Clickbait (Tık tuzağı)
Clickbait (Tık tuzağı) ziyaretçileri normalde ilgi duymayacakları tarzda bir içeriğe yönlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin en can alıcı noktası dikkat çekici başlık oluşturmaktır. Siteler genelde daha yüksek tıklama oranları elde edebilmek için clickbait yapmaya çalışırlar.
Clikbait yöntemini uygulamak için oluşturulan başlık ile içeriğin alakası olmayabilir. Her şey tamamen içeriğe tıklanmasını sağlamakla alakalıdır. Bu yöntem belirli bir sayfanın görüntülenme miktarını yükseltebilir. Ancak sayfada kalma süresi ve hemen çıkma oranı gibi verileri olumsuz etkileyebilir.
Clickbait nedir?
Clickbait siteye gelen ziyaretçi sayısını yükseltmek veya sitede yer alan ziyaretçiyi farklı bir sayfaya yönlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanış biçimi tamamen insanın merak duygusuna odaklanmakla ilgilidir. Sansasyonel bir başlık oluşturulur ve kişinin ilgisi yakalanır.
- "Cem Yılmaz'ın geçen ay nasıl 10 kilo verdiğini öğrenin!"
- "Cem Yılmaz'ın bir ayda kaç kilo verdiğine inanamayacaksınız!"
- "Ünlülerin kilo verme sırları tamamen açığa çıktı! İşte o sırlar!"
- "Ünlülerin kilo verme diyetindeki şok edici detaylar!"
Bu dört başlıktan üçü clickbait yöntemi ile biri ise normal şekilde oluşturulmuş. İlk başlık hikayeyi anlatan normal bir başlıktır. Sonraki üç başlıkta ise clickbait söz konusudur. Akılda kalıcı bir manşet ile ziyaretçinin ilgisini kolayca yakalamak temel hedeftir.
Clickbait her ne kadar işe yarar bir yöntem olarak kabul edilse bile kaliteli bir strateji değildir. İnsanların ilgisini yakalamak için idealdir ama sitenin kalitesini düşürebilir. Bunun sebebi ziyaretçinin başlığa tıkladıktan sonra kısa süre içerisinde sayfadan ayrılmaya meyilli olmasıdır.
Clickbait yöntemi birçok popüler haber ve eğlence sitesi tarafından kullanılır. Ancak bu siteler sundukları bilgilerin yeterli olduğunu düşündüklerinden clickbait yöntemini geçerli bir strateji olarak görürler. Benzer şekilde sosyal medya paylaşımlarının büyük bir kısmı clickbait ile doludur.
Clickbait iyi mi kötü mü?
Her site sahibinin amacı daha fazla ziyaretçiyi siteye çekebilmektir. Bu açıdan kullanılabilecek pek çok farklı içerik pazarlama tekniği mevcuttur. Bu içerik pazarlama yöntemlerinin hepsinin SEO dostu olduğunu söylemek veya iddia etmek ise pek doğru değildir.
Google çeşitli algoritma güncellemeleri sayesinde siteler hakkında her zamankinden daha fazla bilgi edinmeyi başarır. Sitenizin başlığını, link yapısı ve içerikteki anlatımı anlar. Bunlar arasında bir uyum söz konusu değilse Google sıralamanızı düşürebilir ve sizin için işleri zorlaştırabilir.
- Clickbait marka bilinirliğine doğrudan etki eder. Sitenize trafik çekmek için çok iddialı başlıklar kullanıyor ama ziyaretçiye herhangi bir bilgi sunmuyorsanız markanız bundan kötü etkilenir.
- Clickbait hemen çıkma oranını doğrudan etkiler. Ziyaretçi içeriğe girip anında çıkış yaparsa sitede kalma süresi ve hemen çıkma oranında olumsuz değişiklikler yaşanmaya başlar.
- Clickbait yöntemini kullanıyorsanız link kazanımlarınız düşebilir veya artabilir. Söz konusu artış genelde kalitesiz sitelerden link edinme şeklinde olursa siteniz düşüş yaşayabilir.
- Clickbait sitenizin otoritesine zarar verebilir. Bu yöntemi çok sık kullanırsanız itibar kaybı yaşarsınız ve ziyaretçiler size ait olan linkleri gördüklerinde tıklama konusunda tutucu davranabilirler.
Bu tür problemlerle uğraşmak istemiyorsanız clickbait yöntemini kullanmamanız gerekir. Clickbait size anlık olarak trafik sağlasa bile uzun vadede zararlı olabilir. Ayrıca sitenizin mevcut nişini iyi anlamalısınız. Eğlence sektöründe işe yarayan clickbait yöntemi farklı sektörlerde işe yaramayabilir.
Clickbait genel olarak bir içerik parçasına tıklama çekmek için yanıltıcı başlıklar yazma uygulamasıdır. Trafik teşviki temel hedeftir. İçerikte yer alan iddialar abartılır ve önemli olan bilgilerin üzerinde durulmaz. Trafik çekmek için ideal gibi gözükse bile ziyaretçiler açısından olumsuz karşılanır.