R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    QLED

    QLED, televizyon teknolojisinde basitçe Quantum Dot teknolojisi kullanan Led TV’ler olarak tanımlanabilir. Qled, aslında Led teknolojisine dayanır. Qled teknolojisi, Quantum Dot yani kuantum noktası adı verilen bir özelliğe sahiptir. 

    Bu özelliklere sahip TV'lerde bu katman, LED aydınlatma ile TV koruyucu cam arasına yerleştirilir. Bu katman, 2 ile 10 nanometre arasında değişen ince lifler ve çok küçük parçacıklar içerir. Bu katmana kuantum noktası denir.

    Tarihçe

    2017 itibariyle Lcd TV'ler gibi kuantum noktaları kullanan ve Qled markasını taşıyan tüm ticari ürünler, ışık yayan parçacıklar kullanır. 

    Samsung, Quantum Dot teknolojisini 2015 yılında kullanmaya başladı. 

    2015 ve 2016 suhd TV modellerinde bulunan bu teknoloji, 2017 yılında geliştirildi ve QLED TV'lere dahil edildi. Quantum Dot teknolojisinin geliştirme hedefinin arkasında, OLED panellerin bazı eksikliklerinin giderilmesi yatıyor.

    QLED teknolojisinin temelini oluşturan yeni kuantum noktalarının çekirdeği ve dış kabuğu çok özel bir metal alaşımdan yapıldı. Bu yeni kuantum noktaları, çalıştırıldığında TV'nin kendi kendine ışık yayabileceği şekilde çalışıyor. 

    Bu yöntemin ise iki avantajı vardır. İlk olarak, LED'lerin aydınlatmasına ek olarak kendi ışıklarını yayan kuantum noktaları sayesinde daha parlak görüntüler elde edilebilir. İkincisi ise ekrandaki görüntüye bağlı olarak noktalar tek tek kapatılarak daha derin siyahlar elde edilebiliyor. 

    Bu teknolojinin anahtarı, Led ışığının arkasında nasıl olduğuna bağlı olarak panele ulaşacak ve sonra üzerlerinde parlayacak belirli bir saf renkte ışık yayan bir filmdeki mikroskobik moleküller olan kuantum noktaları olarak bilinen şeydir. Geleneksel Lcd ekranların yapamayacağı renkleri üretmek için paneldeki her pikselin renk değeri ile birleştirilecektir. 

    QLED Nasıl Çalışır?

    QLED, "Quantum Dot Light Emitting Diode" olarak adlandırılan bir ekran teknolojisidir. Bu teknoloji, bir ekranın parlaklık, renk doğruluğu ve kontrast oranını artırmak için kullanılır.

    QLED ekranlar, bir dizi minik kristal parçacıklardan oluşan bir tabaka kullanır, bunlar "kütleçekim parçacıkları" olarak adlandırılır. Bu parçacıklar, ışık yayarak bir ekranın görüntüsünü oluştururlar. Bu parçacıkların özellikleri, ışık yayılımını ve renklerin görünümünü etkileyebilir.

    QLED ekranların birçok avantajı vardır. Örneğin, parlaklık ve renk doğruluğu çok yüksektir ve kontrast oranları da çok yüksektir. Ayrıca, bu ekranlar düşük ışık yoğunluklu ortamlarda bile iyi bir görüntü kalitesine sahiptirler. QLED ekranlar ayrıca, güç tasarruflu ve uzun ömürlüdürler ve genellikle diğer ekran teknolojilerine göre daha pahalıdırlar.

    QLED ile OLED Arasındaki Farklar Nelerdir?

    QLED TV'ler, OLED TV'lerden daha canlı renkler, daha derin siyahlar ve daha fazla renk seçeneği sunar. Tüm fark, görüntünün kalitesinde yatar.

    QLED Avantajları

    • Siyahlar: Bu teknolojiyi kullanan TV'ler, standart Led TV'lerden daha etkileyici siyah sonuçlar verir.
    • Parlaklık: Mümkün olan en yüksek parlaklık seviyeleri söz konusu olduğunda QLED TV'ler Quantum Dot teknolojisi sayesinde OLED TV’lerin önündedir. Quantum Dot’un, ışığı parlaklıktan ödün vermeden tüm renklere eşit olarak yayma yeteneği, QLED TV’lere daha yüksek renk hacimleri avantajı sağlar.
    • Tepki süresi: Tepki süresi, paneldeki bir diyotun açılıp kapanma süresi anlamına gelir. Bu süre ne kadar düşükse, hızlı görüntülerde hareket bulanıklığı riski o kadar az olur. QLED TV'ler, her biri 1 piksel gibi davranan diyotları sayesinde piyasadaki en iyi tepki sürelerini sunar. Öte yandan bu teknolojiyi kullanan TV’lerin ekranı, piksel grupları halinde aydınlattığından dolayı diyotların açılıp kapanması için geçen süre OLED TV’den çok daha uzundur.
    • Görüntüleme açısı: 84 derecelik açıyla izlenme oranı verir.
    • Boyut: Üreticiler, Lcd panellerin daha fazla boyuta imkân tanınmasından dolayı bu avantaj sayesinde 254 cm (100 inç)’in üzerinde TV’ler üretebiliyor.
    • Kullanım ömrü: Üreticilerin iddiasına göre bir QLED TV’nin %50 parlaklık seviyesine düşmesi için 54 yıl boyunca günde 5 saat çalıştırılmış olması gerekiyor. Bu da çok fazla ömre sahip olduğu anlamına geliyor.
    • Güç tüketimi: QLED paneller, tek parça bir arka ışığa ihtiyaç duymadıkları için çok ince ve hafiftir. Ayrıca ışığı kullanılan piksel sayısına göre kontrol etmek, güç tüketimini büyük ölçüde azaltır.
    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    QLED

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et