Tarım Robotu (Agribot)
Agribot olarak da bilinen bir tarım robotu, tarım endüstrisinde kullanılmak üzere tasarlanmış bir robottur. Agribotlar, çiftçiler için görevleri otomatikleştirerek üretimin verimliliğini artırır ve endüstrinin el emeğine olan bağımlılığını azaltır.
Agribotların en büyük avantajlarından biri, yılın 365 günü 7/24 çalışabilmeleridir. İnsan emeğinin aksine ödeme yapılması gerekmez, sadece bakımları yapılır.
Agribot büyümeye devam ediyor ve yatırımcılar otomasyon, robotik, dikey tarım, modern sera uygulamaları, yapay zeka ve hassas tarım yoluyla ekonomimizi sürdürmeye her zamankinden daha fazla odaklanıyor.
Robotların tarımdaki ana uygulamalarından bazıları şunlardır:
- Hasat ve toplama
- Otonom biçme, tohumlama, püskürtme ve budama
- Sıralama ve paketleme
- Fenotipleme
İnsan nüfusu arttıkça, çiftçiler artan talebi karşılamak için yeni teknolojileri kullanmak zorunda kalıyor. 2050 yılına kadar dünyada yaklaşık 9 milyar insan olması bekleniyor. IEEE Robotik ve Otomasyon Derneği, artan gıda ve biyoenerji taleplerini karşılamak için tarımsal üretimin iki katına çıkması gerektiğini söylüyor.
9 milyar insanın gıda talebini karşılamak için robotik ve otomasyonun toplumda önemli bir rol oynaması bekleniyor. Üreticiler birden fazla zorluğun üstesinden gelmek için giderek daha fazla robot teknolojisine yöneldikçe, tarım yüksek teknoloji devriminden geçiyor.
Robotizasyondaki en son trendlerin gösterdiği gibi, yenilikçi teknolojiler ve görevlerin otomasyonu bazı zorlukları üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir.
Hasat ve Toplama Robotları
Hasat ve toplama robotları, en çok hasatın geleneksel olarak zahmetli ve zaman alıcı olduğu üzüm gibi yüksek değerli mahsuller için uygundur. Nanoteknoloji, malzeme bilimi ve mekartonik gibi yenilikler, toplama robotlarının yalnızca meyveleri algılamasına ve olgunluklarını analiz etmesine değil, aynı zamanda onları hasar görmeden kavramasına ve ayırmasına olanak tanır.
Future Farming'e göre yakın gelecekte brokoli, turunçgiller, karnabahar, kivi, domates, salatalık, biber, marul, mango ve karpuz gibi mahsuller için hasat robotları kullanılabilir. Hatta bazı tarla robotları; toprak işleme, tohumlama, mahsul bakımı ve biçme gibi faaliyetleri traktörlerden devralabilir.
Ayıklama Robotları
Yüksek değerli mahsuller (çeşitli marul, çilek, yaban mersini, portakal ve diğer turunçgiller ve üzüm dahil) robotların ayıklanması için en iyi örnekleri sunuyor gibi görünüyor. Bu robotlar, özellikle dik arazinin işçiler ve ekipman için tehlikeli olduğu durumlarda kullanışlıdır. Hassas teknoloji sayesinde yabani ot temizleme robotları ayrıca özel dozlarda herbisitleri yabani otlara yönlendirebilir, bu da uygulanan herbisit miktarını radikal bir şekilde azaltır.
Süt Sağım Robotları
Süt çiftçileri, bir yandan küresel süt talebindeki katlanarak artan artışı karşılamak ve diğer yandan işgücü kıtlığını gidermek için geleneksel sağım yöntemlerinden otomatik sağım yöntemlerine geçiyor. Sağım robotları, sağım sürecinin üretkenliğini ve verimini artırmaya yardımcı olur. Beklenti, pazar payının önümüzdeki yıllarda bağımsız ünitelerden çoklu durak ünitelerine ve ardından gelişmiş döner ünitelere kaymasıdır. Otomatik yemleme ve ahır temizleme sistemleri de sektördeki verimliliği artırmaya yardımcı oluyor.
Drone'lar/İHA'lar
Tarımsal uygulamalarda droneların artan farkındalığı nedeniyle, küresel tarım droneları pazarının en istikrarlı bir şekilde büyümesi bekleniyor. Tarım işletmeleri, diğer şeylerin yanı sıra, toprak analizi, ekim, mahsul püskürtme, mahsul izleme, sulama ve hayvan sağlığı değerlendirmeleri için veri toplamak için insansız hava araçları (İnsansız Hava Araçları olarak da bilinir) kullanır.
Bileşen fiyatlarındaki düşüş ve istikrar ve güvenilirlikteki iyileştirmelerin, özellikle Asya ülkelerinden nispeten düşük maliyetli projelerle daha fazla yaygınlaşması bekleniyor.
Tarım Robotları Yaygınlaşacak mı?
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Avustralya ve Japonya, sıradan tarımsal görevleri yerine getirirken insan emeğinin yerini almak için robotik sistemleri ve otonom tarım makinelerini benimseyen başlıca bölgelerdir. Süt endüstrisinde robotik sistemler zaten iyi kurulmuş olsa da, hasat, toplama ve ayıklama 2025’ten itibaren hızla yetişecek.
Robotik, makine öğrenimi gibi yeni teknolojileri benimsemek, dünya çapında tarımın değişen yüzünde önemli bir faktör olacaktır. Ayrıca tarım işçilerinin tanımını yeniden şekillendirecek, iş yükünü hafifletecek ve aynı zamanda mahsul verimliliği, artan verim ve yönetilen girdi maliyetlerinde umut verici sonuçlar gösterecek.