JPG
JPG, kısaca bir görüntü dosyasıdır. Bazı görüntü dosyalarında .JPG, bazı görüntü dosyalarında ise .JPEG dosya formatı kullanılmaktadır. JPG ve JPEG dosya türleri arasında çok büyük farklılıklar yoktur. Çünkü ikisi de aynı türde dosyaları ifade ederler. JPG dosyasını farklı görüntü dosyası türlerine dönüştürebilmek mümkündür.
JPG görüntülerinin bir bölümünde .JPE dosya uzantısı yer alabilir. .JPE dosya türü (çok fazla renk içeren görüntülerde tercih edilir) çok yaygın olmadığından insanlar bunlarla çok nadiren karşılaşır. Benzer durum .JFIF dosya türü için geçerlidir. Kısaca .JFIF dosyaları (JPEG File Interchange Format) JPG dosyalarının sıkıştırılmış hali olarak görülür.
JPG nedir ve ne zaman bulunmuştur?
JPG standardı 6 yıllık bir çalışmanın ardından 1992'de standartlaştırılmıştır. Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) ilk çalışmalarına 1986 yılında başlamıştır. Daha sonra ise Joint Photographic Experts Group (JPEG) kurulmuştur. Bu grup, JPEG adı verilen ve görüntü dosyalarını küçük tutmak için veri sıkıştırmasından yararlanan yeni bir standart oluşturmuştur.
JPG dosya formatı World Wide Web ve dijital kameralarda yaygın olarak kullanılır. Bu dosya formatı, özellikle daha yavaş bağlantı hızına sahip internet kullanıcıları için fazlasıyla kullanışlıdır. Fotoğrafçılık açısından ise JPG dosyalarında görüntünün ne zaman çekildiği, poz değeri ve deklanşör hızı gibi ayarlarla ilgili ayrıntıları içeren EXIF bilgileri yer alır.
JPG dosyalarının yaygın bir biçimde kullanılmasının sebebi, sıkıştırma algoritmasının olmasıdır. Sıkıştırma algoritması, dosyanın boyutunu önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle JPG dosyalarını görüntülemek, depolamak ve internette paylaşmak kolaylaştırır. JPG dosyası yüksek oranda sıkıştırıldığında ise görüntünün kalitesi düşer.
Her ne kadar JPG çok yaygın olsa bile bazı programlar ve uygulamalar problem çıkarabilir. Özellikle dosyanın uzantısı .JPG yerine .JPEG olduğunda programlar, onu bir JPG dosyası olarak tanımlamakta zorluk yaşayabilir. Böylesi durumlarda Paint gibi temel görüntü düzenleme uygulamalarını kullanarak dosya uzantısını değiştirmek gerekir.
JPG ile JPEG arasındaki fark nedir?
JPG ile JPEG dosyaları arasındaki tek farklılık isimlendirmedir. Dosya biçimleri tamamen aynıdır. Hem JPG hem de JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından desteklenmektedir. JPG uzantı isminin ortaya çıkış sebebi Windows işletim sisteminin eski sürümlerinin bir bölümünde uzun dosya uzantısı isimlerini kabul etmemesidir.
JPG dosya formatı ilk tanıtıldığında resmi dosya uzantısı JPEG şeklinde olmuştur. Ancak, Windows dosya uzantıları konusunda üç harf sınırlaması getirdiğinden .JPEG yerine .JPG dosyası uzantısı tercih edilmiştir. Windows dosya uzantıları için gereksinimleri değiştirdikten sonra ise hem .JPG hem de .JPEG dosya uzantıları kullanılmaya devam etmiştir.
JPG dosyası nasıl açılır?
JPG görüntü dosyaları, pek çok farklı görüntü dosya formatının yanında en standart formatlardan biri olarak kabul ediliyor. JPG dosyası, görüntüleri açabilen ve düzenleyebilen tüm masaüstü programlar ve mobil uygulamalar tarafından desteklenir. JPG, en yaygın kullanılan görüntü formatlarından biri olduğundan destek konusunda bir problem yaşanmaz.
Bir JPG dosyası, Windows işletim sisteminde Fotoğraflar uygulamasıyla ve MacOS işletim sisteminde Apple Fotoğraflar ile kolay bir biçimde açılabilir. Ayrıca JPG dosyası, Chrome ve Firefox gibi web tarayıcıları kullanılarak da görüntülenebilir. JPG dosya formatı, Android ve iOS gibi mobil işletim sistemlerinde standart galeri uygulamaları tarafından desteklenir.
JPG dosyası nasıl dönüştürülür?
Bir JPG dosyasını farklı bir dosya türüne dönüştürmek gerektiğinde birbirinden farklı iki yol tercih edilebilir. İlk yol, çevrimiçi olarak kullanılabilen bir dosya dönüştürme platformundan yararlanmaktır. Bunun için CloudConvert veya FreeConvert gibi hizmetler kullanılabilmektedir. Bu hizmetler yoluyla JPG dosyası PNG, GIF, BMP, WEBP gibi dosya türlerine dönüştürülebilir.
JPG dosyasını dönüştürmek için kullanılan bir diğer yöntem ise klasik bir yöntemdir. İlk olarak JPG dosyasını Paint, IrfanView veya GIMP gibi bir programla açmak gerekmektedir. Daha sonra bu programların Farklı Kaydet özelliklerinden yararlanılıp JPG dosyası farklı bir dosya türünde kaydedilebilir.