R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    IMAP (Internet Message Access Protocol)

    IMAP (Internet Message Access Protocol), Türkçe internet mesaj erişim protokolü anlamına gelip bir e-posta sunucusundan postaları alabilmek için kullanılan bir uygulama katmanı protokolüdür. IMAP, e-postaları bir posta sunucusunda saklar ve alıcının bu e-postaları bilgisayar, telefon ve tablet gibi yerel cihazlarında görüntüleyip düzenlemesine imkan sağlar.

    IMAP Nedir?

    E-postaları tüm cihazlarda ve farklı konumlarda senkronize şekilde alabilmek ve düzenleyebilmek için kullanılan IMAP’ın temel işlevi postalara sorunsuz ve güvenli erişimdir. IMAP, istemci ve sunucu arasında gerçekleşen bir protokoldür ve TCP/IP taşıma katmanında bulunur. Bu; protokolün güvenilirliğini dolaylı olarak kullandığı anlamına gelir. IMAP istemcisi ile IMAP protokolü arasında TCP bağlantısı kurulduğunda, IMAP sunucusu varsayılan olarak 143 numaralı bağlantı noktasına yönlenir. 143 numaralı bağlantı noktası şifrelenmiş bir IMAP bağlantı noktasını ifade eder. TCP/IP protokolü esnasında yönlendirilecek olan bağlantı noktaları üzerinde değişiklik yapılabilir. 

    Tarihçe

    İlk olarak 1986 yılında yalın bir şekilde e-posta protokolünü tanımlamak amacıyla Mark Crispin tarafından tasarlanan IMAP, 1988’in Temmuz ayında ikinci sürümünü (IMAP2) yayınladı ve bu yayınla birlikte resmi olarak bir internet standardı olarak belgelenmiş oldu. Bu sürüm RFC (Request For Comments;  TCP/IP protokollerine ait standartlar) 1064’te yer aldı. Aynı sürüm 1990 yılında korunarak RFC 1176’ya güncellendi. Böylece IMAP3 olarak bilinen yeni bir üçüncü sürüm belgesi oluşturuldu. Ancak IMAP3, bu pazarda tekelleşemedi ve kullanıcılar IMAP2 kullanmaya devam etti.

    1993 yılının Ekim ayında protokol daha da geliştirilerek MIME (çok amaçlı internet posta uzantıları) desteği eklenerek IMAPBis adı altında güncellendi. MIME’nin kullanıcı deneyimine olumlu etkilerine karşın bu protokol hiçbir zaman RFC olarak yayınlanmadı. 

    Son olarak Aralık 1994’te bugün hala kullanılmakta olan IMAP4 sistemi RFC 1730 ve IMAP4 için kimlik doğrulama mekanizmasını açıklayan RFC 1731 ile yayınlandı. En güncel sürümünün 1994 yılında ortaya çıkmasına rağmen IMAP sürekli yenilenmeye devam ediyor ve en son güncellemesi de RFC 3501’de yer alıyor.

    IMAP Ne İşe Yarar?

    IMAP, gelen ve giden e-posta erişiminin uyumlu tüm cihazlarda sorunsuz olarak çalışabilmesi ve düzenlenebilmesi için kullanılır. Benzer şekilde kullanılabilen bir diğer protokol de POP3’tür. IMAP e-postaların klasörler halinde düzenlenmesine, mesajların aciliyet durumuna veya daha sonra takip edebilmek için işaretlenmesine, silinebilmesine ve taslak olarak oluşturulanların ise sunucuya kaydedilmesine olanak sağlar. Kullanıcılar ayrıca hangi mesajların okunduğunu veya okunmadığını tutarlı ve senkronize bir şekilde görebilmek için e-posta uygulamalarında IMAP ve türevi katmanları kullanır. 

    IMAP ve POP3 Arasındaki Farklar

    Kullanım açısından POP3 de IMAP gibi istemci ve sunucu arasında gerçekleşen bir e-posta alma protokolüdür. Ancak POP3 protokolünde, IMAP’in aksine e-postalar sunucudaki tek bir e-posta adresine kaydedilir. Posta istemcisi açıldığında postalar sunucudan cihazlara taşınır. 

    POP3 bir “depola ve ilet” hizmeti olarak düşünülebilirken IMAP, kullanıcı e-postayı sunucuya depolayabildiği ve gerektiğinde her hangi bir cihaz veya konumdan erişebildiği için bir uzak dosya sunucusu olarak düşünülebilir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    IMAP (Internet Message Access Protocol)

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et