R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Cloaking

    Cloaking bir siteye ait sayfadaki içeriği iki farklı şekilde sunmaya yarayan bir tekniktir. Cloaking tekniğinde ziyaretçiye farklı arama motoru botuna farklı içerik sunulur. Cloaking tekniğinin amacı belirli anahtar kelimeleri kullanarak sayfanın arama motoru sıralamasını yükseltmektir.

    Cloaking tekniğinde ziyaretçi ile arama motoru aynı sayfada kabul edilmez. Bu sebepten ötürü sadece arama motorunu değil ziyaretçiyi kandırmış olursunuz. Cloaking siyah şapka SEO yöntemi olarak kabul edilir. Google bu tekniği kullandığınızı fark ederse sitenizi cezalandırabilir.

    Cloaking nedir?

    Cloaking uygulandığı zaman ziyaretçi beklediği sayfadan farklı bir siteye ulaştırılır. Arama motoruna ait tarayıcılara farklı bir içerik sunulur ve o içerik sayesinde sıralama elde edilir. Meta etiketler gibi çeşitli kısımlar manipüle edilir. Ziyaretçi sonuca tıkladığında bambaşka bir sayfayla karşılaşır.

    Cloaking arama motorları tarafından istenmeyen bir yöntem olarak kabul edilir. Arama motorları bu tekniği yönergelerine aykırı bulurlar. SEO çalışması kapsamında kullanıldığında potansiyel cezalarla karşılaşılma olasılığı oldukça yüksektir.

    • Cloaking tekniğinin en basit kullanım türü içeriğin gizlenmesidir. Site sahipleri bunu yapmak için belirli metinlerin rengini sitenin arka plan rengiyle aynı hale getirirler. Böylece arama motorları içeriği fark ederken kullanıcılar fark etmezler.
    • SEO açısından değerli görülen durumlardan birisi HTML oranı ile metin oranı arasındaki dengedir. Sitenizde HTML etiketinden çok metin içeriği yer alması gerekir. HTML etiketinin fazla olduğu durumlarda ise cloaking tekniği kullanılır ve arama motorları kandırılır.

    Arama motorlarının sürekli olarak algoritmalarını güncellediklerini unutmamanız gerekir. Cloaking tekniği önceki dönemlerde oldukça işe yarayan bir yöntemdi. Artık günümüz şartlarında o kadar işlevsel olduğunu söylemek mümkün değildir.

    Cloaking türleri nelerdir?

    Sıralamaları yükselterek hızlı trafik elde etmek için kullanılan birbirinden farklı cloaking türleri vardır. Google bu yöntemi sevmediğinden hepsine karşı hazırlıklıdır. Cloaking kullanarak trafik elde etmeye çalıştığınız andan itibaren sitenizin arama motorundan kaldırılması dahil pek çok riski alırsınız.

    1. IP Cloaking

    IP Cloaking en çok kullanılan cloaking tekniğidir. Kullanıcıların IP adreslerini kullanmaya yönelik bir yöntemdir. IP adresi sayesinde kullanıcı belirli bir sayfaya yönlendirilir. Sunucu tarafından sunulan panelde DNA Reverse özelliği kullanılır ve .htaccess dosyasına bir yönlendirme eklenir.

    2. HTTP Accept-Language Cloaking

    HTTP Accept-Language Cloaking adından anlaşılabileceği gibi ziyaretçinin HTTP accept-language header değeri kontrol edilerek gerçekleştirilir. Gizlenmiş olan içerik ziyaretçi/kullanıcı sadece bir arama motoru ise gösterilir. Diğer koşullarda içerik gizlenir.

    3. User-Agent Cloaking

    User-Agent Cloaking tekniği çok popüler olmasa bile yaygındır. User-agent, web tarayıcısının bir kullanıcı aracısı olarak hareket etmesini sağlar. Web tarayıcısı bir sorgu için user-agent tanımlaması gerçekleştirir ve sunucuya kod gönderir. Böylece yanıltıcı içerik gösterilir.

    4. HTTP_REFERER Cloaking

    HTTP_REFERER Cloaking yöntemi diğer yöntemlere göre biraz daha basittir. HTTP_REFERER tanımlanarak kullanıcılara gizlenmiş olan içerik gösterilir. Tanımlamanın gerçekleştirilmesi için siteye erişim talebinde bulunan ziyaretçinin eşleşme kontrolü yapılır.

    5. JavaScript Cloaking

    JavaScript Cloaking tekniğinde kullanıcılara JavaScript koşullarına göre içeriğin farklı sürümleri gösterilir. Kullanıcı JavaScript etkinse farklı, etkin değilse farklı içerikle karşılaşır. Arama motorlarına ise JavaScript etkin olmadığında gösterilen içerik sunulur.

    Cloaking tekniği kullanılmalı mı?

    Cloaking tekniği bir siyah şapka SEO tekniği olduğundan kullanılması doğru değildir. Bu teknikte hem arama motorunu hem de kullanıcıyı kandırma söz konusudur. Tarafların her ikisi birbirinden farklı içerikler görürler. Arama motorları bunun yaşanmasını istemezler.

    Cloaking tekniğini kullanmaya çalışırsanız sitenizin arama motorundan tamamen silinmesi veya tekniği kullandığınız sayfaların arama motorundan kaldırılması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Siteniz ceza aldığında ise sırala elde etmek için epey bir zorlanırsınız.

    Belirli bir SEO ajansıyla anlaştığınızda sizden habersiz bu tekniğin kullanıldığını fark ederseniz kaldırılmasını talep etmelisiniz. Bazı SEO ajansları hızlı çözümler sunabilmek için cloaking yöntemine başvururlar. Bu hizmet şeffaflığı ilkesine aykırı bir durumdur ve bundan olabildiğince kaçınmalısınız.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Cloaking

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et