R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    BMP Nedir?

    BMP, “Bitmap” kelimesinin kısaltması olarak kullanılan bir dosya biçimidir. BMP dosya biçimi genellikle Windows işletim sistemi tarafından desteklenen bilgisayarlarda kullanılmakla beraber, farklı özel programlar yardımı ile diğer işletim sistemlerine uygun hale de gelebilir. 

    BMP Dosyası 

    BMP dosya formatı, her bir piksel için geçerli olan sıkıştırılmamış veri bilgilerini görüntü içerisine yerleştirir. 10x10  boyutunda olan bir BMP dosyası 100 piksel için ayrı veri bilgisini içinde barındırır. Verilerin bu şekilde yoğun saklanması sonucunda, BMP dosya formatı kaliteli görsel dosyaları tutabilmek için en çok tercih edilen formatlardan biri olarak sektörde yerini alır. BMP dosyalar, içerisinde tuttuğu verileri yoğun bir biçimde tuttuğu için dosya boyutları genellikle yüksek boyutlara ulaşır.

    BMP dosyaları, sıkıştırılmamış dosyalar oldukları için günlük hayatta kullanılan, insanların karşısına sıklıkla çıkan diğer popüler görsel uzantılardan olan JPEG ve GIF gibi dosya türlerinden çok daha büyük boyutlardadırlar. JPEG ve GIF dosya türleri de aynı zamanda bitmap’tırlar; fakat bu dosya biçimlerinin içerisinde özel olarak kullanılan sıkıştırma algoritması nedeniyle boyutları çok daha düşüktür.

    Boyutlar arasındaki farklılık sebebiyle, en çok kullanılan dosya türleri arasında JPEG ve GIF yer alır; BMP dosya türleri daha çok yazdırılması istenen görseller için kullanılır ve diğer dosya türlerini kıyasla daha az kullanılır.

    BMP Dosyasının Tarihi 

    BMP dosya türünün tarihi 1990'lara dayanır. Microsoft, Windows aygıtlarını kullanmaksızın görüntüleri görüntülemek istediği için BMP dosya formasını geliştirmiştir. Bu isteğin arkasında yatan sebep, dosyaları farklı aygıtlarda görüntülenebilecek şekilde formatlandırmaktır. Aynı dosyaların farklı aygıtlarda görüntülenebilmesi esnasında bulanıklaşma ya da bozulma gibi sorunların ortadan kaldırılması adına BMP formatı geliştirilmiştir. Bu sorunları BMP formatı geliştirilmeden önce, grafik adaptörü ile çözüyorlardı; fakat BMP formatı geliştirdikten sonra grafik adaptör ihtiyacı da ortadan kalkmış oldu.

    Sıkıştırılmamış verileri içeren BMP dosyaları, yüksek kaliteli dijital görüntüleri görüntülemek için en çok tercih edilen dosya türleri arasında yer alır. Farklı aygıtlardan aynı dosya türünü kalitesinin bozulmadan görüntülenebilmesi için de yine bu dosya formatı çokça tercih edilir. Deazavantajı olarak sıkıştırılmaması sebebiyle yüksek boyutlara ulaşması söylenebilse de; avantajı olarak 2D fotoğraflar, simgeler ve ekran yakalama görüntülerinin BMP formatında sıkıntısız çalışması söylenebilir.

    BMP Ne İşe Yarar?

    BMP dosya formatı Microsoft firmasına ait bir resmi dosya formatıdır. Bir sıkıştırma ya da bozma işlemi yapılmaksızın resmin özelliklerinin korunduğu dosya formatı, kaliteli görsel içeriklerin kalitesini bozulmadan farklı cihazlara aktarılmasında önemli rol oynar.

    BMP Nerede Kullanılır? 

    BMP dosya formatı Microsoft ve IBM tarafından ortak geliştirilen oldukça basit bir görüntü dosya biçimidir. Bu dosya formatı en fazla Windows ve OS/2 platformlarında kullanılmaktadır.

    BMP Dosyaları Kullanım Alanları

    BMP dosya biçimini en fazla kullanıldığı 2 farklı alan vardır; bunlardan birincisi yüksek kalite dijital fotoğrafların saklanması, bir diğeri ise fotoğraf yazdırmayı destekleme olarak sayılabilirler.

    1. Yüksek kaliteli dijital fotoğrafları saklama: BMP dosya biçimi raster formatındadır. Bu formatta olmaları içerdikleri görüntülerin oluştuğu yapının piksel olduğu anlamına gelir. Piksellerden oluşması ise BMP dosyalarını çok çeşitli renkli olmasına olanak tanır. BMP dosyalarının piksellerden oluşmasının bir diğer avantajı ise görsellerin yüksek kaliteli 2D dijital fotoğraflar için uyumlu ve ideal olabilmesidir. Sıkıştırılmayan dosyalar oldukları için yüksek görüntü kalitesi, yüksek görüntü verisi düzeylerine erişebilen BMP’ler,  kalite kaygısı güden kullanıcılar tarafından oldukça tercih edilir. 
    2. Fotoğraf yazdırmayı destekleme:  BMP dosya biçimi, fotoğraf saklamak için oldukça uygun bir tercih olduğundan, birbirinden farklı renkler içeren karmaşık fotoğrafların basımı için doğru bir seçenek olacaktır.  Görüntü dosyası verilerini sıkıştırma yöntemi ile saklayan diğer dosya formatlarına kıyasla, BMP dosyaları düzenleme ya da kaydetme işlemleri esnasında veri kaybına yol açmayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da kullanıcıların yine BMP dosyalarının tercih etmesi için sayılabilecek olumlu özelliklerden biridir.

    BMP Dönüştürücü

    BMP dosyalarının dönüştürebilmek adına iki farklı yöntem vardır. Web tarayıcıları üzerinde yer alan online olarak kullanılabilen çeviri araçları sayesinde BMP dosyaları dönüştürülebilir. ikinci yöntem olarak ise BMP dosyalarının dönüştürülmesine olanak sağlayan yazılımların desteğine başvurmaktır.

    BMP Dosyalarınızı Online Çeviri Araçlarıyla Dönüştürün

    BMP dosyalarının istenilen herhangi bir zamanda çok hızlı bir biçimde dönüştürülebilmesi adına internet üzerinde popüler olarak kullanılan online BMP dönüştürücüler mevcuttur.  Bu dönüştürücülerin web sitelerine gidilerek giriş yapılması gerekir. Giriş yapıldıktan sonra dönüştürülmesi istenen bmp dosyası seçilmeli ve bu dosyanın hangi formata dönüştürülmek istendiği de seçildikten sonra, dönüştürme işleminin başlatılması gerekmektedir. En popüler online BMP dönüştürücüleri arasında zamzar.com ya da online-convert.com  bulunur.

    BMP Dosyalarınızı Yazılımlarla Dönüştürün

    Online dönüştürücü kullanmak istemeyen kullanıcılar ise, BMP dosyalarını ilgili yazılım destekleri ile dönüştürebilirler.  Windows kullanan insanlar için, bilgisayarların içerisinde yer alan Paint,  BMP dosyalarını istenilen formatta dönüştürülebilmesi aşamasında kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Dönüştürülmek istenen BMP dosyasının Paint ile açılması sonrasında, Farklı Kaydet seçeneği ile dönüştürülmek istenen tür seçildiği takdirde, BMP dosyası çok hızlı bir şekilde dönüştürülecektir.

    BMP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

    • BMP dosyaları aygıtlardan bağımsızdır. Görüntü kalitesinde herhangi bir bulanıklık ya da bozulma olmaksızın farklı cihazlarda ve farklı ekranlarda aynı şekilde depolanabilir ve görüntülenebilirler.
    • BMP dosyalarının formatı çok yönlüdür. Çok yönlü olmasının anlamı birden fazla renk derinliğini, birden fazla profili ve alfa kanalını işleyebilmeleri demektir. Bunun yanında veri sıkıştırmayı destekleyebilirler.
    • BMP formatı internet üzerinde bulunan yazılım türlerinin çeşitli olanları ile uyumludur. Mimarlar ve tasarımcılar tarafından en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Adobe Photoshop ile de uyumlu olması sebebiyle birçok kullanıcı tarafından tercih edilen bir format haline gelmiştir. Bu uygulamalar sayesinde görüntüler üzerinde istenilen şekilde değişiklik ve düzenleme yapılabilmektedir.

    BMP Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

    • Mobil cihazların yaygınlaşmasından önce piyasaya sunulan BMP formatı, birçok insan tarafından eski ve güncelliğini yitirmiş bir format olarak düşünülmektedir.
    • Sıkıştırılmamış olmaları sebebiyle, diğer dosya parmaklarına göre çok daha fazla yer kaplar ve daha büyük boyutlara ulaşabilirler. Depolama zorluğuna sebep olacak bu özelliği nedeniyle tercih sayılarında azalmanın gözlendiği bu dosya formatı aynı zamanda büyük boyutları yüzünden farklı cihazlar arasında ki paylaşımının da zor olması sebebiyle hanesine eksi puan yazdırır.
    • BMP dosya formatları sadece RGB görüntüleri görüntüleyebilmeleri nedeniyle de, diğer dosya formatlarına göre dezavantajlı konuma düşerler.

    BMP Uzantılı Dosya Nasıl Açılır? 

    BMP uzantılı dosyaların açılabilmesi için kullanıcıların bir dosya görüntüleyicilerine sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda piyasada birbirinden farklı programlar vardır. BMP uzantılı bir dosyanın açılabilmesi için bu farklı programlardan herhangi bir tanesi seçilerek kullanılabilir. Eğer dosya ve program uyumlu değillerse, ikili olarak da yine bmp uzantılı dosya açılabilir. 

    BMP uzantılı dosyalar, PC ya da Mac üzerinden birtakım harici yazılımlarla da katılabilirler. Bu yazılımlara örnek olarak Adobe Creative Cloud verilebilir.

    PC ya da Mac kullanan kullanıcılar, kullanmak istedikleri BMP dosyalarının bulundukları klasöre erişerek, dosya adında sağ tıklayarak birlikte aç seçeneğini kullanabilirler. Bu seçenek tıkladıktan sonra, karşılarına çıkan BMP dosyalarını görüntülenebilmesi için uygun olan uygulamalar arasından seçim yapılabilir. Örnek vermek gerekirse Adobe Photoshop, Windows Fotoğraflar, Apple Fotoğraflar gibi uygulamalar sayılabilir. 

    BMP Dosyası Oluşturma ve Düzenleme 

    Bmp dosyası oluşturabilmek ve düzenleyebilmek için birtakım uygulamalar kullanılmalıdır. Bunlardan en çok kullanılan Photoshop’tur. Photoshop üzerinden birkaç basit adımla BMP dosyası oluşturulabilir ve düzenlenebilir. Bu adımlar aşağıda sırasıyla verilmiştir:

    •  Photoshop üzerinde yeni bir görüntü yaratıldıktan sonra ya da daha önce yaratılmış olan bir dosya düzenlendikten sonra, Dosya  tıklanmalıdır. Sonrasında Farklı Kaydet seçeneği tıklanmalıdır.
    • Sonrasında format menüsü üzerinden BMP dosya formatı seçilmelidir.
    • Oluşturulacak olan bmp dosyası için ve konum seçilip kaydet butonuna tıklanmalıdır.
    • Daha gelişmiş düzenleme yapmak isteyen ya da kaydetme seçeneklerini geliştirmek isteyen kullanıcılar BMP seçenekleri iletişim kutusuna tıklayarak bu isteklerini gerçekleştirebilirler.

    BMP Açılımı Nedir?

    BMP kelimesi bitmap sözcüğünün kısaltmasıdır. Genellikle Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar tarafından kullanılmakta olmasına rağmen, diğer cihazlarda kullanılabilmesine olanak sağlayan programlar sayesinde farklı işletim sistemleri tarafından da desteklenebilmektedir.

    BMP ile JPEG dosyaları arasındaki fark nedir? 

    BMP dosyaları sıkıştırılmamış dosyalardır. Daha ayrıntılı görsel kullanmak isteyen kullanıcılar, daha kaliteli görüntüleri ulaşmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilir. Kaliteli görüntüleri işleme konusunda oldukça iyi olan BMP dosyaları, büyük boyutlu olmaları sebebiyle daha zor depolanırlar ve farklı cihazlarla çok daha zor paylaşılırlar. 

    JPEG dosya formatı ise daha küçük boyutlara sahiptirler çünkü sıkıştırılmış dosyalardır. Web sitelerinde kolaylıkla kullanılabilir ve farklı cihazlarla kolaylıkla paylaşılabilirler. Fakat sıkıştırılmış dosyalar oldukları için, görüntü verilerinin bir kısmı sıkıştırılma işlemi esnasında kaybolur ve bu da görüntü kalitesinde düşüşe neden olur.

    BMP dosyası animasyonlu olabilir mi?

    BMP dosya formatı genel olarak animasyonlar ile uyumlu bir format değildir. Hızlı bir şekilde kaydedilip diğer cihazlarla ya da internet ortamında çok hızlı bir şekilde paylaşılmak istenen animasyonlar için genellikle GIF dosya formatı kullanılır.

    BMP dosyaları PNG'lerden küçük mü?

    PNG Dosya formatları herhangi bir kayıp olmaksızın sıkıştırılan dosya formatlarıdır. Yani sıkıştırma işlemi esnasında temel verilerden herhangi bir kayıp gerçekleşmezken, dosya boyutunda küçülmeye gidilebilir. PNG dosya formatı genellikle BMP dosya formatı ile kıyaslandığında daha küçük boyutlara sahiptir.

    BMP dosyaları kaç renk depolayabilir?

    BMP dosyaları sıkıştırılamayan dosyaları oldukları için çok fazla sayıda renk tutabilme özelliğine sahiptirler. BMP dosyaları hem renkli hem de siyah beyaz görüntüleri işleyebilme kapasitesine sahiptirler. 16,7 milyon rengi destekleyebilecek şekilde tasarlanmışlardır.

    Raster dosyası ve BMP'lerle ilişkisi nedir?

    BMP'ler, bir çeşit raster dosyaları olarak bilinirler. Bu da BMP dosya formatının piksellerden oluştuğunu anlamamıza yardımcı olur. Bir diğer yaygın görüntü dosya türü olan vektörler, genellikle ölçekleme gerektiren logolar ya da ayrıntıların önemli olduğu tasarım çalışmaları için kullanılırken; raster formatı daha çok ve grafikleri ya da fotoğrafçılık işleri için kullanılır. 

    BMP dosya dönüştürme nasıl yapılır?

    BMP to PDF

    BMP dosyalarını PDF formatına çevirmek için internet üzerindeki araçlar kullanılabilir. İnternet üzerinde çok fazla dönüştürücü site bulunmaktadır. Bu sitelerden herhangi birine gidildiği takdirde dönüştürülmek istenen BMP dosyası seçilmelidir ve sonrasında PDF formatına çevrilebilmesi adına sitedeki dönüştür butonuna tıklanmalıdır. Bu aşamadan sonra PDF formatındaki dosya hazır hale gelecektir. Bu dosya indirildikten sonra cihaz üzerinde istenildiği şekilde kullanılabilir ve farklı cihazlar ile paylaşılabilir. 

    BMP to JPG

    BMP dosyalarını JPG formatına çevirmek de yine internet üzerindeki araçlar yardımıyla oldukça kolay bir şekilde halledilebilir. Bu dönüştürme işlemini yapmak için internet üzerindeki dönüştürücü sitelerinden herhangi birine gidilip dönüştürülmek istenen BMP dosyasının seçilmesi gerekir. Sonrasında dönüştürme işlemi için siteye konulan butona tıklanarak, JPG formatında bir dönüştürülmüş dosyaya erişilebilir. Bu dosya indirildikten sonra cihaz üzerinde istenildiği şekilde kullanılabilir ve farklı cihazlar ile paylaşılabilir. 

    BMP to PNG

    BMP dosyalarının PNG formatına çevrilmesi de yine online araçlar yardımı ile gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Dönüştürülme işleminin tamamlanabilmesi adına, internet üzerindeki dönüştürücü sitelerinden herhangi birinin seçilmesi gerekir ve burada dönüştürülmek istenen BMP dosyasının siteye yüklenmesi gerekir. Yükleme tamamlandıktan sonra dönüştürme işleminin başlatılması gerekir ve dönüştürülme işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen PNG formatındaki dosya cihaza indirilebilir ve farklı cihazlarla paylaşılabilir hale gelir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    BMP Nedir?
    BMP Bitmap Logo BMP Bitmap Logo
    Dosya uzantısı

    .bmp, .dib

    İnternet dosya uzantısı

    image/bmp, image/x-bmp

    Geliştirici

    Microsoft Corporation

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et