Windows tuşu
Windows tuşu, Microsoft Windows işletim sistemi ile uyumlu klavyelerde bulunan bir tuştur. Üzerinde Microsoft’un simgesi bulunur. MAC cihazlarda bulunan “Command” tuşu ile benzer görevler üstlenir. Doğru kullanıldığında ise; işlemlerin pratikleşmesine yardımcı olabilir.
Windows tuşu klavyede nerede bulunur?
Genellikle sol alt köşede, “CTRL” ve “ALT” tuşları arasında yer alır. Ancak bazı klavyelerde tasarımsal değişiklikler görülebilir. Boşluk tuşunun sağında konumlanabilir ya da yanında “FN” gibi farklı bir tuş bulunabilir. Ayrıca “Linux” işletim sistemini kullananları hedefleyen bazı markalar “Microsoft” yerine “Tux” simgesini de kullanabilir. Tuşun işlecinde ise herhangi bir değişiklik olmaz.
Windows tuşu ne işe yarar?
Windows tuşu tek başına kullanıldığında başlat menüsünün açılmasını sağlar. Özellikle bir oyun ya da programdan kolaylıkla çıkarak diğer uygulamalara geçiş yapabilmek için kullanışlıdır. Ancak daha çok farklı tuşlarla kombinlenerek kısayol olarak kullanılır.
Windows tuşu nasıl iptal edilir?
Windows tuşunu yalnızca bir süreliğine kullanılmayacağında kilitleme özelliğinden faydalanılabilir. Ancak bilgisayar kapatıp açıldığında kilitleme pasifleşir ve tuş görevlerini gerçekleştirmeye devam eder. Her seferinde tuşu kilitlemekle uğraşmamak ve komple pasif hale getirmek için adımların sırasıyla uygulanması gereklidir.
- Öncelikle başlat tuşuna basılır ver çalıştır seçeneğine tıklanır. “regedt32” yazılarak çalıştırılır.
- “Cihazınızda yapılacak değişiklikleri kabul ediyor musunuz?” sorusuna evet denilerek ilerlenir.
- Açılan sayfanın solunda listelenen klasörlerden “HKEY_LOCAL_ MACHINE” tıklanır.
- “System\CurrentControlSet\Control” bölümüne girilir ve “Klavye Düzeni” klasörü açılır.
- “Değer Ekle” bölümüne sağ tıklayarak açılan seçeneklerden “Değer Ekle” seçilir.
- “Scancode Map” oluşturulur ve veri türü “REG_BINARY” olarak belirlenir. Veri alanı “00000000000000000300000000005BE000005CE000000000” şeklinde güncellenir ve sayfa kapatılır.
Windows tuşu nasıl kilitlenir?
Çeşitli programları kullanırken ya da oyun oynarken Windows tuşuna basmak programdan çıkış yapmanıza neden olabilir. Kimi zaman programı baştan başlatmanız dahi gerekebilir. Bunun önüne geçmeyi amaçlayan bazı markalar Windows tuşunu kilitleme/aktifleştirme seçeneği sunmuştur.
Windows tuşunu kilitleme seçeneği sunan klavyelerde doğrudan buna basarak tuşu kilitli hale getirebilirsiniz. Eğer böyle bir tuş bulunmuyorsa “Windows” ve “FN” tuşuna aynı anda basarak kilitlemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Windows 10 klavye kısayolları nelerdir?
Windows 10 klavye kısayollarını öğrenmek mouse kullanmadan ya da menüler arasında geçiş yapmadan kolaylıkla istenilen işlemin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. En çok kullanılan kısayollar ise; şunlardır:
- Kopyala: CTRL+C
- Kes: CTRL+X
- Yapıştır: CTRL+V
- Uygulamalar arası geçiş: ALT+TAB
- Geri al: CTRL+Z
- Yeniden adlandır: F2
- Sayfa yenile: F5
- Arama yap: CTRL+F
- Ekran görüntüsü al: PrtScn
- Metni bol yap: CTRL+B
Windows +R nasıl yapılır?
Windows ve “R” tuşuna aynı anda basıldığında çalıştır penceresi açılır. Bu bölüm daha çok ileri düzey ayarlar için kullanılır ve yeterince bilgi sahibi olmadan kullanıldığında ortaya sorunlar çıkmasına neden olabilir.
Eğer cihazınızda “Windows” tuşu bulunmuyorsa başlangıç menüsüne tıklayabilir ve “çalıştır” yazarak iletişim kutusunun açılmasını bekleyebilirsiniz.
Windows +D tuşu ne işe yarar?
Windows +D kombinasyonu ile doğrudan masaüstüne gitmeyi sağlar. Bu sayede açık uygulama ve programlar için tek tek simge küçültmeye gerek kalmaz. Aynı tuşlara tekrar basıldığında ise kullanılan sayfalar tekrar açılır.
Windows +G ne işe yarar?
Windows +G kombinasyonu ile ekran kaydı alınabilir. Her iki tuşa aynı anda basıldığında “Yakala” menüsü açılır. Açılan menüde ekran görüntüsü, kaydı başlat gibi seçenekler bulunur. Kalıcı ayarları değiştirmek için başlat menüsü ziyaret edilerek “Yakalama seçenekleri” bölümüne giriş yapılabilir.
Ayarlarda bir değişiklik yapılmadıysa kayıtlar “Yakalamalar” klasörüne kaydedilir. Doğrudan ekran kaydı başlatmak için Windows +ALT +R kombinasyonu kullanılabilir. Windows +ALT +M ise; kayıt esnasında sesi açıp kapatmak için kullanılır.
Windows +I ne işe yarar?
Windows +L kombinasyonu, bilgisayarı kilitlemek için kullanılır. Aniden bilgisayar başından ayrılırken kullanılabilen kombinasyon cihazdaki bilgilerin güvende kalmasını sağlar. Ekranı açmak ve bilgisayarı kullanmaya devam etmek için şifre girilmelidir.
Windows tuşu çalışmıyor. Ne yapılmalı?
Windows tuşu, bozulduğu için çalışmıyor olabilir. Ancak bu seçenek öncesinde bazı çözüm yollarını deneyerek farklı sorunları ekarte etmek gereklidir.
- Eğer Windows tuşunu kilitleme özelliğine sahip bir klavye kullanılıyorsa kilitlemenin aktif olup olmadığı kontrol edilebilir. Windows ve FN tuşuna aynı anda basmak da kilitlemeyi iptal etmek için kullanılabilir.
- Windows tuşunun tamamen iptal edilmediğinden emin olmak için çalıştır menüsü üzerinden klavye düzeni kontrol edilebilir.
- Bazı cihazların oyun modu Windows tuşunu pasif hale getirebildiğinden oyun modunun kapalı olup olmadığına bakılabilir.
Klavyede Windows tuşu yok
Özellikle eski nesil ve oyuncu klavyelerinin bazılarında Windows tuşuna yer verilmeyebiliyor. Tuşun tek başına gerçekleştirdiği başlat menüsünü açma işlevi için CTRL+Esc kombinasyonu kullanılabilir. Ancak diğer kısayollar için farklı alternatifler bulunmuyor.
Eğer klavyenizde aktif olarak kullanmadığınız bazı tuşlar bulunuyorsa “Sharpkeys” programı sayesinde farklı tuşlara Windows tuşunu atayabilirsiniz.