BIOS pili
BIOS pili ya da diğer adıyla CMOS RAM, bilgisayarların herhangi bir elektrik aygıtından veya bataryadan güç almadığı durumlarda sistem saati ve tarihinin güncel kalması, özel BIOS ayarları ile birlikte donanımlara ait voltaj bilgilerinin saklanması için kullanılan; bilgisayar anakartında yer alan yarı iletken yapıda bir pildir.
BIOS Pili Nedir?
Bilgisayarlar, kapalı durumda ve herhangi bir güç bağlantısı olmadığı durumlarda tarih ve zaman ayarlarının güncel kalabilmesi, BIOS ayarlarının kaydedilebilmesi ve donanımlara ait voltaj değerlerinin saklanabilmesi için BIOS piline ihtiyaç duyar. Bu sayede BIOS sisteminin doğru çalışması, donanımlara aktarılacak aşırı güç ile birlikte oluşacak hasarların engellenmesi sağlanır. Aynı zamanda BIOS pilinin donanım tanımlamalarını saklamaya olanak sağlaması sayesinde bilgisayar donanımlarının stabil çalışması sağlanır.
Madeni bir para büyüklüğünde yarı iletken bir pil olan BIOS pilinin en yaygın kullanılan modeli Panasonic CR 2032 3V’dir. Piyasada 2032 pil ya da düğme pil ismiyle de satılmaktadır.
BIOS Pili Ne İşe Yarar?
BIOS pili, bir kristal osilatör kullanarak zamanı düzenler ve çoğu donanım saati gibi saat sinyallerine güvenmez. Sistemin zamanlama işlevinden ve saatinden sorumlu olmanın yanı sıra, meydana gelen tüm süreçlerin uygun şekilde senkronize edilmesini sağlar. Bazıları bunun sistem saati için bir iş olduğunu iddia etse de, sistem saati aslında BIOS’a bağlıdır ve bu da BIOS’u senkranizasyondan dolaylı olarak sorumlu kılar.BIOS pilinin sistem açısından faydaları şunlardır;
- Sistem işleyişi için denenmiş diğer tüm yöntemlerden daha iyi çalıştığı kanıtlanmıştır.
- Ana sistemi zaman açısından kritik hatalardan kurtarır.
- Düşük güç tüketimine ve geliştirilmiş frekans kararlılığına sahiptir.
BIOS Pilinin Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Bir BIOS pilinin ömrü, ortalama 10 yıldır. Düşük kalitedeki piller 2 ila 5 yıl arasında da bitebilir. BIOS pilinin azaldığı veya düzgün çalışmadığı durumlarda öncelikle bilgisayar ekranınıza hata mesajları gelecektir. Hata mesajlarının ardından bilgisayar saatinin düzgün ilerlememesi, geri kalması, donanım aygıtlarının düzgün çalışmaması gibi elzem sorunlar devam eder ve pil tamamen bittiğinde bilgisayar açılış ekranında kilitlenir. Böyle durumlarda BIOS pilinin kısa süre içerisinde değiştirilmesi gerekir.
BIOS Pili Nerededir ve Nasıl Değiştirilir?
Bilgisayar anakartı üzerinde yer alan BIOS pili, masaüstü bilgisayar kasalarında BIOS çipinin yanında yer alırken dizüstü bilgisayarlarda bulunduğu yer farklılık gösterebilir. Bazı dizüstü bilgisayarlarda klavyenin alt kısmında yer alırken bazı bilgisayarlarda ise soğutma fanının yanında bulunabilir.BIOS pilinin azaldığını veya düzgün çalışmadığını düşünüp değiştirmek isterseniz öncelikle bilgisayarınızın tüm güç bağlantılarını kesmelisiniz. Aksi durumda BIOS sisteminin çökmesine ve geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilirsiniz. Bilgisayarı tamamen antistatik duruma getirdikten sonra pilin kenarında bulunan metal parçacığı kendinize doğru çekerek ya da bir düz tornavida yardımıyla pilin altından ittirerek kolaylıkla çıkartabilir ve yerine yeni pili oturtabilirsiniz.