R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Hyperlink

    Hyperlink (kısaca link ya da bağlantı); kullanıcıları farklı bir noktaya yönlendiren bağlantılardır. Yönlendirme farklı bir dokümana, internette yer alan farklı bir sayfaya doğru yapılır. Aynı doküman veya internet sayfası içerisindeki farklı bir bölüme de yönlendirme mümkündür.

    Hyperlink’ler ya da kısaca linkler, internet ortamında web sitelerinin çoğunluğunda yer almaktadır. Hyperlink’ler aracılığı ile kullanıcılar sayfalar arasında geçiş yapma imkanı elde ederler. Ya da bir sayfanın ya da sitenin içerisindeki farklı bölümler arasında geçiş yaparlar. 

    Hyperlink’ler aynı sayfada farklı bir kısma gidilmesini sağlar. Hyperlink’ler farklı bir sayfaya da aktarım yapar. Tamamen farklı bir platforma aktarma sağlayacak şekilde de tasarlanması mümkündür.

    Hyperlink ne işe yarar?

    Hyperlink’lerin ayırt edilebilebilir olması için yazım biçiminin farklı olmasına dikkat edilir. Genellikle farklı renkte ve formatta olurlar. Kullanıcılar bir Hyperlink’e tıklandığında, farklı bir hedef adrese ya da kısma yönlendirilirler. Hyperlink’e sayfa ya da doküman içerisinde farklı kısımlara aktarım sağlayacak bağlantılar kurulmaktadır. Bağlantılar, bambaşka bir doküman ya da sayfaya aktarım sağlayacak şekilde de kurulmalıdır.

    Bir Hyperlink bağlantısını görüntülemek için mouse ile üzerine gelmek yeterli olmaktadır. Mouse işareti olan ok simgesi kaybolup, yerine el işareti gelecektir. Bu işaret değişimi her zaman bir hyperlink varlığına işaret eder. Hyperlink’le tıklandığında hedef bağlantı yeni sekmede açılır. Ya da mevcut sekme üzerinden hedef adrese yönlendirme yapılması mümkündür. Bu tamamen linkin oluşturulma şekline bağlıdır. Hyperlink’e tıklamadan CTRL tuşuna basılarak tıklama yapılırsa link yeni sayfada açılacaktır. Yani bu özellikle oluşturulmamış olsa da linkin yeni sayfada açılmasını sağlamak mümkündür.

    Web sayfaları linkler aracılığı ile birbirine bağlıdır. Hyperlink’ler dokümanlara, web sayfalarına ya da e-maillere bağlanmaktadır. Bir metin oluştururken belirli yerlere bağlantı sağlamak adına Hyperlink’lere yer verilir. Hyperlink’lere tıklandığında, hedeflenen web sayfasına ya da herhangi bir dosyaya yönlendirme olur. Ancak Hyperlink’lerin hedef noktasını oluşturan kişinin belirlediği unutulmamalıdır. Bazen web sitelerinde yer alan linkler kullanıcıları virüs içeriklerine de yönlendirmektedir. Bu sebeple güvenilmeyen linklere tıklanmaması gerekir. 

    Hyperlink text nedir?

    Web sayfalarında yaygın olarak karşılaşılan, hedeflenen bir bağlantıya aktarım sağlayan aracılardır. Bir sayfa içerisinde farklı bir kısma ya da sayfaya yönlendirilmek için kullanılırlar.

    Metin köprüsü olarak da adlandırılan Hyperlink, genellikle farklı renk ve biçimde görünür. Metin köprüsüne tıklandığında, kullanıcı bağlantıdaki hedefe yönlendirilir. Bağlantının mutlaka bir metin olması gerekmez. Bağlantınınlink textşeklinde bir Hyperlink text html öğesi olarak oluşturulması da mümkündür.

    Hyperlink yapısı nasıldır?

    Hyperlink yapısı, başta karışık gibi gözükmektedir. Ancak aslında oldukça basit bir formüle sahiptir. Öğe köşeli parantez içine alınarak, Html için başlangıç ve bitiş etiketi oluşturulur.

    Bir Hyperlink HTML programlı kodu şu şekildedir:

    'r10.net’i ziyaret etmek için hemen tıklayın'

    Link verilen sayfaya hangi kelimeler üzerinden link verildiği önemlidir. Yukarıdaki örnekteki gibi parantez içinde yer alan metin kullanıcı tarafından görüntülenir. Kullanıcı bu şekilde bağlantıyı görüntüler. Bağlantıyı ziyaret etmek isterse de tıklayarak bağlantıya aktarılır.

    Bağlantının hedefi, kaynak tanımlayıcısı yani URL sahibi olan ‘href’ tarafından belirtilir. Bağlantının görevi, bir web sayfasının ya da belgenin başka  bölümüne aktarımını sağlamaktır.

    Bağlantılara başlık konulması mümkündür. Başlık, sayfanın içeriği ya da dikkat edilmesi gereken kısımlar hakkında bilgi verir. Bağlantıya konulan başlık, bağlantının üzerinde gelindiğinde gözükür. Bu da mouse ile bağlantının üzerine gelinerek yapılır. Dokunmatik ekran kullanan veya klavye ile kontrolü sağlayanlar için bu daha zordur. Zorluğu önlemek adına başlık, kullanıcıların daha kolay ulaşabileceği şekilde metin olarak verilmektedir.

    Hyperlik ekinlikleri nelerdir?

    DataBindingSunucu denetimi bir veri kaynağına bağlandığında gerçekleşmektedir.
     
    DisposedASP.NET sayfası istendiğinde sunucu denetimi serbest bırakıldığında gerçekleşmektedir.
     
    InitSunucu denetimi başlatıldığında gerçekleşmektedir. 
    LoadSunucu denetimi nesneye ‘Page’ yüklendiğinde gerçekleşmektedir.
    PreRenderNesne yüklemesinden sonra ‘Control’ işlemeden önce gerçekleşmektedir.
    UnloadSunucu denetimi bellekten kaldırıldığında gerçekleşmektedir.

    Hyperlink nasıl eklenir?

    Hyperlink’ler, bir metin belgesine, görsele, ses dosyasına, videoya veya web sayfasına eklenir. Linkler; birer sözcük, resim, metin ya da herhangi bir nesne olması mümkündür. Başka web sitesini ya da aynı site içerisindeki konumu hedefleyen linkler eklenmektedir.

    Web sitelerine ya da belgelere Hyperlink eklenirken aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

    • Hyperlink olması istenen metin ya da nesne seçilir. 
    • Ekle kısmına tıklanır. Böylece belgedeki çeşitli nesneler eklenir.
    • Hyperlink sekmesine gelinir ve bağlantının yer aldığı küre resmine tıklanır.
    • Bağlantı adresi, ‘adres’ bölümüne yazılır.
    • Ekrandan ipucu düğmesini aktif hale getirmek mümkündür.

    Bağlantı oluşturulduktan sonra, ‘Ctrl/’ tuşuna basılı tutularak, ⌘Cmd tuşuyla link test edilir. Bağlantıdaki site ya da doküman yeni bir pencerede açılmış olmalıdır.

    Doküman veya sayfadaki farklı bir konuma bağlantı verirken ise aşağıdaki adımlar takip edilir.

    • Bağlantı kurulmak istenen noktaya, imleç getirilir. Bağlantı kurmak için, yer işaretleri kullanılır.
    • Ekle kısmına tıklanır ve bağlantılar kısmından ‘yer işareti’ seçilir.
    • Yer işareti isimlendirilir. Yer işaretleri bir harfle başlamalıdır. Sayı yazılması mümkündür ancak boşluk kullanılamaz. 
    • Yer işaretini eklemek için, ekle kısmına tıklanır. Böylece yer işaretleri, parantez içine alınır.
    • Bağlantı oluşturulmak istenen metin ya da nesne seçilir.
    • Ekle sekmesinden ‘Hyperlink’” butonuna tıklanır.
    • Sol taraftaki menüde yer alan ‘belgeyi yerleştir’ yazısına tıklanır.
    • Bağlanmak istenen yer işareti seçilir ve bağlantıyı eklemek için ‘tamam’a tıklanır. 

    Bağlantı oluşturulduktan sonra, ‘Ctrl/’ tuşuna basılı tutularak, ⌘Cmd tuşu ile link test edilir. Bağlantıdaki kısım açılmış olmalıdır.

    Hyperlink nasıl kullanılır?

    Bir doküman ya da web sitesindeyken; Hyperlink üzerine gelindiğinde mouse simgesi değişir. Ok işareti olan simge el işaretine dönüşür. Böylelikle orada bir bağlantı olduğu anlaşılır. Hyperlink, bağlantı kurulan bir hedefe yönlendirme sağlayacak olan araçtır. Bunlar aşağıdaki şekillerde gözükmektedir:

    • Sözcük ya da metin olarak
    • Resim olarak
    • URL’ler şeklinde

    Hyperlink’ler, bir bağlantıyı temsil edilen bir aracılardır. Bağlantılar, arama motorlarının en etkin şekilde kullanımı açısından da önemlidir. 

    Bir bağlantıya fare kullanmadan, klavye aracılığı ile de tıklanır. Bunun için Enter tuşu ya da ara çubuğu kullanılmaktadır. Bağlantının üstüne gelinip ‘Enter’ tuşuna basıldığında hedef bağlantıya geçilecektir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Hyperlink
    Hyperlinklerle birbirine bağlanan birkaç belge Hyperlinklerle birbirine bağlanan birkaç belge

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et