R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Elon Musk

    Elon Musk (doğum Elon Reeve Musk, 28 Haziran 1971), mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi, Paypal, SpaceX, Tesla, SolarCity, Neuralink ve The Boring Company kurucusu ve hayırseverdir.

    Yaşamı ve ailesi

    Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın çocuğu olarak 28 Haziran 1971’de dünyaya gelen Elon Musk, bebeklik ve çocukluk yıllarını Güney Afrika’da geçirmiştir. Queen’s Üniversitesi’ne gitmek için Kanada’ya yerleşmeden önce, kısa bir süre için Pretoria Üniversitesi’ne katıldı. İki sene içinde ise Pennsylvania Üniversitesi'ne geçti ve burada Wharton School'dan ekonomi alanında lisans, fizik alanında ise B.A. ve B.Sc. derecelerini aldı. 1995 senesinde Kaliforniya’ya doktora derecesi için taşınan Musk, Stanford Üniversitesi’nde uygulamalı fizik ve malzeme bilimleri alanında yüksek lisans yaptı. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra akademik kariyerinde daha fazla ilerlemedi ve iş hayatına odaklandı. 1999 senesinde Compaq tarafından satın alınan bir web yazılım şirketi kurdu. Değeri $340 milyon olan bu şirket Elon Musk ve kardeşi Kimbal Musk tarafından kurulmuştu. Zip2 olarak ismi koyulan bu ilk şirketten sonra X.com isimli çevrimiçi bir banka kurdu. Bir önceki sene PayPal’ı kuran ve 2002 ekim ayında eBay’e $1.5 milyara satan Confinity ile birleşerek 2000 senesine giriş yaptı.

    Bu kadar yoğun bir hayat temposu olsa da aile hayatına önem veren Elon Musk’ın, 2000 ila 2008 yılları arasında evli kaldığı eski eşi Justine Musk’tan ikiz ve üçüz olmak üzere, toplamda 5 çocuğu var. Aynı zamanda bir aile babası olan Elon Musk, çocukları ile birlikte vakit geçirmekten de büyük bir zevk aldığını belirten paylaşımlar yapmaktan da kaçınmıyor. 

    Elon Musk kariyeri ve geliştirmeleri

    Elon Musk dünyaya kendini mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırsever olarak tanıttı. Doğduğu ve büyüdüğü Güney Afrika dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır. 20 yaşında göç ettiği ABD’de hala yaşamaktadır. Günümüzde adını sık sık duyduğumuz SpaceX şirketinin kurucusu, CEO’su, mühendislik ve tasarım ofisleri şefidir. Yine tüm dünyada ismi yankılanan Tesla şirketinin CEO’su ve ürün mimarıdır. Başarısını ispatlayan bir diğer şirket olan The Boring Company’nin şirket kurucusu;  Neuralink'in ile OpenAI'nin kurucu ortağı ve ilk eş başkanıdır.

    Elon Musk başarıları

    Elon Musk 2018 yılında Kraliyet Topluluğu Üyesi seçildi ve 2016’nın Aralık ayında yayımlanan Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü İnsanlar” listesinde 25. sırada yer aldı.Yine 2019’da Forbes’da yayımlanan “Dünyanın En Yenilikçi İnsanları” listesinde 1. sırada yer aldı. Elon Musk’ın renkli kişiliği birçok kişi gibi film yapımcısı Jon Favreau’nin de dikkatini çekti ve kısa bir süre Iron Man 2 filminde oynadı. 

    2021’in Ocak ayında Elon Musk dünyanın en zengin adamı seçildi. Musk, 2015'te ise dost canlısı olarak gördüğü yapay zekayı teşvik etmeyi amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir araştırma şirketi olan OpenAI'yi kurdu. 2002’nin Mayıs ayında günümüzde hala CEO’su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi olduğu, havacılık teknolojisi üreticisi ve uzay taşımacılığı hizmetleri şirketi olan SpaceX’i kurdu. Elektrikli araç üreticisi Tesla Motor Inc.’e kuruluşundan 10 yıl sonra, 2004’te katıldı ve ürün mimarı oldu; 2008’de şirketin CEO’su oldu. 2006'da, günümüzdeki Tesla'nın bir yan kuruluşu olan, güneş enerjisi hizmetleri şirketi SolarCity'nin kurulmasına yardımcı oldu. 2016’nın Temmuz ayında, Neuralink adı verilen, beyin ve bilgisayar arayüzlerini geliştirmek için bir nöroteknoloji şirketini kurdu. Musk aynı yılın Aralık ayında da elektrikli araçlar için optimize edilmiş yollara odaklanmış bir 'altyapı ve tünel inşaatı' şirketi olan The Boring Company'yi kurdu. Musk, birincil iş arayışlarına ek olarak yüksek-hızlı bir ulaşım sistemi olan Hyperloop’u da tasarladı. 

    Musk alışılmışın dışında duruşlar sergilediği için eleştirilere konu oldu. Çok duyulan skandallarda ismi geçen Musk, birçok insan tarafından büyük tepkilerle karşılaştığı olaylar yaşadı. Bunlardan biri 2018 senesinde Tham Luang kurtarma operasyonunda denizaltısının uygun bir seçenek olarak görülmemesinden sonra verdiği tepkiyle ilgiliydi. Denizaltısının reddedilmesinden sonra dalgıç takımının liderine “pedo-adam” diyen Musk çok fazla tepkiye maruz kaldı. Kendisine söylenen bu ağır sözden sonra Elon Musk’a dava açan dalgıç takımı lideri California Hukuk Jürisi’nin Elon Musk’ı haklı bulmasının ardından konuyu daha fazla uzatmadı. 

    Bir diğer skandal ise yine 2018 senesinde Joe Rogan’ın podcastine kenevir içtiği zamanlara atıfta bulunarak Tesla’nın özel olarak devralınması için hisse başına $420 fon sağladığını tweetledi.  ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yorum için kendisine dava açtı. Bu davanın sonuçları bir öncekinden biraz daha ağır oldu ve Elon Musk geçici olarak başkanlıktan çekildi. SEC ile anlaşarak Twitter kullanımına sınırlama getirilmesini kabul etmek zorunda kalan Elon Musk, bu tecrübesinden de çok ders çıkarmadı. Yapay zeka, toplu taşıma ve COVID-19 pandemisi hakkında da yine alışılmışın dışında ve tepki çeken paylaşımlarda bulundu. Ciddi bir kesimin eleştirilerine maruz kalan Elon Musk’ın bundan sonra hassas konularda nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu. 


    Başarısının Ardında Yatan Sebepler

    Hiçbir başarının tesadüf olmadığı her seferinde kanıtlanmıştır. Böylesine yaratıcı fikirlerle karşımıza çıkan, maddi serveti Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’i bile geride bırakan Elon Musk, küçüklüğünden beri araştırma yapmayı çok seven bir insan olmuş. Henüz ilkokul çağlarında ansiklopedileri başından sonuna bitiren, sürekli oyunlar oynayan ve tasarlayan, ilk parasını 12 yaşında yazdığı Blastar isimli oyununu PC&Technology dergisine satarak kazanan Elon Musk’ın başarısının altında yatan sebepleri teker teker inceleyelim. 

    Henüz 10 yaşındayken IBM tarafından düzenlenen özel bir sınavda en yüksek puanlardan birini alarak kendisini ispat eden Elon Musk, programlama konusunda üstün başarılara ulaşacağının haberlerini daha o zamandan vermiş aslında. Mühendislik ve tasarıma olan ilgisi genç yaşlarda kendini göstermiş ve etrafındakilerin ilgisini çekmeyi başarmıştı. Bu ilgisinin sadece basit bir hobi olarak kalmasına izin vermeyen Elon Musk, yaptığı sonsuz araştırma ve çalışmalarla bugünlere gelebilmeyi hakettiğini herkese göstermiş oldu. 

    Yazımızda da bahsettiğimiz üzere Stanford Üniversitesi’nde doktora programına başlayan Elon Musk, çok kısa bir süre içinde bu programı bırakmıştı. Kimi kaynaklar bu sürenin 2 gün kadar kısa olduğunu iddia ediyor. Doktora programını bıraktıktan sonra 4 ortakla beraber kurdukları PayPal isimli şirket 2002 senesinde 1.5 milyon dolara eBay’e satıldı. Yine aynı sene uzaya yolculuğun ihtimali ile düşüncelerini hayata geçirebilmek adına kurduğu Space X’i dünyanın önde gelen şirketleri arasına sokabilmeyi başardı. Böylece 31. yaşı Elon Musk için yükseliş döneminin başlangıcı olarak kayıtlara geçmiş oldu. Paypal şirketinden elde ettiği geliri dünyayı değiştirmek için kurduğu 2 büyük şirket için harcadı. Doktora programını bırakıp böylesine kritik kararlar alarak, sürekli yenilikçi bir politika izleyerek, vizyonlu adımlar atarak ve istikrarlı bir şekilde geleceğe dönük hayaller kurup peşinden koşarak, bu denli büyük başarılara ulaşabildi. 

    Elon Musk serveti

    20 milyar doların üzerinde servetiyle akılları hayrete düşüren Elon Musk, hiçbir zaman servetinin kendisini yavaşlatmasına izin vermedi. Bir sonraki büyük hayali Mars’a koloni kurmak olan Elon Musk projeleriyle manşetlerden düşmüyor. Çağın en büyük muciti ünvanını alnının akıyla kazanan Elon Musk, gerçekleştirmek istediği uçuk hayallerin peşinde inanarak koşmaya devam ediyor. Böylece Atlantic dergisi onu “Yaşayan En Büyük Mucit”Vanity Fair ise “Dünyanın Bir Numaralı Ezber Bozan Adamı” olarak tanımladı. Mars hayali bile bunun için yeterli aslında. Hayalleri, projeleri ve yaptıklarıyla teknoloji dünyasında çığır açan Elon Musk’ın atacağı her adım, yapacağı her yeni hamle ilgi ve merakla takip ediliyor. Dünyanın her yanından milyonlarca takipçisi var ve onun hayalleriyle heyecanlanıp onun yaptıkları karşısında hayrete düşüyorlar. 

    Bu kadar başarının arkasında istikrar ve azmin olduğunu tahmin etmek herkes için kolay olacaktır. Azmi söz konusu olduğunda Tesla Motors şirketinin konferans salonunda bir uyku tulumu bulundurduğu akıllara geliyor. Elon Musk’ın belirtmiş olduğu bu konferans salonu, tam olarak otonom arabaların meydana getirildiği üretim tesisinin bitişiğinde yer alıyor. Tesiste üretilen araçların kalite kontrollerini yapabilmek ve üretimde meydana gelebilecek olası gecikmeleri minimuma indirebilmek adına bu konferans salonunda uyuyup uyanıyor. Bu çabaları sonucunda Tesla Motors şu an dünyada herkes tarafından tanınan dev bir şirket haline geldi. Azminin zaferle taçlandığını gören Elon Musk oldukça mutludur eminiz ki. 

    Bu kadar büyük bir serveti olsa bile çocukluk ve gençlik zamanlarında oldukça tutumlu olduğunu biliyoruz. Birikim yapabilmek adına hayat konforundan taviz veren Elon Musk, sosisli sandviç ve portakallardan oluşan menüsü için günde sadece 1 dolar harcadığı dönemleri gururla paylaşıyor. Bu sayede birikim yapmayı öğrendiğini ve birikimleri sayesinde çok güzel yatırımlara imza atabildiğini de ekliyor. 

    Henüz 10 yaşındayken, Commodore Vic-20 ile birlikte çalışarak teknoloji dünyasına giren Elon Musk, BASIC programlama diline sadece 6 ay içerisinde tümüyle hakim oldu. 1984 yılında ise sadece 3 gün süre ile bir başka programlama dilini öğrendi. 

    Dünyanın en zenginleri arasına girmeyi başardığı için inanmak zor olsa da, Elon Musk bir zamanlar korumalı bir kıyafet içerisinde kimyasal atıkları küreme işi yaptı. Bu zorlu iş Musk’ın bugüne kadar kalkışmış olduğu bütün girişimlerde daha sıkı çalışmasına ve konsantre olmasına destek olmuş. Haftada yaklaşık 100 saat boyunca atık küreyerek hayatını idame ettirmeye çalışan Elon Musk, hala Tesla Motors fabrikasında ufak tefek temizlik işlerine yardımcı oluyor. Çalışanları Musk’ın Tesla Gigafactory'de temizlik dahil her işe dahil olmak istediğini söylüyorlar.

    Yaptığı ve hayal ettiği her şeyle gündem olan, çok sevilen ve takip edilen çağımızın teknoloji mucidinin bir sonraki projelerini merakla bekliyoruz. Sınırları zorlamayı ve bundan zevk almayı kendine görev edinmiş olan bu teknolojisi dahisi tüm dünyayı hatta evreni şaşırtmak konusunda oldukça iddialı görünüyor. Binlerce genç mühendis ve girişimciyi etkileyen, bünyesine her geçen gün yeni insanlar ekleyen ve takımını hep en iyilerden seçen Elon Musk daha ne gibi başarılara imza atacak merak konusu. Projelerinin ve hayallerinin peşinde azimle ve istekle koşmasını heyecanla takip ediyor olacağız. 


     

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Elon Musk
    Musk, Londra'daki Royal Society kabul gününde (Temmuz 2018) Musk, Londra'daki Royal Society kabul gününde (Temmuz 2018)
    Doğum

    28 Haziran 1971 (50 yaşında) Pretoria, Güney Afrika

    İkamet

    Bel Air, Los Angeles

    Milliyet

    Amerikalı Kanadalı Güney Afrikalı

    Eğitim

    Fizik, malzeme mühendisliği, ekonomi & işletme

    Mezun olduğu okul(lar)

    Queen's Üniversitesi (lisans yok), Pennsylvania Üniversitesi (BA & B.Sc., 1997)

    Meslek

    Endüstriyel tasarımcıgirişimcihayırsever

    Evlilik

    Justine Musk (e. 2000; b. 2008) Talulah Riley (e. 2010; b. 2012) (e. 2013; b. 2016)

    Çocuk(lar)

    X Æ A-Xii Musk, nevada alexander musk, xavier musk, damian musk, griffin musk, saxon musk, kai musk, exa dark sideræl

    Net serveti

    264,6 milyar USD (2022)

    Elon Musk İmza Elon Musk İmza

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et