Chrome OS
Chrome OS, Gentoo Linux tabanında, Google tarafından geliştirilen ve internet kullanıcılarını hedefleyen, hızlı ve az kaynak tüketimi olan bir işletim sistemidir.
Chrome OS, tüm işlerini internet (web tarayıcı) üzerinden yapan kullanıcılar için geliştirilmiştir. Alışılagelmiş bilgisayar kullanımlarındaki gibi Windows ya da macOS gibi bir masaüstü deneyimi sunar ancak diğer işletim sistemlerindeki gibi Chrome Web Mağazası dışında uygulama yüklemek mümkün değildir. Chrome OS özellikle Chromebook cihazları için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Ek bir yazılım gerektirmeden kullanılabilen bu işletim sistemi hafif ve hızlıdır. Hafifliği ve sadeliği ile daha az güç tüketimi yapar.
Chrome OS ne işe yarar?
İlgili işletim sistemi Google Chrome web tarayıcısı üzerinde çalışır ve Chrome’un bütün uygulamalarını kullanabilir.
Güçlü donanım gerektirmeyen online işler için Chrome OS (işletim sistemini bulunduran cihazların adıyla Chromebook) kullanılabilir. Netflix, YouTube, Spotify ve benzeri sosyal medya kullanımlarına uygundur.
Google hesabı ile giriş yapılabilen bu işletim sisteminde bütün Google ürünlerine sorunsuz erişilebilmektedir. Bunun yanı sıra Google Play’de bulunan uygulamalara da erişilebilir.
Chrome OS, Windows ya da macOS işletim sistemlerine kurulabilen programları desteklemez.
Chrome OS çevrimiçi bir deneyim sunarken çevrimdışı kullanıma da uygundur. İnternet bağlantısı olmadan yapılan belge oluşturma, e-posta gönderme ve benzeri işlemler, online olunduğunda Google ile senkronize olur.
Özet olarak; ilgili kullanıcı, güçlü donanıma ihtiyaç duymuyor ve tüm işlerini web tarayıcısından hallediyor ise Chromebook ve Chrome OS iyi bir seçim olacaktır.
Chrome OS özellikleri
Uzak bağlantılar
Diğer işletim sistemlerindeki gibi, Chrome OS’da da uzak masaüstü bağlantıları yapılabilir. Microsoft RDP ve VNC’e benzer “Google Uzaktan Masaüstü” uygulaması ile uzaktaki fiziksel bir bilgisayara ya da sanal makinelere bağlantı yapılabilir.
Dosya yöneticisi ve medya oynatıcılar
Chrome OS’a sahip Chromebook’larda hali hazırda dosya yöneticisi ve medya oynatıcı/görüntüleyici uygulamaları bulunur. Çevrimdışı çalışabilen bu uygulamalar ile MP3, JPEG ve benzeri medya dosyaları görüntülenebilir.
Bu dosya yöneticisi Google Drive ürünü ile senkronize çalışır.
Chrome OS nasıl kurulur?
Chrome OS, diğer işletim sistemleri gibi her donanıma kurulabilen bir işletim sistemi değildir. Ancak “Neverware” isimli oluşumun yayınladığı sürüm ile Chrome OS bir USB belleğe kurulup çalıştırılabilmektedir.
İlgili kaynaktan Chrome OS kalıbı indirilerek 8 GB ya da üstü bir USB flash belleğe yazılabilir ve desteklenen bir donanımda boot edilebilir.
Chrome OS tarihçesi
- 7 Temmuz 2009 tarihinde Google tarafından bulut tabanlı işletim sistemi olarak duyuruldu. Bu tarihten sonra bazı Google çalışanları tarafından Chrome OS kullanıldı ve kullanım istatistikleri kaydedildi.
- Chrome OS ilk zamanlarda Ubuntu tabanlı iken 2010 yılında Gentoo-Linux tabanlı hale geldi.
- 19 Kasım 2019 tarihinde Google, Chrome OS’un kaynak kodlarını Chromium OS adı altında herkese açık bir biçimde yayınladı.
- 2010 yılında Google, CR-48 adı altında markasız ve Chrome OS yüklü bir dizüstü bilgisayar piyasaya sürdü.
- 2012 yılında yapılan “Aura” paketi ile alışıldık web tarayıcı arayüzünden daha fazla masaüstü deneyimini hedefleyen bir arayüz güncellemesi yapıldı.