Full stack Developer
Full-Stack Developer: Bir yazılım projesinde Back-End (Server-Side) ve Front-End (Client-Side) alanlarında çalışabilen yazılım geliştiricisidir.
Yazılım geliştirme bölümleri temelde iki aşamadan oluşur. Bunlardan birincisi Front-End ikincisi ise Back-End geliştirmedir. Eğer bir yazılım geliştiricisi bu iki alanda yazılım geliştirebiliyor ise bu kişiye Full-Stack Developer denir.
Ayrıca bu tür geliştiriciler veritabanları, sunucu yapılandırılması ve kullanıcı arabirimleri konusunda da bilgilidirler. Bu konular hakkında tam olarak uzman olmasalarda, Back-End ve Front-End kısımlarda ne olup bittiğini anlayabilecek bilgiye sahiplerdir.
Front-End Developer nedir?
Front-End veya Türkçe anlamı ile “ön-yüz” geliştirme, kullanıcıların bir yazılımı ziyaret ettiklerinde görüp, deneyimleyebileceği görsel alanın geliştirildiği bölümdür. Başka bir deyiş ile Front-End geliştiriciler kullanıcı arayüzü ile ilgilenir.
Front-End geliştiriciler hangi dilleri kullanır?: Front-End geliştiriciler kullanıcı arabirimini oluşturabilmek için HTML, CSS ve JavaScript gibi programlama ve işaretleme dillerini kullanırlar. Bunlardan programlama ile ilgili olanlar genelde Client-Side çalışan dillerdir.
Front-End geliştiriciler kaça ayrılır?: Front-End geliştiriciler kendi aralarında şu bölümlere ayrılabilirler:
- Kullanıcı arayüzü
- Kullanıcı deneyimi
Back-End Developer nedir?
Back-End geliştiriciler kullanıcıların yaptığı işlemlerin, arka planda veritabanı ve tarayıcı ile bağlantısının kurulmasını sağlarlar. Bu tür geliştiriciler internet sitesinin görünen yüzünden ziyade internet sitesinin kullanılabilirlik ve işlevselliğine odaklanırlar.
Front-End geliştiriciler hangi dilleri kullanır?: Arka plandaki işlemlerin halledilmesi için genelde PHP, Ruby, Python ve veritabanı bağlantılarının ve sorgularının çalıştırılabilmesi için SQL dili kullanılır.
Full-Stack developer olmak için neler gerekir?
Yazılım alanında tam kapsamlı bir Full-Stack developer olarak ilerlemek istiyorsanız şunlara ihtiyaç duyabilirsiniz:
Problem çözme: Yazılım sektöründe problemler ile karşılaşmamak çok düşük bir ihtimaldir. Full-Stack developer olarak hem Front-End hem de Back-End alanları ile uğraşacağınız için bir çok sorun ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı hızlı bir şekilde problem çözebiliyor olmak daha verimli çalışmanızı sağlayabilir.
Sabır: Full-Stack developer olarak daha fazla işi aynı anda yapıyor olacaksınız. Unutmayın kod yazarken en önemli şeylerden birisi de sabırlı olmaktır.
Programlama dilleri: Tam kapsamlı bir geliştirici olmak için Front-End ve Back-End dillerine hakim olmalısınız.
Front-End programlama dilleri:
#1 HTML/CSS: HTML bir işaretleme dilidir. HTML kullanılarak internet sitesinin iskeleti oluşturulur. CSS ise internet sitesinin görsel arayüzünün geliştirilmesine olanak sağlar.
#2 JavaScript: JavaScript kullanıcının web tarayıcısında çalışan client-side dinamik bir programlama dilidir.
Back-End programlama dilleri:
#1 PHP: İçerisinde HTML gömülebilen, sunucu taraflı çalışan programlama dilidir. Büyük internet siteleri dahil birçok internet sitesinin alt yapısı PHP dili kullanılarak oluşturulmuştur. 1995 yılından bugüne geliştirilmeye devam edilmektedir.
#2 Pyhton: Pyhton kullanım alanı çok geniş programlama dillerinden birisidir. Genellikle Yapay zeka, makine öğrenmesi, veri madenciliği gibi alanlarda kullanılır.
Full-Stack Developer olmanın avantajları nelerdir?
Bu alanda kendinizi geliştirmeye karar verdiyseniz, avantajlarına göz atalım:
- Öncelikle ikinci bir yazılım geliştiricisine ihtiyaç duymadan kendiniz tamamiyle hazır bir proje geliştirebilirsiniz.
- İş ilanlarında genellikle Full-Stack developer aranır, bundan dolayı daha kolay iş bulabilirsiniz.
- Düşük bütçeli Freelance ilanlarında genelde Full-Stack developer aranır, bu tarz projeleri üstlenebilirsiniz.
Full-Stack Developer konusunu özetleyecek olursak; Front-End ve Back-End bölümlerinin her ikisine hakim olan geliştiriciler Full-Stack Developer olarak adlandırılırlar. Eğer Full-Stack Developer olmak istiyorsanız bu bir gecede olabilecek bir şey değildir. Uzun yıllarınızı alacak bir süreçtir. Yapmanız gereken temel becerilerinizi geliştirmeye devam etmektir.