R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Vektörel Çizim

    Vektörel çizim aynı zamanda vektör grafik olarak adlandırılır. Vektörel çizimin temelinde çizgiler, eğriler ve çokgenler gibi matematiksel nesneleri grafiksel olarak temsil etmek yatar. SVG, vektörel çizimler için standart dosya uzantısı olarak kabul edilir.

    Vektör çizimlerin en önemli özelliği yüksek çözünürlükte olmalarıdır. Yüksek çözünürlükte oldukları için kolayca boyutları ayarlanabilir. Boyut ayarlamaları yapılırken kaliteden ödün verilmez. Ancak vektörel çizim bir raster görüntüye dönüştürüldüğünde orijinal çözünürlüğünü kaybeder.

    Vektörel çizim ne anlama gelir?

    Vektörel çizim görüntü kalitesini kaybetmeden herhangi boyuta kolayca uyarlanan görseldir. Vektör çizimler her bir ögenin orantılı olarak ölçeklenmesini sağlar. Bunu yaparken matematiksel denklemlere sahip dijital noktalar, dijital çizgiler ve dijital eğriler kullanılır.

    Vektörel çizimler farklı boyutlara uyarlanabildikleri için grafik tasarımda yaygın olarak kullanılırlar. Vektörel yerine raster görüntüye ihtiyacınız varsa veya raster görüntüyü vektörel çizime dönüştürmek istiyorsanız görsel düzenleme yazılımlarını kullanabilirsiniz.

    • Logo tasarımları: Logolar genelde internet sitelerinde, ürünlerde, ticari ürünlerde ve kartvizitlerde kullanılırlar. Vektörel çizim şeklinde oluşturulacak bir logo oluşturulduğunda logonun her yerde kullanılabilir olması sağlanır.
    • Tekstil baskıları: Vektörel çizimler birçok farklı boyutta olabilen tekstil ürünlerinde kullanılırlar. Tişörtlerin veya şapkaların üzerine eklenen görseller genelde bu türdedirler. Boyutlar değişse bile görüntüler bozulmazlar.
    • Reklam ögeleri: Reklam panoları ve posterler gibi alanlarda vektörel çizimler kullanılır. Reklam ögelerinin farklı ölçeklerde basılması gerektiğinden pazarlama materyallerinde yaygın bir biçimde tercih edilirler.

    Vektörel çizim için hangi programlar kullanılır?

    Vektörel çizim oluşturabilmek için kullanılabilecek pek çok farklı program vardır. En yaygın kullanılanı Adobe Illustrator olarak bilinir. Bu program ücretlidir ve yeni başlayanlar için aşırı maliyetli olabilir. Bu nedenle denemeler yapmak için alternatif olabilecek çeşitli programları tercih edebilirsiniz.

    • Adobe Illustrator: Vektörel çizimler oluşturmak ve düzenlemek için geliştirilmiş bir programdır. Vektör çizimini raster görüntü olarak kullanabilmek için onu Adobe Photoshop' aktarabilirsiniz.
    • Inkscape: Temel düzeyde şekiller ve görüntüler oluşturmak için idealdir. Inkscape kullanıcılarına sunmuş olduğu öğretici kaynaklar sayesinde ün kazanmayı başarmıştır.
    • CorelDRAW: CorelDRAW ilk vektörel çizim programlarından biridir. Raster ve bitmap görüntüler dahil pek çok farklı görüntü oluşturabilmek ve düzenlemek mümkündür.

    Vektörel çizimde işe yarar ipuçları nelerdir?

    Vektörel çizim oluşturmak istiyorsanız öncelikle bunu yapabileceğiniz bir programa ihtiyacınız vardır. Adobe Illustrator vektörel çizim oluşturulmada kullanılan en popüler programdır. Bu programı kullanırken size yardımcı olabilecek çeşitli ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

    • Artboard oluşturma: Adobe Illustrator programını çalıştırdıktan sonra bir Artboard oluşturmanız gerekir. Bunun için yeni bir dosya oluşturmanız yeterlidir.
    • Sürekli kaydetme: Yaptığınız çizimleri sürekli olarak kaydedebilmek için CTRL + S tuşlarını kullanabilirsiniz. Program beklenmedik bir şekilde kapandığında çalışmanızı kaybetmezsiniz.
    • Araçları kullanma: Araçlar menüsünde işinize yarayabilecek birden çok farklı araç vardır. Bu araçların kısa tuşlarını öğrenirseniz çizimlerinizi daha hızlı şekilde yapabilirsiniz.
    • Çizimi yapma: İlk çiziminizi gerçekleştirdiğinizde yakınlaştırmayı tercih ederseniz otomatik olarak vektör çizgilerinin oluştuğunu görebilirsiniz.
    • Görünümü değiştirme: Çizim yaptıktan sonra onun nasıl gözükeceği konusunda çeşitli çeşitli seçeneklere sahip olursunuz. Çizimin kalınlığı gibi çeşitli değişikler yapabilirsiniz.
    • Renkleri kullanma: Renk seçimi konusunda birbirinden farklı seçeneklere sahipsiniz. Tek yapmanız gereken renk paletini açmak ve seçim yapmaktır.
    • Şekil araçları: Standart bir çizim yapmak yerine daha düzgün gözüken şekiller oluşturmak isteyebilirsiniz. Bunun için şekil aracını kullanabilirsiniz.
    • Dönüştürme aracı: Dönüştürme aracına E tuşuna basarak hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Oluşturduğunuz şekil üzerinde bağımsız olarak değişiklikler yapmanızı sağlar.

    Adobe Illustrator ipuçlarını daha farklı araçlarda kullanabilirsiniz. Ancak bunun için kullandığınız aracın özelliklerine hakim olmanız gerekir. Modern bir araç kullanıyorsanız ilgili ipuçlarını uygulayabileceğiniz birbirinden farklı seçeneklerle karşılaşabilirsiniz.

    Ücretsiz vektör siteleri nelerdir?

    Kendi başınıza vektör grafik oluşturmaya çalışmak istemiyorsanız hazır görüntülere yönelebilirsiniz. Hazır vektör grafikler bulabileceğiniz ücretli ve ücretsiz pek çok farklı site vardır. En popüler ve en geniş koleksiyona sahip olan ücretsiz vektör sitelerinde aradığınız pek çok şeyi bulabilirsiniz:

    • Freepik.com: Freepik herkese grafikler sunabilmek için oluşturulmuştur. Ücretsiz bir vektör sitesidir. Stok fotoğraflardan PSD dosyalarına kadar pek çok farklı görüntü ögelerine sahiptir. Sitede filtreleri kullanarak aradığınız tarzda vektör içeriklerini bulmaya çalışabilirsiniz.
    • VectorStock.com: VectorStock başlangıçta çok sınırlı vektörler sunsa bile koleksiyonunu zaman içerisinde olabildiğince geliştirmiştir. Sürekli olarak vektörlerle uğraşmanız gerekiyorsa bir hesap oluşturarak grafikleri yönetmeyi daha kolay hale getirebilirsiniz.
    • FreeVector.com: FreeVector birbirinden farklı kaynaklardan aldığı vektörleri bir arada toplayarak koleksiyonunu genişletir. Her ay binlerce yeni vektör eklenir. Arama yaptığınızda ücretli vektörleri en başta görürsünüz ama alt kısımlarda ücretsiz olanları bulabilirsiniz.
    • Flaticon.com: Flaticon genelde ikon gibi görseller bulabilmek için kullanılır. Sitede milyonlarca farklı vektör vardır. Vektörler için arama yapmak, ikonu seçmek ve onu indirmek oldukça basittir. Daha fazla imkandan yararlanmak için üyelik açmak isteyebilirsiniz.
    • Pngtree.com: Pngtree özellikle PNG tarzı görseller indirmek için popüler bir sitedir. Ancak sitede yer alan içerikler sadece PNG ile sınırlı değildir. Bir hesap oluşturmanız durumunda vektörleri bulabilir ve onları indirebilirsiniz. Hesabınız olmazsa indirme yapamazsınız.
    • Vecteezy.com: Vecteezy oldukça popüler bir sitedir ve pek çok büyük marka tarafından kullanılır. Stok fotoğraflardan stok videolara kadar pek çok içerik bulabilirsiniz. Vektörler için arama yapmak istiyorsanız filtrelerden yararlanabilirsiniz.
    • VectorPortal.com: VectorPortal en eski vektör sitelerinden biridir. Tasarımcıların sıklıkla kullandığı yerlerden biridir. Siteyi ziyaret edip kategorilere göre vektör araması yapabilirsiniz. Bazı vektörleri kullanabilmek için atıf yapmak durumunda kalabilirsiniz.

    Hazır vektörler bulabilmek için ücretsiz kaynakların kullanımı çoğu zaman yeterlidir. İndirdiğiniz vektörlerin çoğunu kişisel projelerde kullanabilirsiniz. Ticari kullanım için atıf gerekebilir. Benzersiz vektörlere ulaşmak istiyorsanız daha farklı kaynaklara göz atabilirsiniz.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Vektörel Çizim

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et