Segmentasyon Nedir?
Segmentasyon bölümlendirme anlamına gelen bir pazarlama terimidir. Potansiyel alıcıları ortak ihtiyaçlara, belirli eylemlere veya verilere göre bölümlere ayırmayı ifade eder. Segmentasyon, şirketlerin belirli ürün ve hizmetlerini doğru tüketicilere ulaştırması için kullanışlı bir yöntemdir.
Segmentasyon ürünleri insanlar için çekici şekilde sunabilmek için tüketici grupları belirler. Belirlenen gruplar coğrafi, demografik veya davranışsal verilerden oluşabilir. Temel hedef hangi ürünün hangi hedef pazardan daha fazla kazanç getireceğini hesaplamak ve pazarlama riskini azaltmaktır.
Segmentasyon ne demek?
Segmentasyon pazarlama hedeflerinizi işletmeler ve müşteriler için bölümlere ayırmaktır. Hedef kitlenizi tanımlama ve onlarla bağlantı kurma konusunda size kolaylık sağlar. Segmentasyon farklı türlerde gerçekleştirilir. Bu stratejiyi kullanma biçiminiz türüne göre değişiklik gösterir.
Segmentasyon potansiyel alıcıları diğer alıcılardan ayırmanız anlamına gelir. Bireyin yaşı, elde ettiği gelir, ilgi alanları ve diğer bilgileriyle ilgili kriterlere bağlı olabilir. Çeşitli pazarlama çalışmalarına yönelik segmentasyon yaptığınızda markanızı ilgi çekici hale getirmek çok daha kolay olur.
- Segmentasyon sayesinde doğru kitleye hitap edebilen pazarlama kampanyaları oluşturabilirsiniz.
- Segmentasyon ile elde ettiğiniz veriler sayesinde daha fazla müşteriyi elde tutmayı başarabilirsiniz.
- Doğru hedef kitleyi doğru şekilde hedeflediğiniz için marka sadakatiniz artış gösterecek ve daha bilinen bir yer haline gelebileceksiniz.
- Pazarlama çalışmalarınız daha hedefli olacağından verimlilikleri yükselecektir. Böylece pazarlama maliyetiniz azalacaktır.
- Hedef kitlenizden kişilerle oluşturacağınız bölümler sayesinde ihtiyaçları önceden fark edebilecek ve ürünlerinizi daha işlevsel hale getirebileceksiniz.
Segmentasyon oluştururken adımlarınızı doğru atmalısınız. Pazarlama çalışmalarınızı ölçülebilir, kabul edilebilir, özgün ve sağlam olması gerekir. Pazarlama çalışmalarınız tüm bu niteliklerden mahrumsa onu gözden geçirmeli ve tekrardan planlamalı veya tasarlamalısınız.
Segmentasyon neden önemlidir?
Segmentasyon yöntemini kullanarak pazarlama çalışması oluşturmanın belli başlı sebepleri vardır. Bu stratejinin işe yaramasını sağlayan üç temel kriter ise müşterini elde tutabilme, işi büyütebilme ve maliyeti azaltma çeklindedir. Şirketinizin gelişim göstermesi için bunlara ihtiyacınız olacaktır.
- Müşteri odaklı oluşturulan bölümler müşterinin elde tutulma olasılığını yükseltir. Müşterinin satın alma sürecini olabildiğince kolaylaştırırsınız ve ona harika bir marka deneyimi yaşatırsınız. İletilen her mesajın adrese teslim olarak gönderilmesi ise bir diğer önemli yöndür.
- Daha önce erişim sağlayamadığınız kişilere erişebilirsiniz. Müşterileri derinlemesine inceleme fırsatı elde edersiniz. Yeni problemlerle karşılaşırsınız ve şirketinizin bunları çözmeye aday olduğunu gösterirsiniz. Böylece yeni müşterilerin ilgisini çekebilirsiniz.
- Müşterilere ulaşma ve onlarla iletişim kurma konusunda daha elverişli adımlar atabileceğiniz için daha az pazarlama maliyetiyle karşılaşırsınız. Denklem oldukça basit bir şekilde işler. Hedeflenebilir kitlelere ulaşmak pazarlama maliyeti açısından her zaman daha ucuzdur.
Segmentasyon türleri nelerdir?
Segmentasyon maksimum oranda satış elde edebilme çabasıdır. Bütçenizi ne şekilde kullanmanız gerektiğini belirler. Hedef pazarlarınızı netleştirmeniz için destek sunar. Dört farklı segmentasyon türünden hangisini seçeceğinize hedef kitlenize ve pazarınıza göre karar vermelisiniz.
- Demografik: Demografiye bağlı segmentasyon bir potansiyel müşterinin yaş, ırk, cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ve meslek bilgisi gibi bireysel özelliklerini kapsar. Demografik bilgiler genelde potansiyel müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurmak için kullanılır.
- Firmografik: Hedeflediğiniz şirketin özelliğine bağlı bir segmentasyondur. İşletmeler arası bir stratejidir. Bir şirketin çalışan sayısı ve ne kadar kazançlı olabileceğine odaklanılır. Küçük işletmeler için idealdir ve diğer şirketlerle etkileşim gerektirir.
- Psikografik: Kişilerin ürünlere yönelik tepkilerini önceden tahmin edebilmek için temel değerlere ve yaşam tarzı seçimlerine odaklanma söz konusudur. Eğer varsa kişilerin eğitim düzeyi ile satın alma seçenekleri arasındaki bağlantılar ortaya çıkarılır.
- Coğrafik: Hedef pazardaki kitlenin nerede yaşandığını temel alan bir segmentasyon türüdür. İnsanların ürünleri nasıl veya ne sıklıkla kullanacakları belirlenebilir. Coğrafi bilgiler genelde psikografik bilgilerle birlikte analiz edilirler.
Bunlara ek olarak davranış analizi yapılabilir. Bir kullanıcının ürün ve hizmetle nasıl etkileşime girdiği belirlenir. Davranış analizi özellikle teknolojik ürünlerde fazlasıyla kullanışlı bir yöntemdir. Ürünün kullanılabilirliği hakkında elde edilecek tüm bilgiler ürünün geliştirilmesinde kullanılabilir.