FAQ
FAQ (Frequently Asked Questions) yapısı sayesinde içerikler ve statik sayfalar daha da SEO uyumlu hale gelmektedir. Buna ek olarak, kullanıcıların konuyla alakalı sorduğu sorulara bu yapı sayesinde cevap verildiği için, içeriğin kullanıcı deneyimi de bu sayede artmaktadır. Otoriter sitelerin neredeyse hepsinin içeriklerinde ve statik sayfalarında FAQ yapıları aktif olarak kullanılmaktadır.
FAQ ne demek?
Bir konuyla ilgili kullanıcıların en çok sorduğu, merak ettiği sorular anlamına gelmektedir.
FAQ açılımı nedir?
Frequently Asked Questions, Türkçe de ise; Sıkça Sorulan Sorular anlamına gelen bir kavramdır.
FAQ nasıl yapılır?
FAQ bir Schema yapısı olmakla birlikte uygulanması en kolay yapılar arasında yer almaktadır. WordPress'de harici SEO eklentileri arasında yer alan Rank Math ve Yoast SEO gibi eklentilerle bu yapılar uygulanabilir. Yeni nesil WordPress editöründe (Gutenberg) içeriğin sonuna veya herhangi bir yerinde satır kaydırılır ve + butonuna basarak ilgili arama kutusuna “FAQ” yazılır. Daha sonrasında FAQ yapısı hangi eklenti üzerinden kullanılmak isteniyorsa o eklenti seçildiği anda soru ve cevap kalıpları otomatik şekilde entegre olmaktadır.
Yukarıda yer alan resimde de görebildiğiniz gibi “Question…” bölümüne soru kalıbı, “Enter the answer…” bölümüne ise cevap kalıbı girilir ve kaydedilir. Bu işlemlerin ardından yapı otomatik bir şekilde entegre olacaktır.
Özel Script kullanan site sahipleri ise FAQ yapılarını entegre etmek için harici Schema Generator sitelerini kullanmalıdır. Google'da “Schema Generator” ifadesini arattığınızda ilk sıradaki siteye girdikten sonra (resimden yararlanabilirsiniz) FAQ Page yapısını seçin. Question bölümüne soru kalıbını, Answer bölümüne ise cevap kalıbını yazın. Sağ tarafta yer alan kodları scriptinizdeki ilgili sayfaya eklemeniz yeterlidir.
{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": { "@type": "Question", "name": "FAQ Ne Demek?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Frequently Asked Questions, Türkçe de ise; Sıkça Sorulan Sorular anlamına gelen bir kavramdır." } }}
FAQ ne işe yarar?
FAQ kısmında kullanılacak soru kalıpları genellikle “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünden çekilmektedir. Bu bölümde yer alan soru kalıplarının içeriğe entegre edilmesi ile birlikte içerik daha da SEO uyumlu hale gelmektedir. FAQ sayesinde kullanıcılar merak ettiği soruların cevaplarını öğrenebileceği için arama motorunda yer alan diğer siteleri ziyaret etmek zorunda kalmayacaktır.
Bir içerikte kalma süresinin yüksek, hemen çıkma oranının düşük olması sıralama faktörleri arasında yer almaktadır.
FAQ Schema nedir?
FAQ Scheması, belirli bir konuyla ilgili soruların ve yanıtların listesini içermektedir. Doğru bir yapı kullanıldığında SERP sonuçlarında bu yapı da gözükecektir. Google'ın resmi sitesinde de paylaştığı gibi içeriğinde FAQ yapılarını kullanan web siteleri ilgili anahtar kelimedeki SERP sonuçlarında bu şekilde listelenmektedir. Google'ın yönergelerine bakacak olursak;
- Sayfada tek bir soru varsa ve kullanıcılar alternatif yanıtlar gönderebiliyorsa uygulanması gereken yapı QAPage'dir.
- Kullanıcıların alternatif bir yanıt göndermediği sayfalarda FAQ yani SSS yapısı kullanılabilir.
- Kullanıcıların yanıt gönderebildikleri forum sayfalarında kullanılmamalıdır.
- Kullanıcıların yanıt gönderebildikleri ürün destek sayfalarında kullanılmamalıdır.
Schema.org'da FAQPage olarak geçen bu yapıda;
- mainEntity
- acceptedAnswer
- name
- text girdileri mutlaka almak zorundadır.
Konuya ek olarak vaka analizlerinden de aşağıdaki sonuçlar çıkartılabilmektedir;
- FAQ'larda Emoji, İç Linkleme ve Dış Linkleme yapılabilmektedir.
- Yorum Snippetları ile birlikte FAQ'lar aynı anda çıkamayabilir.
- Sadece önemli sayfa ve içeriklerde kullanılmalıdır.
FAQ avantajları nelerdir?
FAQ'nun birden çok avantajı bulunmakla birlikte en önemli avantajı içeriğin başında da belirttiğimiz gibi içerikleri daha da SEO uyumlu hale getirmesidir. İkinci avantajı ise SERP sonuçlarında daha fazla alan kaplayan bir sonuca sahip olunabilmektedir. Yine Schema yapıları Google'ın ilgili sayfaların ne ile ilgili olduğunu yapılandırılmış bir şekilde sunduğu içinde FAQ'nun kullanıldığı sayfalar Google tarafından çok daha kolay şekilde algılanacaktır.