Maskülen
Maskülen kelimesi özellikle giyim sektöründe oldukça sık duyulan bir kelimedir. Erkeksi giyim, sektörde maskülen olarak adlandırılırken maskülenin tam tersi olan feminen kelimesi kadınsı olmayı temsil eder. Bu ikisinin arasında kalan kelime ise unisex olarak ifade edilir.
Bu kelime giyim sektörü dışında bile kullanılabilir. Kişinin hareketleri ve davranışları erkeksi ise maskülen olarak tanımlanabilir. Ayrıca cinsiyetlerin toplumdaki yerlerini eleştiren düşünce akımları bu isimlerden türetilmiştir. Bu kelimeler oldukça yaygın olarak kullanılan feminizm ve onun karşıtı olan maskülizmdir.
Maskülen ne demek?
Maskülen erkekle ilgili ve erkeksi olan anlamlarına gelir. Giyimden kişiliğe, mobilyalardan arabalara kadar pek çok şey maskülen olarak tanımlanabilir. Maskülen mobilyalar genellikle sert hatlı, köşeli ve koyu renklidirler. Maskülen kıyafetlerde ve mobilyalarda süsten kaçınılır ve sade bir tasarım tercih edilir.
Maskülen giyim tarzı ve mobilyaların dışında maskülen kültür diye bir terim vardır. Toplumların maskülen olarak tanımlanabilmesi mümkündür. Genellikle başarı odaklı ve rekabetçi toplumlar maskülen kültür sahibi toplumlar olarak görülürler. Japonya, Meksika ve İtalya gibi ülkeler maskülen toplumlardandır.
Maskülen kültür sahibi toplumlar materyalist yapıdadırlar. Motivasyonları başarı üzerinden sağlanır ve iş odaklı yaşarlar. Rekabet onlar için her zaman ön plandadır. Maskülen kültür çalışmak için yaşamayı benimserken feminen kültür ise yaşamak için çalışmayı benimser. Feminen kültür sahibi toplumlar daha insan odaklıdır.
Maskülen kelimesinin TDK anlamı nedir?
Maskülen kelimesi TDK’da “erkeksi” anlamına gelir. Bu kelime bir sıfattır ve genellikle bir kelimeden önce kullanılır. Kelimenin zıttı da “feminen” şeklindedir. Dilimizde bu kelimenin yer aldığı ilk edebi metin Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1900’lerin başında yayınlanan bir kitabıdır.
Maskülen kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir. Eril ve erkeksi anlamına gelen “masculin” kelimesinden türetilmiştir. "Masculin" kelimesi Fransızcaya ise Latinceden geçmiştir. Latincedeki hali “masculinus” şeklindedir.
Maskülen kadın ne demek?
Kadınlar kadınsı kıyafetler, elbiseler ve takılar kullandığında feminen olarak adlandırılırlar. Bunun tam tersi ise maskülen kadın olarak adlandırılır. Maskülen kadın tarzının erkeksi, keskin ve güçlü bir yanı vardır. Maskülen kadınlar ayrıca duruşları ve tavırlarıyla tarzlarını belli ederler.
Maskülen kadınlar genellikle pantolon giymeyi tercih ederler. Ayrıca gömlekler, ceketler ve kravatlar tercih ettikleri kıyafetler arasındadır. Aksesuarları çoğunlukla sade ve erkeklerin tercih edebileceği şekillerde olur. Çoğunlukla taşlı ve süslü aksesuarlar kullanmazlar. Bazı maskülen kadınlar kısa saçlı olmayı tercih ederler.
Maskülen erkek ne demek?
Maskülen erkek giyiminden davranışlarına kadar kendi cinsiyetinden beklenen davranışlar sergileyen erkeklere denir. Toplumun cinsiyet normlarına uyan erkekler maskülen tarza sahiptir. Maskülen kelimesi erkeksi demek olduğu için bir erkek için maskülen giyinmek ve maskülen davranmak oldukça kolaydır.
Maskülenliği öne çıkarmak isteyen erkekler çoğunlukla takım elbise gibi resmi kıyafetleri tercih ederler. Günlük kıyafetler erkeksi olabilir fakat halk arasında maskülen tarz genellikle resmi giyim tarzıyla akıllara gelir. Erkekler için keskin yüz hatları, kalın ses, dik duruş ve soğukkanlı hareketler maskülen olarak görülürler.
Maskülen giyim tarzı nedir?
Maskülen giyim tarzı hangi cinsiyet için tasarlandığı önemli olmaksızın erkeksi duran kıyafetler içerir. Genellikle bol kesim pantolonlar, kravat gibi aksesuarlar, pantolon ve ceket takımları maskülen giyim tarzına dahildir. Ayrıca sert ve odunsu kokulu parfümler ve kısa saç tercihi maskülen olarak tanımlanır.
Maskülenlik erkeksilik kadar gücü ve sertliği yansıttığından rahat kıyafetler erkekler için yapılsalar bile maskülen olarak görülmeyebilirler. Bu yüzden oversize tişörtler ve eşofmanlar maskülen giyime dahil değildir. Günlük hayatta tişörtler yerine deri ceketlerle maskülen kombinler yapabilirsiniz.
Maskülen giyim tarzı kadın için uygulandığında kadınların bedenine uygun olarak tasarlanır. Kıyafetin tarzı erkeksi dururken kalıbı daha kadınsı olur. Örneğin bir erkek pantolonuyla maskülen kadın pantolonu tıpatıp aynı değildir. Desen, kumaş ve genel hatlarıyla tasarımı erkeksiliği taşısa bile kadın bedeni göz önünde bulundurulur.
Maskülen tarz yıllardır sıkça tercih edilen ve sevilen bir giyim tarzıdır. Günümüzde sıkça tercih edilen tarzlar arasında yer alır. Gardırobunuzu maskülen kıyafetlerle düzenleyebilir ve maskülen aksesuarlar tercih edebilirsiniz. Maskülen giyinmek cinsiyet fark etmeksizin güçlü ve sert imaj oluşturmaya yardımcı olabilir.