıda içerik üretilir. Çok basit bir örnekle bu içerikler, bir metin yazarı tarafından yazılmıştır. Yazar, konuyla ilgili araştırmasını tamamladıktan sonra bilgi ve tecrübesini içeriğe ekleyerek yazdığı içerikten yola çıkarak örnekler ve tanımlar kullanır.
Tüm bu işlemleri yaparken imlâ ve dil bilgisi kurallarına dikkat ederek istenilen metni en özgün ve doğru şekilde hazırlar. Bu sayede bireyleri bilgilendirmek veya etkilemek amacı ile içerikler oluşturur. Yazılan içerikler, alıcılar tarafından sabit bir fiyat üzerinden veya farklı ödeme modelleri ile değerlendirilerek, belirlenmiş veya isimsiz çeşitli kaynaklar aracılığıyla internet kullanıcılarına sunulur.
Metin Yazarının Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
- Dil bilgisi: Hangi dilde yazılacaksa yazılsın metnin yazarı, bu dilin tüm kurallarını bilmek zorundadır. Metin yazacak kişi, bu konuda son derece donanımlı olmak zorundadır.
- İmla ve noktalama kuralları: Mükemmel derecede ince, akıcı ve dil bilgisi açısından uygun bir cümlenin sonundaki iki nokta, her şeyi mahvedebilir. Benzer şekilde, bir cümlenin sonundaki noktayı, söz konusu cümleden bir boşlukla ayırmak veya bir sonraki cümlenin ilk harfinin yanına yazmak, üretilen metnin kalitesini ciddi şekilde bozacaktır. Bu bağlamda yazar, dil bilgisinin yanı sıra imla ve noktalama kurallarına da tam olarak hâkim olmalıdır.
- Üslup: Metin yazarlığının ayırt edici unsurlarından biri olan üslup, genel ifadeden ziyade metinde vücut bulan kişi, kuruluş veya markanın temsili ile el ele gitmelidir. Ancak, metinlerin amacı da üslup açısından belirleyicidir. Örnek vermek gerekirse, agresif pazarlama yaklaşımlarını benimseyen bir inşaat firmasının yaşayabileceği bir kriz sırasında ve sonrasında hazırlanan dokümanlar, hava durumuna kadar olumlu pazarlama açıklamalarıyla çelişmeyecek sakin, net, açık ve alakalı bir şekilde ele alınmalıdır.
- Kelime seçimi: Konuşma, doğrudan ya da dolaylı olarak insan zihninde birçok farklı anlamlara neden olur. Etki olarak ortaya çıkan bu çağrışımlar, olumlu, olumsuz, heyecanlı, donuk, hoş, sıkılmış gibi duygu durumlarının belirleyici sonucu olabilir. Tüm bunların yanı sıra seçilen kelimeler metnin amacına ve temsil ettiği ortama uygun olmalıdır. Ayrıca, bazı kelimelerin olumlu ve olumsuz unsurlarla ilişkilendirilmesi gibi genellikle gözden kaçan durumlar da vardır. Örneğin, laf kelimesi olumsuz ifadelerle, kelam kelimesi ise olumlu ifadelerle ilişkilendirilir.
- Hedef kitle: Hedef kitle için doğru içeriğin üretilmesi, metnin hedef kitlesi ile metnin sahibinin yani marka, şirket, kişi, ajans veya kuruluşun aynı frekansta buluşması anlamına gelir. Hedef kitlenin yaşı, eğitim düzeyi, yaşam tarzı ve medya sadakat değerleri dikkate alınması gereken temel faktörler olarak belirtilmiştir. Bu maddelere eklenebilecek maddeler, bir proje veya araştırma kapsamında metin yazarına bilgi sunulduktan sonra dahil edilebilir. Her yazar, bu değerleri üretimde görebileceği bir yerde tutmalı ve son kontrol sırasında metnini bu bağlamda ele almalıdır.
- Cümle ve metin uzunluğu: Her şeyden önce cümlelerin bir ritmi olması gerektiğini söylemek gerekir. Okuyucu, ancak cümleleri ve metinleri okuduğunda genellikle kelimelere çevrilir ve metin tam olarak anlaşılabiliyorsa sorun yoktur. Bunu başarmak için kısa ve orta dereceli cümleler kurulması gerekir. Cümle, kısa anlaşılır olmak zorundadır. Metnin uzunluğu, tamamen talep edilen ürünün göstergesidir. Geleneksel medyada yayınlanan bir makalenin metin uzunluğu ile internette yayınlanan bir haberin metin uzunluğu farklı olmalıdır. Bir markanın sosyal medya hesapları yönetiliyorsa ve bir metin oluşturmak gerekiyorsa, kesinlikle mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.
Metin Yazarı Nasıl Olunur?
İnternette yeni olan sosyal medya ve SEO uzmanlığı gibi birçok meslekte olduğu gibi metin yazarı olmak için lisans veya üniversite diplomasına ihtiyaç yoktur. Yazar olmak için ihtiyaç olan şey, yeterli temel niteliklere sahip olma, yazıları hazırlama veya makaleleri ilgili kişiye ulaştırmaktır. Dışarıdan göründüğünün aksine metin yazarlığı göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Nasıl ki herkes doktor olamazsa, herkes metin yazarı olamaz ve kaliteli işler yapamaz. Metin yazarının özellikleri şunlardır:
- Çok iyi yaratıcılığa sahip olmalıdır.
- Problemleri analiz etmeli ve çözüm odaklı olmalıdır.
- İmla ve dil kurallarını çok iyi bilmelidir.
- Araştırmaya ve sürekli öğrenmeye açık olmalıdır.
- Edebi konuları öğrenmeye istekli olmalıdır edebi çalışmaları araştırmalıdır.
- Gerekli teknik konularda bilgi sahibi olmalıdır.
Ancak iyi bir yazar olmak için dört yıllık Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türkçe Eğitimi Bölümü veya Yeni Medya ve İletişim Bölümü okumak tavsiye edilir. Bu fakültelerin mezunları, yazma açısından daha elverişlidir.
Metin Yazarlarının Başlıca Çalışma Alanları
- Blog içerikleri: 200 ile 1500 kelime uzunluğunda ve bilgilendirici olabilecek içeriklerdir. İçeriği çeşitli olan bloglar, yazarların en sık içerik ürettiği platformlardır.
- Dokümanlar: Yazarlar, resmî belgeler hazırlamasalar da bilgi, eğitim veya bir sorunu çözmek için doküman hazırlarlar. Bu belgeler, genellikle 1.500 ile 2.500 kelimelik metinler olarak kabul edilir. Malzemeler, farklı amaçlarla kullanılabildiği gibi ilgili müşterilere satış için de kullanılabilir.
- E-mail pazarlaması: E-mail pazarlaması, sanılanın aksine sıradan internet kullanıcıları veya pazarlamacılar tarafından hazırlanabilecek metinler değildir. Metin yazarları, pazarlamayı yapabilmek için kullanıcıları birkaç satırda kavramlarla etkilemeye ve kullanıcıları, yazdıkları e-posta metinlerinin yanı sıra potansiyel müşterilere dönüştürmeye de bağlıdır. E-posta pazarlaması için hazırlanan içerik, genellikle en kısa içerik türlerinden biridir. Çoğu maksimum 150 ila 200 kelime ile hazırlanır.
- Sosyal medya içerikleri: Twitter ya da Facebook'ta takip edilen birçok markanın yayınladığı içerikler, sahipleri tarafından metin yazarlarına aktarılarak içerik hazırlatılır.
- İnternet sayfası içerikleri: İşletme web sitelerinin içerik bölümünde yazarların çok önemli işlevleri vardır. Özellikle bu web sitelerinin doğrudan müşterilerin karşısına çıktığı için, şirketler içeriklerinin kaliteli bir yazar tarafından hazırlanmasına büyük önem verirler.
Tüm bunların yanı sıra mektup, manşet, internet, reklam, televizyon veya radyo senaryoları, kataloglar, reklam panoları, broşürler, kartpostallar, teklif mektupları, kitap kapakları gibi akla gelmeyecek birçok alanda çalışan yazarlar vardır.