Google Sandbox
Google Sandbox (Türkçe: Korumalı Alan), yeni web siteleri için Google dizininde uyguladığı iddia edilen gözlem programıdır. Sistemin Google tarafından etkin olarak uygulandığı tartışmalıdır. Kullanıcıların deneyimleri üzerinden gözlemleniyor olsa da Google tarafından resmi açıklamayla varlığı kabul edilmemiştir.
Google, Sandbox projesi ile kullanıcı deneyimini arttırmayı hedeflemiştir. Filtreleme ile yeni kurulmuş veya “çöplük siteler” kategorisinde değerlendirilen web sitelerinin arama sonuçlarında yer almasını engeller. Yeni web platformunun içerik niteliği üst seviyede olsa dahi sistem filtrelemesine takılabilir. Sandbox, Google tarafından yeni web platformları için(kullanıcı deneyimi odaklı) bir tür deneme süreci olarak değerlendirilir.
Google Sandbox Effect(Türkçe: Korumalı Alan Etkisi) şeklinde tabir edilen filtreleme sistemidir. Web platformunun Google dizinindeki ilk eklendiği tarih ve web sitesinin ana bağlantılarındaki anahtar kelime rekabet gücü çerçevesinde uygulamaya alındığı iddiası bulunur. Bu durumda Sandbox etkisinin devreye girmesinde kullanıcıların anahtar kelimeye ilişkin arama sıklığı paralel etkiye sahiptir.
Yetersiz içerik, düşük ziyaretçi istatistikleri ve kaliteli backlink eksikliği faktörlerini baz olarak, yeni web sitesine bu filtrelemeyi uygular.
Sandbox, spam web platformlarının arama dizinindeki yükselişini engellemeyi hedefler. Ayrıca gelecekte yeniden yer almaya çalışmasını sağlayacak şekilde ban(yasaklama) uygulanmasını sağlar.
Yeni web sitelerinde Sandbox filtrelemesine takılmamak için arama sıklığı yüksek ve anahtar kelime öbeği skalası geniş olan bağlantılar yerine dar ve uzun kuyruklu ifadelerden oluşan bağlantıların hedeflenmesi SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanları tarafından önerilir.
Google Sandbox tarihçesi
Sadbox’ın Google tarafından 2004’ün Mart ayından itibaren uygulamaya aldığı biliniyor. Varlığı tartışmalı olduğundan bu kanı SEO uzmanlarının deneyimleri üzerine gelişmiştir.
Sitenin Google Sandbox filtrelendiği nasıl anlaşılır?
Varlığı tartışmalı(resmi açıklaması bulunmuyor) olduğundan yeni web sitesinin Google Sandbox filtrelemesine takılıp, takılmadığının anlaşılması için farklı yöntemler kullanılır. Sanbox filtrelemesine takılan web sitesinin alan adına ilişkin aramalarda olağan SERP üzerinde yer alır. Ancak web sitesinin ana bağlantılarını oluşturan anahtar kelime arama sonucu listelerinde yer almaz.
Filtrede bulunan web sitesi Googlebot tarafından taranmaya devam eder. Yani web sitesi Google tarafından taranıp, sınıflandırılsa da arama sonuçlarında yer verilmez. Yeni web sitelerinin Sanbox’ta kalma süreleri yine resmi açıklamanın olmamasıyla beraber “deneyimler üzerine” 8 aya kadar ulaşabilir. Web sitesinin Sandbox’tan yeterli ve ilgili içerik koşullarını sağlamasıyla çıkar.
Ters Sandbox etkisi
Ters Sanbox etkisi(Orijinal: Reverse Sandbox Effect), kaliteli içerik niteliğine sahip web sayfalarının(backlink olmaması koşuluyla), “geçici” statüde dizinde öne çıkartılmasıdır.