Shopify
Shopify, herhangi bir yazılım ya da programlama bilgisi olmadan e-ticaret mağazalarının açılabilmesine olanak tanıyan ücretli bir online ticaret mağazası yazılımıdır. Dünya çapında yüz binlerce müşterisi vardır ve bu müşteriler herhangi bir teknik donanım beklentisi olmaksızın e-ticaret mağazası açabilirler.
En gelişmiş e-ticaret yazılımlarından biri olan Shopify, onlarca değişik ödeme sistemini kendi bünyesine dahil ederek dünya çapında yüz binlerce insana ulaşabilmeyi başarmıştır. Bulut tabanlı bir sisteme sahip olan Shopify, kendisi aracılığı ile bir e-ticaret mağazası açmak isteyen insanların hosting ya da sunucu kurulumu gibi teknik bilgilere sahip olmadan da bu işlemleri yapabilmelerinin önünü açmaktadır.
Bugün dünya üzerinde, Shopify mağazalarını açarak her türlü sektörde değişik ürün ve hizmetleri müşterilere sunan binlerce insan bulunmaktadır. Shopify üzerinden satılacak olan ürün ve hizmetlerin fiziksel ürün ve hizmetler olmasına gerek yoktur. Platform üzerinden e-ticaret mağazası açarak yazılım desteği sağlayan insanlar vardır. Bunun yanında tasarım desteği sağlayan on binlerce Shopify e-ticaret mağazası vardır.
Sunmuş olduğu kullanım kolaylıkları ve teknik detaylara gerek kalmadan e-ticaret mağazası açabilme imkanı sayesinde dünya çapında adını herkese duyurmuş ve kendisini kullanan insanlara maddi gelir sağlamıştır.
Shopify’ın avantajları nelerdir?
- Bulut tabanlı bir servis olan Shopify, internetin olduğu her yerden ulaşıma açıktır.
- Teknik bilgiye ihtiyaç duyulmaksızın bir e-ticaret mağazasını oluşturulmasına olanak tanıyarak mağaza sahiplerini yormadan, e-ticaret mağazasına sahip olabilmelerini sağlar.
- Mağaza sahiplerine sunmuş olduğu ürün ve hizmetler kapsamında dijital pazarlama araçları sayesinde kişiselleştirmelere olanak tanır.
- Dünya çapında yüz binlerce kullanıcıya sahip olduğu için kullanıcılara özel ek yazılımlar, arayüzler ve temalar geliştirebilme potansiyeline sahiptir.
- Herhangi bir yeni özellik eklemek istendiği takdirde, sisteme daha sonradan bu özellikleri etkileyebilecek üçüncü parti yazılım desteğine sahiptir.
- Kullanıcılara hosting ve sunucu çözümleri ile ilgili destek sağladığı için e-ticaret mağazası açan insanların bu konularda bilgi birikimine sahip olmalarına gerek olmayacak şekilde tasarlanmıştır.
- Kullanıcılar arasında ortak bir problem yaşayanlar var ise birbirlerine yardım edebilecekleri şekilde bir platform dizayn edilmiştir.
- E-ticaret mağazası işletmek isteyen insanlara ödeme, pazarlama, nakliye ve tasarım gibi birçok hizmeti aynı anda sunacak şekilde tasarlanmıştır.
Shopify’ın dezavantajları nelerdir?
- Küçük çaplı e-ticaret mağazalarının oluşturulabilmesi için gerekli olacak ihtiyaçları bünyesinde barındırmasına rağmen, satıcıların kendilerine özel ürün ve hizmetleri satabilmeleri için ihtiyaç duyacakları unsurları karşılamada yetersiz kalmaktadır.
- Temel özellikler dışında bulunan eklentiler ve ek özelliklerin maliyetlerini abonelik ücretlerinden çok daha fazla olabilmektedir.
- Satıcıların sayısının sürekli artması sebebiyle müşteri hizmetlerinin geri dönüş hızının ve verimliliğinin düşmesi sonucu herhangi bir problem ile karşılaşıldığı takdirde, çözüme ulaşamama ya da çözüme geç ulaşma gibi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Shopify ile satılabilecek ürün ve hizmetler nelerdir?
Shopify ile satışı yasal olan her türlü ürün ve hizmet satılabilir. Dijital ürünler, yazılımlar, online kurslar, online hizmet, ses dosyaları, logolar, tasarımlar, videolar ve akla gelecek her türlü dijital dosya da Shopify üzerinden satılabilir. Bunun yanında, fiziksel olarak bulunulan ülkede satışı yasal olan her türlü ürün, açılan e-ticaret mağazaları üzerinden satışa sunulabilir.
Shopify ile bir e-ticaret mağazası açıldığı takdirde, uygun fotoğraflar ve ürün açıklamaları eklenerek el ile yapılan ya da üretilen ürünler de satılabilir. Evde kendi kendilerine yaptıkları takıları, kıyafetleri, hediye kutularını ya da bambaşka ürünleri satan binlerce kullanıcı bulunmaktadır. Bunun yanında herhangi bir beceriye sahip olan insanlarla sahip oldukları hizmeti e-ticaret mağazaları üzerinden satabilirler. Örnek vermek gerekirse, herhangi bir üniversiteden mezun olup, diplomasının ait olduğu kategoride spor, müzik, ekonomi, pozitif bilimler ya da sağlık alanında özel ders vermek ya da ücretli bir hizmet sunmak isteyen insanlar da, yine Shopify üzerinden açılan e-ticaret siteleri sayesinde bu isteklerini gerçekleştirebilirler.
Shopify üzerinden satış yapıldığı takdirde, online ödeme tekniklerini kullanmak isteyen mağaza sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu ödeme yöntemlerini kullanmak isteyen mağaza sahiplerini karşılarına bazı kısıtlamalar çıkacaktır. Alkol ya da uyuşturucu ürünlerinin satışı Shopify tarafından yasaklanmıştır. Aynı zamanda, akıl ve zihni etki eden her türlü kimyasal maddenin satışı da Shopify tarafından kısıtlanmıştır. Kumar ya da şans oyunları için satılan biletler de yine Shopify üzerinden satışı mümkün olmayan ürünler arasındadır. Yetişkinlere özel içerikler de yine Shopify üzerinden kullanıcıların hizmetine açık olmayan kategorilerde yer alırlar.
Shopify nasıl kullanılır?
Shopify, sistemi ücretsiz olarak deneyebilmeleri için kullanıcılarına 14 günlük bir imkan tanımaktadır. Ücretsiz sürümü denedikten sonra, kullanıcıların Shopify sisteminin nasıl kullanılacağına dair belirli bir fikir edilmeleri mümkün hale gelmektedir.
Shopify’ı kullanmaya başlamak için ilk önce üye olunması gerekmektedir. Bunun için de shopify.com adresine gidilmesi ve burada mail adresi ile üyelik oluşturulması gerekmektedir. Üyelik oluştururken e-ticaret mağazasının ismini seçilmesi de gerekmektedir. Daha önce aynı isim ile açılan bir ticaret mağazası olmadığına dikkat etmek önemlidir; aksi takdirde karışıklıklar yaşanabilir ve aynı isme sahip mağaza ile çatışmalar gerçekleşebilir.
İsim, adres, ülke ve irtibat numarası gibi bilgiler siteye girildikten sonra, açılacak olan e-ticaret mağazası üzerinden satılacak ürün ve hizmetlerin hangi kategoriye ait olduğu da belirlenmelidir. Hitap edilecek olan müşteri kitlesine karar verilip, bu müşteri kitlesine ulaşabilmek için koyulacak hedefler belirlenmelidir. Bu şekilde üyelik adımı tamamlanmış ve bir sonraki adımların planlaması yapılmış olacaktır.
Üyelik tamamlandıktan sonra, mağaza kurulum aşamasına geçilir. Shopify, üyeliğini tamamlamış olan kullanıcıları mağaza yöneticisi ekranına yönlendirir ve buradan kurulmak istenen e-ticaret mağazasının müşteriler tarafından nasıl görüneceği ayarlanabilir. Mağazanın görünümünü özelleştirmek için bazı ayarlar burada kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Aynı zamanda, satılacak olan ürün ve hizmetlerle ilgili bilgilerin ve görsellerinde yüklenmesi bu aşamada tamamlanacaktır. Satış gerçekleştiği takdirde ödeme yöntemini nasıl olacağına karar verme de yine bu adımda tamamlanmalıdır.
Mağaza kurulumu tamamlandıktan sonra, tema ve şablon seçimi aşamasında geçilmelidir. Shopify, tüm kullanıcılarına açık olan bir resmi tema mağazasına sahiptir ve bu temalar arasından seçim yapıldığı takdirde temanın mağazaya entegre edilmesi, tasarımcılar tarafından mağaza sahiplerine yardımcı olacak şekilde gerçekleştirilir. E-ticaret mağazaları için seçilecek olan temalar, entegre aşamasında sitenin sahip olduğu kodları değiştirmeyecek şekilde tasarlanmıştırlar. Premium temalar arasından çok daha farklı bir mağaza görünümü elde edilebilir; fakat, ücretsiz temalar arasında da oldukça tatmin edici temalar bulunmaktadır.
Tema seçimi de tamamlandıktan sonra, Shopify ayarlarının düzenlenmesi aşamasına geçilebilir. Temaların çoğu, mağazaların görünümü üzerinde büyük ölçekte etkiye sahiptirler. Temalar, e-ticaret mağazaları arasında farklılıklara olanak sağlarlar ve bu şekilde sitenin özgünlüğü ön plana çıkarılmış olur. Daha sonrasında ise e-ticaret mağazasının sahip olduğu marka logosunun yüklenmesi gibi ayarların yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda, ana sayfanın manşetleri ve slaytlarının olduğu ekranın da eklenmesi gerekmektedir. Bunun yanında, son dokunuşlar kapsamında ürün sayfalarının eklenmesi ve koleksiyon sayfasının her bir satırında kaç adet ürünün isteneceğini belirlenmesi de gerekmektedir. Renk şemaları ve yazı tipleri gibi ayarlar da yapıldıktan sonra e-ticaret mağazası kullanıma hazır hale gelecektir.
Bundan sonra yapılması gereken tek şey ürün eklemektir. Sol tarafta bulunan çubuk üzerinden ürünler seçeneği seçildiği takdirde, sayfanın sağ köşesinde “Ürün Ekle” düğmesi belirecektir. Bu düğmeye basıldığı takdirde, ürünler hakkında gerekli ayrıntı ve bilgileri ekleyebilmek için bir ürün ekleme sayfası açılacaktır. Ürünlerin isimleri ve açıklamaları, arama yapıldığı takdirde öne çıkabilmeleri adına dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Aynı zamanda, ürün ve hizmetlerle ilgili bir SEO çalışması yapmak da satışları arttırabilmek adına oldukça faydalı olacaktır. Ürün ve hizmetlerle ilgili detayların verilmesi, müşterilerin kafasındaki soruların giderilebilmesi ve satışı arttırabilmek adına yine önemli olan bir detay olarak e-ticaret mağazası sahiplerinin karşısına çıkmaktadır.
Ürün sayfası, aynı zamanda ürün fotoğraflarının yüklenmesi için kullanılan sayfadır. Ürünler ve hizmetler ile ilgili fotoğraflar yüklendikten sonra bu fotoğrafların yeniden düzenlenmesi ya da sıralamalarının değiştirilebilmesi imkanı e-ticaret mağazası sahiplerine sunulmuştur.
Ürün fotoğrafları, müşterilerin en çok dikkat ettiği unsur haline gelmiştir ve satışların tamamlanabilmesi de belirleyici konumda bulunurlar. Ürün fotoğraflarının kaliteli görsel içeriklerine sahip olduğunu ve ürün ve hizmetlerle ilgili merak edilen noktaları aydınlattığını kontrol etmek gerekmektedir. Ürün fotoğrafları yüklenirken sıralama, mağazanın dağınık görülmeyeceği şekilde ayarlanmalıdır ve tüm görsellerin aynı boyutlarda olmasına dikkat edilmelidir. Ürünle ilgili siteye girilmek istenen bütün fotoğraf ve bilgiler tamamlandıktan sonra “Ürünü kaydet” düğmesine tıklandığı takdirde ürünler e-ticaret mağazasının sayfasında görülebilecek hale gelecektirler.
Yapılması gereken bütün adımlar tamamlandıktan sonra, kontrol paneli üzerinden her bir menü teker teker kontrol edilmelidir ve basit ayarlar gözden geçirilmelidir. Kullanılacak olan online ödeme sisteminin de belirlenmesi ile birlikte, e-ticaret mağazası satışa hazır hale gelecektir.
Shopify kullanan siteler
Shopify kullanan siteler sadece küçük çaplı e-ticaret mağazalarını temsil etmez. Bunun dışında birçok dünya devi marka da e-ticaret mağazasını, Shopify üzerinden kullanmaktadır. Markalaşmış ve adını duyurmayı başarmış birtakım yerli ve global şirketler aşağıda sıralanmıştır:
- Red Bull
- Tattly
- MVMT Watches
- Lady Gaga Offical Shop
- Kendall & Kylie
- Adele
- Taylor Stitch
- YapHane
- Nemesis Shoes
- Sushimoto
- Tesla Motors
- Mavi Jeans
- NudeGlass
- HobimDoğada
- Vegandükkan
- Sosyetik AVM
Shopify ipuçları ve püf noktaları
Shopify destekli e-ticaret mağazaları açmak için dikkat edilmesi gereken birtakım ipuçları ve püf noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, e-ticaret mağazası açarken oluşturulacak olan web sitenin mobil cihazlara da entegre edilebilecek şekilde tasarlanmasıdır.
Shopify sayesinde harika bir web sitesi tasarımı çok kolay bir şekilde oluşturulabilir; fakat web sitesi tasarlarken sadece bilgisayarlar ya da tabletler için uygun bir site tasarlamak doğru olmayacaktır. Bu web sitesinin aynı zamanda mobil sürümler için de hatasız çalışabilmesi çok önemlidir. Masaüstü platformlarda web sitesine sıkıntısız erişim sağlayan kullanıcılar, aynı siteye mobil cihazlar üzerinden giriş yapmak istediklerinde bir problem ile karşılaştıkları takdirde, siteyi kullanmayı bırakma elimi göstereceklerdir. Bu da müşteri kaybına neden olacaktır.
Web sitesini mobil cihazlara uygun hale getirilebilmesi adına dikkat edilmesi gereken maddelerden bazıları aşağıda sıralanmıştır:
- Başlığın sabit tutulması
- Pop-up ekranlarının sayısının minimuma indirilmesi
- Geniş ekran için hazırlanmış olan web sitesinin, farklı ekran oranları için uygun hale getirilerek optimize edilmesi
- Mümkün olduğu kadar az metin ile çalışılması
- Görüntü ve fotoğrafların ön plana çıkarılması için gerekli çalışmaların yapılması
- CTA düğmelerinin boyutlarının büyütülmesi
Shopify üzerinden bir e-ticaret mağazası açmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise eklentilerdir. Shopify’ın kendi marketinde üstünlük kurabilmesinin ana sebeplerinden biri sahip olduğu eklenti sayısıdır. Öncelikle bir HubSpot Shopify eklentisinin edinilmesi, pazarlamanın otomatik değiştirilmesinin önünü açmak adına oldukça etkili olacaktır.
Örnek vermek gerekirse, alışveriş sepetinde ürün bırakıp belirli bir süre boyunca bu sepetteki ürüne dair herhangi bir işlem yapmayan kullanıcılar için otomatik olarak bir mail gönderme servisi sayesinde, sepette unutulan ürünlerle ilgili satışın tamamlanabilmesi adına bir adım atılmış olacaktır. Bu da satışları artıracak ve müşterilerin geri kazanılmasının önünü açacaktır.
Bunun yanında, kullanılabilecek eklentiler arasında sosyal giriş eklentisi de bulunmaktadır. Aylık ücretlendirilen sosyal giriş eklentisi sayesinde e-ticaret mağazası satın alma işlemi yapılmadan önce sorunsuz bir kimlik doğrulamasının yapılabilmesine olanak tanınır. Bir alışveriş işlemi tamamlanırken birden fazla alanın doldurulması, müşterileri sıkacaktır; ve bu da alışverişin tamamlanmamasına sebep olabilir.
Sosyal giriş uzantıları sayesinde ise bir düğmeye tıklanarak, adımlar hızlıca ilerlenebilecek hale gelir ve bu da müşterilerin alışverişine hız kazandırır. Aynı zamanda ürünlerle ilgili yorum yapılmasına da izin veren bu özellik sayesinde, aynı ürünü almak isteyen kullanıcılar arasında bir pasif iletişim imkanı da sağlanmış olacaktır. Kullanımı son derece basit olan ve mağazalar için kritik önem taşıyan bu eklentinin kullanılması, mağaza sahiplerinin uzun vadede çok fazla fayda görebilmelerine imkan tanır.
Shopify üzerinden e-ticaret mağazası açmanın birden fazla avantajı bulunmaktadır; fakat e-ticaret mağazalarının en fazla dikkat etmesi gereken konu görüntü kalitesi ve fotoğrafların göze hitap edebilecek şekilde çekilmesidir. Fotoğraf çekimi ve görsellerin ayarlanması noktasında ise sorumluluk mağaza sahiplerine aittir, Shopify bu noktada herhangi bir destek sağlamamaktadır. Web sitesi profesyonel bir şekilde hazırlanmış olsa da ürün fotoğraflarının kalitesinde bir eksiklik olduğu takdirde, sitenin mükemmelliği hiçbir işe yaramayacaktır.
Özellikle giyim alanında ve aksesuar alanında müşterilerin en çok dikkat ettiği şey ürün fotoğraflarıdır. Ürünün kaliteli ve yaratıcı fotoğraflarının çekilebilmesi için profesyonel olarak ürün fotoğrafçılığı yapan insanlardan yardım alınabilir. Fotoğrafçılık için ayrılan bütçenin kararlaştırılmasında kemer sıkılmalıdır; çünkü fotoğrafları standartların üstünde olmayan bir ürünün satışı da başarıya ulaşamayacaktır. Özellikle giyilebilen elbise ve aksesuar tarzı kategorilerde ise manken kullanımı oldukça fark yaratır. Birtakım manken ya da model kullanan şirketlerle birlikte fotoğrafçılık çekimlerinin yapılması, e-ticaret mağazasının uzun vadede başarısında büyük katkı sağlayacak bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır.
Shopify üzerinden e-ticaret sitesi kuran ve başka şekillerde de internet üzerinden mağaza açan milyonlarca insan bulunmaktadır. Bu da internet üzerinden satışın ciddi bir rekabet ortamında olduğuna kanıt olarak gösterilebilir. Böyle yüksek bir rekabet ortamında içeriklerin pazarlanması ve müşterilerin kazanılması çok zor olacaktır. Kurulan e-ticaret mağazasının aramalarda ilk sıralarda yer alabilmesi için yapılacak birtakım yatırımlar bulunmaktadır; bu yatırımların başında SEO çalışmaları gelir.
Kısa vadede etkisini tam olarak gösteremese de, uzun vadede SEO çalışmalarına yatırım yapan ve yapmayan mağazalar arasında uçurum oluşmaktadır. Shopify, SEO çalışmalarında mağaza sahiplerine destek sunmaktadır. Bunun için atılması gereken ilk adım site haritasının oluşturulmasıdır. Web sitesinin kullanım hızı için görüntülerin optimize edilmesinden sonra ilgili sayfalar ile alakalı özenle seçilen anahtar kelimeler de yerleştirildiği takdirde, site içi trafik ve satışlarda artış kaçınılmaz olacaktır.
Her ürünün açıklamaları detaylı ve benzersiz olmalıdır; yine aynı şekilde her sayfaya benzersiz bir başlık eklenmelidir. Bu konuda profesyonel olarak destek sağlayan şirketler bulunmaktadır, her kuralın ve detayın kendi kendine öğrenilmesinden ziyade bu işi profesyonel olarak yapan insanlardan destek almak çok daha mantıklı olacaktır.
Son olarak verilebilecek tavsiye ise, mağaza ile alakalı olacak şekilde ürünlerde çeşitlilik ne kadar fazla olursa müşteri sayısında o kadar artacaktır. Buna bağlı olarak da satışlarda artış gözlemlenecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, markalaşmak isteyen e-ticaret sitelerinin kendi vizyon ve misyonları çerçevesinde ürünleri seçerek, bu ürünleri siteye yüklemeleridir.
Ürünlerde çeşitliliği arttırabilmek adına alakasız ve birbiri içinde tutarsız kategorilerde ürünler sunulduğu takdirde, müşterilerin kafasında karışıklık oluşabilir. Bu da markalaşmanın önünü kesecektir. Yani yapılması gereken şey ürün çeşitliliğini elden geldiği kadar çok arttırmak ve sürekli olarak yeni ürünleri siteye eklemeye çalışmaktır; fakat bunu yaparken marka ve mağaza göz önünde bulundurulmalı ve buna uygun olacak şekilde ürünlerin seçilmesine dikkat edilmelidir.
Shopify’da kullanılabilecek temalar nelerdir?
Shopify’da müşterileri etkilemenin ve ürünleri öne çıkarmanın en etkili yollarından biri uygun tema kullanımıdır. Ücretli ya da ücretsiz olacak şekilde Shopify, kullanıcılara birçok tema seçeneği sunmaktadır.
Ücretli temalar
- Porto: Ürün çeşitliliği fazla olan e-ticaret mağazaları arasında en popüler temalardan biri olan Porto, sabit ve hareketli seçeneklere sahip olan, önceden oluşturulmuş header kombinasyonuna sahiptir. Bunun yanında e-ticaret mağazaları için sidebar eklenmek istendiği takdirde de yine buna olanak tanıyacaktır.
- Wookie: Neredeyse her türden e-ticaret mağazası için kullanılabilecek şekilde esnek ve çok amaçlı olarak tasarlanmış bir tema olan Wookie, sitenin tasarım deneyiminden bağımsız olarak mağaza sahiplerine tam kontrol sağlama özelliğine sahiptir.
- Yanka: Kıyafet satışları üzerine e-ticaret yapan sitelerin en çok kullandığı temalardan biridir.
- YOURStore: Hazır temaları sayesinde e-ticaret mağazalarının çok daha hızlı bir şekilde kurulup, temalarının entegre edilmesine imkan sağlayan YOURStore, en çok satın alınan mağaza temaları arasında girebilmeyi başarmıştır.
- PURO: Farklı akıllı cihazların ölçeklerine uygun bir halde temaları sitelere entegre edebilmeyi Başaran PURO, web sitelerinin çok zarif görünmelerine olanak tanır.
- EVEREST: SEO çalışmalarının optimizasyonuna da destek olan EVEREST, en çok satan ürünler ya da hızlı bakış gibi özelleştirme imkanları sayesinde mağaza sahiplerinin işlerin çok daha kolay bir şekilde halledebilmelerine olanak tanır.
Ücretsiz temalar
- Boundless: Minimal bir tasarım ve boydan boya görseller kullanmak isteyen mağazalar için ideal olan bu tema, mobil cihazlarda öncelikli olarak satış yapmak isteyen mağaza sahipleri tarafından oldukça tercih edilir.
- Venture: Uçtan uca slayt gösterileri imkanı sunan ve birden fazla sütuna sahip açılabilir menüleri ile işlem kolaylığı sağlayan bu tema, yüksek hacimli ve geniş envantere sahip mağazalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
- Minimal: Kişiselleştirilebilen ürün görünümlerine olanak sağlayan ve birden fazla cihaz ekranına uygun şekilde kullanılabilen bu tema sayesinde, koleksiyon görünümleri çok daha çarpıcı bir şekilde müşterilere sunulabilir.
- Express: Küçük ve orta envantere sahip e-ticaret mağazası satıcılarının oldukça tercih ettiği bu tema ise, hızlı giriş imkanı ve sınırlı sayıdaki ürün fotoğrafçılığı olan tek sayfalık mağazalar için oldukça kullanışlıdır.