R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Python

    Python nesne yönelimli, yorumsal, modüler ve etkileşimli, yüksek seviyeli bir dildir. Esas olarak nesne tabanlı programlamayı, belli bir oranda da fonksiyonel programlamayı destekleyen genel amaçlı bir programlama dilidir. 

    Programlama dilleri insan mantığı ile makine mantığı arasında ki bağlantıdır. Bir dilin makine mantığına daha yakın olması makine üzerinde daha hızlı çalışabilmesi demektir. Ancak makine mantığına yaklaşmak, insan mantığından uzaklaşmayı gerektirir ve bu durum dili öğrenmeyi daha zor hale getirir. Eğer bir programlama dili ne kadar makine mantığından uzaklaşıp insan mantığına yaklaşırsa yüksek seviye olarak adlandırılıyor bu nedenle Python yüksek seviye bir dildir. Pek çok programlama diline göre öğrenmesi daha kolaydır.

    Python tarihi ve sürümleri

    Geliştirilmeye 1990 yılında Guido van Rossum tarafından Amsterdam'da başlanmıştır. Düşününelin aksine ismini piton yılanından değil, Rossum’un çok sevdiği Monthy Python isimli komedi grubunun sergilediği gösteriden almıştır. 

    1990 yılından günümüze kadar geliştirilmeye devam edilmektedir. İlk sürümü olan Python 1.0 versiyonu 1994 yılında yayınlanmıştır. Bunun ardından Python 2 serisi 2000 yılında yayınlanmıştır. Yaşanılan donanımsal ve yazılımsal sayesinde Python geniş bir kullanım alanına kavuşmuştur. 2008 yılında Python 3 serisi yayınlanmıştır. Fakat önceki sürümle tam uyumlu olmadığından kaynaklı olarak önceki sürümde yazılan kodların 3 serisinde işleme geçmesi için değiştirilmesi gerekir. 

    1 Ocak 2020 tarihinde Python 2 serisinin geliştirilme desteği sona erdi. Python 3 serisi ve sonraki sürümler geliştirilmeye devam edilmektedir.

    Python ile neler yapılabilir?

    Python, kullanımı alanı oldukça geniş olan programlama dillerindendir. Diğer programlama dillerinin kullanım alanlarıyla çoğunlukla aynı olsa da kendini daha da ön plana attığı yerler de bulunmaktadır. Bu yerler script oluşturma ve otomasyon yazılımlarıdır. Fakat bunlarla da sınırlı kalmayarak daha da üst seviyelerde yüz tanıma sistemleri, yapay zekalar gibi yerlerde de yaygın olarak kullanılırlar. Birçok alanda kullanıldığı gibi kişiye özel programlarda hazırlanabilir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Python
    Python Logo Python Logo
    Paradigması

    çok paradigmalı: nesne yönelimli, zorunlu, fonksiyonel, yansıtıcı

    İlk çıkışı

    1990

    Tasarımcı

    Guido van Rossum

    Geliştirici

    Python Yazılım Vakfı

    Kararlı sürüm

    3.9.4 / 5 Ekim 2020, 2.7.18 / 20 Nisan 2020, 04.04.2021

    Tip sistemi

    güçlü, dinamik

    Önemli uygulamaları

    CPython, IronPython, Jython, Python for S60, PyPy, Unladen Swallow

    Lehçeleri

    Stackless Python, RPython

    Etkilendikleri

    ABC, ALGOL 68, C, Haskell, Icon, Java, Lisp, Modula-3, Perl

    Etkiledikleri

    Boo, Cobra, D, Falcon, Groovy, Ruby, JavaScript, Comfy, Land (programlama dili)

    Platformu

    çapraz platform

    İşletim sistemi

    macOS, Linux, Windows, OpenBSD, FreeBSD

    Lisans

    Python Yazılım Vakfı Lisansı

    Olağan dosya uzantıları

    .py, .pyw, .pyc, .pyo, .pyd, .pyz

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et