R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Flutter

    Flutter ilk olarak Google tarafından 2015 yılında beta sürümü tanıtılmış bir yazılım geliştirme kitidir. 2018 yılında resmi olarak piyasaya sürülmüştür. Zaman içerisinde Flutter kullanılarak geliştirilmiş binlerce uygulama, uygulama mağazalarındaki yerini almıştır.

    Flutter hem bir yazılım geliştirme kitine (SDK) hem de kullanıcı arayüzü (UI) kitaplığına sahiptir. Flutter uygulama geliştirme konusunda maksimum verim sunabilir ama onu kullanabilmek için öncelikle Dart programlama dilini bilmek gerekir.

    Flutter nedir?

    Flutter, Google'ın mobil, masaüstü ve web uygulamaları geliştirmek için sunmuş olduğu açık kaynak kodlu bir yazılım geliştirme aracıdır. Flutter'ı diğerlerinden ayıran en önemli durum sadece bir kod tabanı ve programlama diliyle mobil uygulama oluşturulmasına izin vermesidir.

    • SDK Yapısı: Bu kısım yazılım geliştirme kiti olmasıyla ilgilidir. Uygulamanızı geliştirmenize yardımcı olacak araçlar burada yer alır. Oluşturduğunuz kodu iOS ve Android gibi platformlar için derlemek adına çeşitli araçlar yer alır.
    • Framework Yapısı: Kullanıcı arayüzü kütüphanesinin yer aldığı noktadır. Kendi ihtiyaçlarınıza özgü olarak kişiselleştirme yapabileceğiniz kullanıcı arayüzü elementleri vardır. Butonlar, metinler ve çok daha fazlası burada yer alır.

    Flutter ile uygulama geliştirmek istiyorsanız Dart adı verilen programlama dilini kullanmanız gerekir. Dart, 2011 yılında Google tarafından oluşturulmuştur ve tamamen front-end geliştirmeye odaklanır. Yazılı bir nesne programlama dilidir ve programlama bildiğiniz sürece kolayca kullanılabilir.

    Flutter neden önemli?

    Flutter tek bir kod tabanı kullanarak mobil uygulama oluşturulmasını sağlar. Tek bir programlama dili kullanırsınız ama birden fazla platform için uygulama geliştirmiş olursunuz. Flutter yapısı içerisinden yer alan tüm araçları ihtiyaçlarınız doğrultusunda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

    • Verimliliği yükseltir: Android ve iOS için aynı kod tabanını kullanmak verimliliğin artmasını sağlar. Kaynak tasarrufu sağladığından fazlasıyla elverişlidir. Farklı işletim sistemi sürümlerinde çok az uyumluluk sorunu yaşanır. Bu nedenle test süreci daha hızlı gerçekleştirilir.
    • Öğrenilmesi kolaydır: Flutter geliştiricilere pek çok farklı kaynağa erişim sağlama fırsatı sunar. Bu fırsat sayesinde geliştiriciler çok fazla kod kullanmak zorunda kalmadan mobil uygulama oluşturabilirler. Böylece mobil uygulama oluşturma süreci olabildiğince kolaylaştırılır.
    • Performansı iyileştirir: Flutter uygulaması ile mobil uygulama arasındaki farkı fark etmek oldukça zordur. Performans iyileştirmeleri sayesinde bu yapıda geliştirilen uygulamalar biraz daha ön plana çıkma eğilimindedirler.
    • Maliyeti azaltır: Flutter aynı kod tabanını kullanarak hem Android hem iOS için mobil uygulama oluşturmayı mümkün kılar. Tek bir uygulama geliştirerek her iki platform için uygulama geliştirilmiş olur. Böylece uygulama geliştirme maliyeti azaltılır.

    Tüm bunlara ek olarak Flutter oldukça iyi bir şekilde yapılandırılmış destek belgelerine sahiptir. Aktif topluluğu sayesinde geliştirme aşamasının her noktasında destek bulabilmek mümkündür. Flutter kullanıcıların yeni fikirlerle tanışabileceği birbirinden farklı topluluklar vardır.

    Flutter kullanmanın avantajları nelerdir?

    Flutter geliştiricilere ve uygulama yöneticilerine birbirinden farklı avantajlar sunar. Flutter ideal uygulama kalitesini oldukça makul bir maliyetle sunabilir. Aynı zamanda kullanılabilirlik ve geliştirme açısından avantajlı bir yazılım geliştirme kitidir.

    • Android ve iOS uygulamaları için aynı kod kullanıldığından geliştirme hızı yüksektir. Flutter tekil kod tabanına sahiptir. Bu durum uygulama geliştirme maliyetini olabildiğince düşürür. Ayrıca uygulamanın pazara sunulma süresini hızlandırır.
    • Flutter gerçek zamanlı uygulamalara eşit performans sunar. Diğer yazılım geliştirme yapılarına göre uygulamaların yerel bileşenlerle etkileşim kurması zorunlu değildir. Söz konusu etkileşim köprüler aracılığıyla gerçekleştirilir ve bunlar performans sorunlarına yol açabilirler.
    • Flutter kullanan geliştiriciler yapılan tüm değişiklikleri gerçek zamanlı olarak görme fırsatına sahiptirler. Uygulama çalışırken değiştirilen kod hemen yansır ve yeniden başlatma gerekli değildir. Hata düzeltme ve özellik eklemek oldukça basittir.

    Flutter kullanmanın dezavantajları nelerdir?

    Flutter tamamen sorunsuz bir yazılım geliştirici kiti değildir. Birçok olumlu yönü vardır ama dezavantajlarını iyi bilmek gerekir. Flutter ile yazılım geliştirecekseniz bu dezavantajların size sorun yaratıp yaratmayacağından emin olmalısınız.

    • Flutter diğer yazılım geliştirme kitlerine göre nispeten genç sayılır. Birçok eklenti ve kullanıcı arayüzü bileşeni sunmasına rağmen React Native seviyesinde geniş seçimler yoktur. Gelişim gösterecek olsa bile şu anda ihtiyaçlarınıza karşılık verip veremediğini kontrol etmelisiniz.
    • Flutter ile uygulama geliştirmek için bilinmesi gereken Dart programlama dili popüler bir dil değildir. Oldukça işlevsel yönleri olmasına rağmen geliştiriciler özellikle Java kullanma konusunda ısrarcıdırlar. Alternatif olarak ise Kotlin kullanırlar.
    • Bazı bileşenler sadece Android ve iOS platformları için kullanılır ama ikisinde birden kullanım söz konusu değildir. Flutter, Google çıkışlı olduğu için Android tarafına destek çok daha fazladır ve bu platforma özgü daha fazla bileşen yer alır.

    Flutter geliştiricilere, uygulama yöneticilerine ve uygulama sahiplerine birçok farklı fırsatlar sunar. Kullanıcı dostu bir yapısı vardır. Aynı kod temelini kullanarak farklı platformlara uygulama geliştirmek mümkündür. Bu sayede mobil uygulama geliştirmenin maliyetini azaltır.

     

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Flutter
    Flutter Logo Flutter Logo
    Orijinal yazar(lar)

    Google

    Geliştirici(ler)

    Google ve topluluk

    İlk piyasaya sunulma tarihi

    Mayıs 2017

    Güncel sürüm

    2.10.3 / 3 Mart 2022

    Platform

    Android, iOS, Google Fuchsia, Web, Windows, macOS ve Linux

    Tür

    Yazılım Framework'ü

    Programlama dilleri

    Dart, C, C++

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et