Yazıcı
Yazıcı, dijital veri kağıdına yazım izni veren bir bilgisayar çıkış aygıtıdır. Yazıcı, elektronik biçimde saklanan çeşitli belgelerin, genellikle kâğıt üzerinde basılı kopyalarını yapmak için kullanılan bir makinedir. Birçok yazıcı, bilgisayara bir kablo veya USB kablosuyla bağlanır. Kablosuz modelleri de vardır.
Bazı yazıcıların bir Ethernet arabirimi bulunur ve yazıcının da bağlı olduğu ağa bağlı tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Bazı yeni modeller ayrıca hafıza kartlarına, dijital kameralara ve bilgisayar tarayıcılarına doğrudan bağlantı sunar.
Çok işlevli yazıcılar, birçok ihtiyacı karşılamak için tasarlanmıştır. Yazıcılar, işlevlerinin yanı sıra fotokopi, bilgisayar tarama ve faks işlevlerine de sahiptirler. Bunlar sayesinde bilgisayarda hazırlanan resim ve metin dosyaları kâğıda basılabilir. Genellikle bir bilgisayara USB veya RJ45 ile bağlanırlar.
Tarihçesi
Bilgisayar yazıcılarının tarihi, tam olarak ne zaman icat edildiği bilinmese de bu alanda önemli gelişmelerden söz edilebilir. Chester Carlson, 1938'de elektrofotografi veya daha yaygın olarak bilinen adıyla Xerox olarak bilinen kuru bir baskı tekniği icat etti. Bu teknik, 1969'da Xerox Palo Alto araştırma merkezinde geliştirilen ve daha sonra Kasım 1971’de EARS olarak adlandırılan ilk lazer yazıcının temelini oluşturdu.
Bir Xerox mühendisi olan Garry Starkweather, Xerox Replicator'a bir lazer ışını ekleyerek onu geliştirdi. Xerox'a göre 1977'de piyasaya sürülen ve EARS'ın halefi olan "Xerox 9700 Elektronik Baskı Sistemi", ilk "xerografik" lazer yazıcı ürünüydü.
İlk hızlı yazıcı,1953 yılında Remington Rand tarafından Univac bilgisayarında kullanılmak üzere üretildi.
İlk nokta vuruşlu yazıcı, ilk boya püskürtmeli yazıcısı olduğu gibi 1957'de IBM tarafından tanıtıldı. IBM'e göre 1976 yılında FW Woolworth'un Milwaukee’ye, Wisconsin'deki Kuzey Amerika Veri Merkezi Muhasebe Ofisine kurulan IBM 3800 Yazıcı Sistemi, ilk yüksek hızlı lazer yazıcıydı.
1992'de HewlettPackard, 600 x 600 nokta/inç çözünürlüğe sahip LaserJet yazıcısını tanıttı. Bu tarihten yıllar önce 1976 yılında, bugün en çok kullanılan yazıcı türlerinden biri olan mürekkep püskürten (inkjet) yazıcı üretildi. Ancak, Hewlett-Packard'ın Deskjet mürekkep püskürten yazıcısı, çok yüksek bir fiyatla piyasaya çıkardığı tarih 1988 yılını buldu.
Yazıcı Çeşitleri
Yazıcı çeşitleri şunlardır:
Nokta Vuruşlu Yazıcılar (Dot-Matrix Printers)
Nokta vuruşlu yazıcılar, bir bilgisayardan gelen verilerle hizalamak için bir matris içinde düzenlenmiş elektromıknatısları kullanan, kâğıt ile yazıcı kafası arasındaki gerilmiş şeride noktalarla vuran yazıcılardır. Karbon kopyaları üretmek için kullanılabilirler. Her fotokopi işlemi için ayrı bir kâğıt beklemezler, mevcut kâğıda yazdırmaya devam edebilirler. Bu nedenle, uzun veri kayıtlarını yazdırmak için kullanışlıdırlar.
Sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, gürültülü işlemler, düşük hızlar gibi olumsuz özelliklere sahip olan bu tip yazıcılar, genellikle sadece harf ve rakam gerektiren muhasebe belgelerinin basımı ve ATM'lerde çıktı yazdırılması gibi faaliyetler için kullanılır.
Nokta vuruşlu yazıcıların çıktısı için kullanılan mürekkep şeridi kolay kurumaz. Bu nedenle baskıların nadiren yapıldığı yerlerde kullanım için çok uygundur. Nokta vuruşlu yazıcılar, günümüzde yaygın olarak kullanılan yazıcılar olan mürekkep doldurucularda olduğu gibi mürekkebi bittiğinde arıza yapmaz. Bu yazıcılarda, baskı kalitesi zamanla düşer ve daha açık renkli baskılar devam edebilir.
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar (Inkjet Printers)
Bu yazıcı türü, çok küçük mürekkep damlalarını yüksek hızda kâğıda püskürterek yazdırır. Bu damlacıklar, tipik olarak 50 ile 60 mikron çapındadır (bir insan saçının çapı 70 mikrondur) ve bunları püskürten damlacıklar, inç başına 1440x720 nokta çözünürlüğü sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, mevcut bir renk karışımından farklı tonlar elde ederek renkli baskı yapmayı mümkün kılar.
Farklı mürekkep püskürtmeli yazıcılar, değişik yöntemler kullanarak kâğıda mürekkep enjekte eder. Bunlardan biri termal ısı oluşturan yazıcıdır. Bu tipte mürekkep, yazıcı kafasının püskürtme uçlarındaki küçük direnç aracılığıyla yaklaşık 300°C'ye kadar ısıtılır. Mürekkebin buharlaşması bir baloncuk oluşturur ve bu balon genişlediğinde mürekkep baskı kafasındaki pimlerden kâğıda doğru akmaya başlar. Kabarcık sonunda patlar ve bir vakum oluşturur ve bu sayede kâğıda daha fazla mürekkebin yüksek hızda püskürtülmesi sağlanır. Tipik olarak, bir baskı kafasında bu enjeksiyon işi için yaklaşık 300-600 iğne vardır. Tüm bu iğneler, aynı anda kâğıda mürekkebi püskürtebilir. Bu tür yazıcılarda ısıtma işleminin gerekliliği nedeniyle su bazlı mürekkepler kullanılmaktadır.
Başka bir mürekkep püskürtmeli yazıcı türü, piezo elektrik mürekkep püskürtmeli yazıcıdır. Bu tipteki yazıcıda, iğneciğin arkasına bir piezo kristal yerleştirilir. Bu kristaller bir elektrik akımıyla salınarak mürekkebin kâğıda akmasına izin verir. Isıtma işlemi olmadığı için mürekkep kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu tür mürekkep püskürtmeli yazıcılar, ticari ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.
Sürekli püskürtmeli yazıcılar ayrıca, piezoelektrik kristal titreşime sahiptir. Düzenli aralıklarla titreştirilerek, saniyede 64.000 ile 165.000 damla üretilir ve bu da sürekli bir mürekkep püskürtmesiyle sonuçlanır. Burada üretilen yüklü damlacıklar bir elektrostatik alandan geçer. Damlacıklar üzerlerindeki yüke ve yön değiştirmelerine bağlı olarak bu elektrostatik alandan etkilenirler. Hala nötr olan damlacıklar, alandan etkilenmeden yollarında ilerlemeye devam eder ve kâğıda ulaşır ve baskıya izin verir. Yazdırma işi için yalnızca az miktarda mürekkep kullanılır. Bu tip yazıcılarda sürekli mürekkep enjekte edilebilir, mürekkep damlacıkları çok hızlıdır, etkilerini uzun mesafelerde gösterebilirler ve temas ettikleri yüzeylerde çabuk kuruyabilirler. Bu özelliğinden dolayı çeşitli yüzeylere baskıda kullanılırlar. Örneğin çeşitli şişe, kutu ve hatta tişörtlere baskı bu yazıcılar kullanılarak yapılır.
Lazer Yazıcılar (Laser Printers)
Lazer yazıcılar, hızlı ve kaliteli baskı yapabilen kullanışlı yazıcı türlerinden biridir. Baskı için toner denilen karbon bazlı toz veya sentetik polimer kullanılır. Basılacak görüntüyü lazer ile silindir üzerine çizen bir yazıcı türüdür. Lazer ışını bunu silindire çarptığı her noktadaki yükü değiştirerek yapar. Mürekkep daha sonra silindirden geçirilir ve farklı yüklere sahip alanlar mürekkeple kaplanır. Bu parçacıklar silindire yapışır, sıcaklık ve basınç gibi faktörlerle kâğıttan beslenir, sabitlenir ve yazdırılır.
Lazer yazıcılarda renkli baskı, püskürtmeli yazıcılarda olduğu gibi farklı renkler karıştırılarak yapılmaz. Renkli baskı yapabilen lazer yazıcılarda bu iş için dört farklı ton (CMYK renkleri) kullanılır. Her mürekkep farklı bir silindire uygulanır ve her silindir baskı işlemi için ayrı ayrı kullanılır. Bu nedenle renkli lazer yazıcılar, renkli mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha yavaş çalışır ve tek renkli yazıcılardan daha pahalıdır.
Isıl Yazıcılar (Thermal Printers)
Isıl yazıcı, yazıcı kafası ısıya duyarlı basılı kâğıt üzerinde çalışırken kâğıdın alt tarafındaki bir ısıtma elemanı ile belirli alanları ısıtarak yazdıran ve bu noktaların rengini siyaha çeviren bir yazıcı türüdür. Bazı ısıl yazıcılar iki farklı sıcaklıkta kafayı ısıtarak iki farklı renk basmak mümkünleşir. Bu ikinci renk genellikle kırmızıdır.
Isıl yazıcılar, nokta vuruşlu yazıcılardan daha hızlı ve daha sessiz çalışır. Isıya duyarlı kâğıt ihtiyacı dışında büyük bir masrafı yoktur. Bu nedenlerle ATM ve bilet basımı gibi baskı işlemlerinde bu tür yazıcılar kullanılır.
Isıl yazıcılarda kullanılan bu sistem faks makinelerinde de kullanılır. Ancak son zamanlarda, farklı teknolojilerin gelişmesiyle, normal kâğıda baskı yapan modeller, ısıl modellerin yerini almıştır.