R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    RSI İndikatörü

    Alım ve satım sinyalleri için kullanılan RSI indikatörü teknik analizin önemli bir parçasıdır. RSI sayesinde belirli vadelerde sinyaller alınabilir ve yatırım stratejisi oluşturulabilir.

    RSI İndikatörü nedir?

    RSI indikatörü, teknik analiz yaparken kullanılan ve piyasadaki aşırı alım ve aşırı satım bölgelerini gösteren bir indikatördür. Momentum osilatörü olarak çalışan RSI indikatörü grafiğin hemen altına yerleşir ve yatırımcılara al sat sinyalleri üretir.

    Göreli güç endeksi olarak da bilinen RSI indikatörü 1978 senesinde Welles Wilder tarafından formülize edilmiştir. Basit bir kullanımı olan RSI indikatörü standart olarak 14 periyodluk mumlardaki dengesizlikleri ölçer.

    RSI ne işe yarar?

    RSI indikatörü, grafikteki yatırım aracının diğer yatırımcılar tarafından belirli vadede aşırı alım/satıma uğrayıp uğramadığını gösterir. Vadeyi inceleyen yatırımcılar da piyasanın hareketlerine göre bir strateji belirler.

    RSI indikatörü ile yapılan stratejilerde genellikle diğer indikatörlerden ve teknik analiz yöntemlerinden faydalanılır. Çünkü RSI tek başına kullanıldığında fazla etkili olmaz.

    RSI nasıl çalışır?

    RSI indikatörü hesaplanırken RS değerleri göz önünde bulundurulur. RS değeri şu şekilde bulunur;

    RS: Pozitif Kapanışların Ortalaması / Negatif Kapanışların Ortalaması

    Kapanışların ortalaması ise şimdiki ve önceki mum barları arasındaki fark alınarak bulunur. RS değeri bulunduktan sonra da;

    100 – 100/ (1 + RS) formülü ile RSI değeri bulunur.

    Normal şartlarda yatırımcılar bu değerleri kendileri hesaplayarak RSI değerlerini bulabilir. Öyle ki 1900’lü yılların sonlarında yatırımcılar bu hesaplamaları manuel olarak yapıyordu. Ancak son gelişmeler sayesinde RSI indikatörleri saniyeler içerinde grafiklere entegre edilebiliyor ve al sat sinyalleri alınabiliyor.

    RSI nasıl kullanılır?

    RSI kullanımı, analiz yapılabilen TradingWiew gibi platformlarda göstergeler bölümünden grafiklere eklenerek kullanılır.

    Grafiğin alt barına eklenen RSI, standart ayarlar ile gelir. Bu standart ayarlar 30 ile 70 değerleri ve 14 mumluk periyoddur. 

    Yatırım enstrümanı grafikte açıldıktan sonra bu iki değer arasında (RSI 30 ve RSI 70) bir çizgi hareket eder. Bu çizgi belirlenen periyodda (standart olarak RSI 14 periyodu) hareket eder ve fiyat hareketine göre anlık değişimler gösterir.

    Yatırımcılar genellikle RSI değeri 30’a geldiğinde alım, 70’e çıktığında satım yaparak RSI indikatörünü kullanırlar. Ancak iyi bir yatırım planlamasında yalnızca bu sinyallere bakarak alım-satım yapmak zararlara yol açabilir.

    RSI 14 ne demek

    RSI 14, 14 mumluk periyodu gösterir. Örneğin bir BTC/USD paritesini açan ve günlük mumları inceleyen bir yatırımcı RSI indikatörünü varsayılan ayarlarda kullandığında son 14 günlük değerleri görür.

    Eğer yatırımcı günlük grafik yerine dakikalık grafikleri açsaydı 14 dakikalık mum değerlerini görecekti. Yani RSI 14 açılan grafikteki zaman dilimine göre çalışır. Eğer 14 yerine 27 seçilirse son 14 mum değil de 27 mum verisi baz alınmış olur.

    RSI değeri kaç olmalı? RSI İndikatör ayarları

    Bazı yatırımcılar piyasanın mevcut koşullarına göre, yatırımcıların o dönemki hareketlerine ve yatırım aracının karakterine göre farklı RSI değerleri kullanabilir. Bunun için yatırımcıların aynı veriler ile uzun vadeli backtest çalışması yapması gerekir.

    Backtest yapmadan önce RSI ayarlarını düzenlemek için indikatör üzerindeki ayarlar bölümüne girmek gerek. Burada 3 farklı değer bulunur. Bunlar RSI üst değeri, RSI alt değeri ve RSI periyod değerleridir.

    Yatırımcılar al sat yapmak istedikleri enstrümanı açıp vadeyi belirledikten sonra bu değerler üzerinde oynama yaptıktan sonra kendilerine uygun RSI ayarlarını bulabilir. Yani kısaca RSI için en doğru ayar şu ayardır demek doğru olmaz.

    RSI nasıl kullanılır?

    RSI indikatörü, gelişen teknoloji sayesinde bilgisayar başında kullanılabilir hale gelmiştir. Bu indikatörü kullanmak için aracı kurumlar tarafından verilen yazılımlar ile Tradingview ve Investing gibi platformlar kullanılabilir.

    Bu uygulamalarda hesap oluşturulduktan sonra grafik açmak ve sonra göstergeler bölümünden ekleme yapmak yeterlidir. Daha sonraki süreçte RSI ayarları ile teknik analiz yapmaya başlanabilir.

    RSI uyumsuzluk nedir?

    RSI yorumlaması yapılırken uyumsuzluklara dikkat edilir. RSI uyumsuzluklarında grafikteki fiyat verileri ve RSI çizgisi benzer ya da farklı şekilde hareket eder. Bu nedenle RSI uyumsuzlukları iki gruba ayrılmıştır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

    • Pozitif uyumsuzluk
    • Negatif uyumsuzluk

    RSI pozitif uyumsuzluk

    RSI indikatörünün aktif olduğu grafikte fiyat verileri yükselirken RSI indikatörü çizgisi ayna görünümünde düşüş gösteriyorsa bu duruma RSI pozitif uyumsuzluk denir.

    RSI pozitif uyumsuzluk durumunda alımın gerçekleşeceği düşünülür ve yükseliş sinyali olarak algılanır. Yatırımcılar genellikle diğer teknik analiz araçlarından destek alarak bu sinyalleri güçlendirir.

    RSI negatif uyumsuzluk

    Grafikteki fiyat çizgisi aşağı yönde hareket ederken RSI çizgisi yukarı yönde hareket ederse buna RSI negatif uyumsuzluk adı verilir. Pozitif uyumsuzlukta olduğu gibi bir ayna görünümü vardır.

    RSI negatif uyumsuzluk gerçekleştiğinde piyasada satışın olacağı düşünülür ve sat sinyali olarak algılanır. Aynı şekilde yatırımcılar diğer teknik analiz araçlarından faydalanarak sinyalleri güçlendirir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    RSI İndikatörü

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et