R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Akıllı Gözlük

    Akıllı gözlük, kullanıcıların gözlük üzerindeki görüntüleri izleyebilmesini sağlayan giyilebilir akıllı cihazlardır. Akıllı gözlükler, bir tür yapay zekâ ile birlikte gözlükten ziyade bilgisayarın göz ortamına aktarılmasını sağlayan çerçevedir. (1)

    Göz hizasında şeffaf plastik bir ekran bulunur. Kişi, bu ekrandan normal ortamı görebiliyorken aynı zamanda online bilgi de alabilir.

    Akıllı gözlüklerin özellikleri

    • Tıpkı diğer bilgisayarlar gibi akıllı gözlükler de dahili veya harici sensörlerden bilgi toplayabilir, diğer elektronik cihazlardan veya farklı modlara sahip bilgisayarlardan kontrol alabilir, veri gönderebilir veya alabilir.
    • Hemen hemen tüm akıllı gözlükler BluetoothWiFi ve GPS gibi kablosuz teknolojileri destekler. Modellerin çoğu kendi özel mobil işletim sistemi ile geliştirilmiştir.
    • Akıllı gözlük kullanıcıları, WiFi veya Bluetooth kulaklıklar aracılığıyla ses ve video dosyalarını başka cihazlara gönderip taşıyabilir ya da başka cihazlardan alarak kendi gözlüklerinde görüntüleyebilirler.
    • Birbirleriyle anlık mesajlaşma sayesinde sosyal medyada kullanıcılar, sürekli aktif olabilirler.
    • Kullanıcı, okulda dersleri kaydedip başka kullanıcılara aktarabilir. Özellikle de yönetim kurulu toplantılarında online iletişim sağlanabilir. (2)

    Akıllı gözlüklerin tarihçesi

    Teknolojik gelişimin getirdiği gelişmelerle birlikte birçok yeni akıllı ürün insan hayatına girdi. Bu yenilikçi ürünlerin amacı, yaşamı kolaylaştırmaktır. Akıllı ürünler, geleneksel ürünlerin normal işlevlerine ek olarak kullanıcılara farklı işlevler sunar. Kısa talimatlarla çalışan bu teknolojik ürünler, günlük hayatta kullanım kolaylığı sağlar. 

    2007 yılında cep telefonlarının hızlı bir şekilde ortaya çıkmasından sonra giyilebilir teknolojilerden olan akıllı gözlükler de insan hayatına girmeye başladı. Google tarafından üretilen ‘Google Class’ ürünü, ilk akıllı gözlüktür. 

    Çok fazla talep görmese de ürün, giyilebilir teknoloji alanında bir devrim oldu. Daha sonra Japon Sony firması ve Çin menşeli firmalar, akıllı gözlük örneklerini çıkarmaya başladılar. Günümüzde hem fiyat hem performans geliştirmeleri neticesinde bu akıllı cihazlar, sosyal yaşamda daha fazla kullanılmaya başlandı. (3)

    Akıllı gözlüklerin kullanım alanları

    • Küresel ölçekte akıllı gözlük pazarı başlangıç, üretim, sağlık, askeri ve savunma, depo, inşaat, mimari ve daha fazlasını içeren uygulamalarına göre bölümlere ayrıldı. Akıllı gözlüklerin yakın gelecekte daha fazla yaygınlaşmasıyla insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olacaktır. 
    • Örneğin, inşaat sektöründe akıllı gözlük kullanımı her geçen gün artıyor. Bu sayede projeyi görmek isteyenler için site ziyaretleri süreci de ortadan kalkıyor ve site ziyaretleri için uzaktan siteye bağlantı yapılarak kişi, evinde bulunduğu yerden siteyi görebiliyor ve inceleyebiliyor. (4)
    • Sağlık sektöründe, körlük ve ruhsal bozukluğu olan hastaları tedavi etmek için akıllı gözlüklerden faydalanılıyor.
    • Akıllı gözlüklerin müzelerde, galerilerde ve turizmde sunduğu teknolojik imkanlar sayesinde daha fazla keşif yapılabiliyor. Daha fazla bilgi aktarılabiliyor.
    • Bu cihazlar, görme engellilerin günlük hayatta ihtiyaç duydukları engel uyarı, kişi tanıma, hava koşulları, uzaktan kumanda, doğru kıyafeti seçmek için renk tanıma ve para birimi tanımlama gibi pratik bilgileri anında kullanıcıya bildiriyor. 
    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Akıllı Gözlük
    Google Glass akıllı gözlüğü Google Glass akıllı gözlüğü

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et