Programlama Dili
Programlama dili, yazılımcının, bir algoritmayı ifade edebilmesi için bilgisayara verdiği komutlar aracılığı ile bilgisayarın ne yapması gerektiğini belirtmek için kullandığı dildir. En basit anlatımı ile bilgisayar ile kurulan iletişim dilidir.
Program dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veriler üzerinden işlem yapacağını, verilerin nasıl depolanması ve saklanması gerektiğini, hangi koşullarda hangi işlemleri yapacağını tam olarak ifade etmesini sağlar. En karmaşık işlemleri bile kolay bir şekilde yapılmasını sağlayan ve bilgisayarların doğru çalışabilmesi, hedefe varabilmesi için kullanılan yapı taşıdır.
Programlama dilleri, bilgisayarın ana çekirdeğidir. Kullanılan işletim sistemleri ile bilgisayarın yazılım araçların tüm gereksinimleri karşılamasına olanak sağlar. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95 oranında kullanılmış, hala sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemleri modelleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın bir dildir.
Bu diller, sadece bilgisayar üzerinde değil, işlemcisi ve belleği bulunan diğer elektronik cihazlarda çalışan tüm uygulamalar üzerinde de kullanılabilir. Bu özelliğinden dolayı kullanım yeri genişlemiş ve gelişim düzeyi artmıştır.
Program dili, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından farklı işletim sistemlerini geliştirebilmek amacı ile B dilinden türemiş yapısal bir program türüdür.
Programlama dili nasıl öğrenilir?
Program dilleri, tüm mecralarda merak konusu olmakla birlikte öğrenilmesi şart haline gelmiştir. Programlama dilleri, adım adım ilerlenerek öğrenilir. Programlama dilini öğrenmek için şu adımlara dikkat etmek gerekir:
- Program dili seçmek: Öncelikle program dilini seçmeden önce ilgi alanı ile alakalı yazılımları incelemek gerekir. Dil seçilmeden önce hangi alanda programlama yapılmasının araştırılması önemlidir. Mobil, web, masaüstü görüntü işleme ve gömülü sistem yazılımları gibi birçok alt yazılım dalı vardır. Web öğrenmek istiyorsak bilgisayar programları geliştirmeye kıyasla öğrenilmesi gereken tamamen farklı dillerle karşılaşırız. Mobil uygulama geliştirme, makine programlanmasında farklı bir beceri gerektirir. Bütün bu kararlar, tercihleri etkileyecektir.
- Basit bir yazılım seçeneklerle başlamak: Dil seçiminden sonra karar ne olursa olsun basit dille başlamak ilerlemeyi kolaylaştırır. Üst düzey bir dille başlamak zorlanmaya ve etkin olamamaya neden olabilir. Temel basit dille başlamak, uygulanacak programlara adaptasyonu daha da kolaylaştırır. Basit dil seçiminde en popüler olan Python ve Ruby‘dir. Her ikisi de oldukça elverişli, okunabilir ve söz dizimi nesne yönelimli dillerdir.
- Program dilleri hakkında araştırma yapmak: Program dilleri birbirine oldukça benzer. Eğer belli bir dil diğerlerinden daha fazla uygunluk gösteriyorsa o dil üzerinden çalışmak gerekir. Bir süre sonra dilin, sizin diliniz olup olmadığı anlayacaksınız. Belirli dillerde yeterli bilgi sahibi olduktan sonra başka dil programlarına geçilmelidir. Diller arası geçiş olmamalı, herhangi bir dil üzerinden hakimiyet sağlandıktan sonra diğer dil seçeneklerine geçilmelidir.
- Dilin temel kavramlarını öğrenmek: Bu bölüm seçtiğiniz dil ile paralellik gösterir. Tüm dillerin temel kavramları bulunmaktadır. Bunları erkenden öğrenmek, adapte olmak ve uzmanlaşmak işleri kolaylaştıracak ve kod yazmayı geliştirecektir.
- Sosyal medya platformlarında etkin olmak: Farklı medya ve mecralarda sürekli yazılım grupları vardır. Bunları etkili takip etmek, katılmak ve etkin olmak bizlere fazlaca tecrübe katacaktır.
- Tüm kodlara yorum ekleme: Kodların altına dipnot niteliğinde yorum veya not eklememiz, kodun tam olarak hangi işlevi gördüğü sağlar. Bu kodunun büyük programda ne yaptığını hatırlamaya yardımcı olmanın yanında, başka kişiler tarafından anlaşılmasını kolaylaştırır.
Program dillerini öğrenmeye katkı sağlayan diğer stiller de şunlardır;
- Düzenli alıştırma yapmak
- Programlar için hedef belirleme
- Eğitim kursu alma
- Portföy oluşturma
- Gerekli yazılımlar yükleme
- Sürekli pratik yapma
Programlama dili nerelerde kullanılır?
Programlama dilleri, birçok farklı alanlarda kullanılabilir. Genel olarak programlama dillerinin kullanıldığı alanlar şunlardır:
Mobil programlama: Muhasebe uygulamaları, otomasyonlar gibi uygulamaları yazmak için kullanılır.
Yapay zeka: Şuan ki konumumuzda tartışmada olan iyi veya kötü ayrımı yapılamayan programlar mevcuttur:
- Python: Öğrenmesi ve söz dilimi basit olmakla birlikte birçok zor işi yapabilir. Sadece yapay zeka değil birçok alanda etkisini gösterebilir. İçerisinde birçok bilgi barındırır ve hazır kütüphanesi mevcuttur.
- Lisp: En eski programlardan biridir ve hala işlev görmektedir. Yapay zeka alanında etkisini göstermeye devam eder.
- Prolog: Programların ilişkilerle ifade edildiği programdır.
- Oyun programlama: Bu programlama türü biraz zahmetli bir iştir. Genellikle grup halinde ve yardımlaşma içerisinde yapılmalıdır. Öğrenildikten sonra etkili işlev görür.
Programlama dilleri için en ideal örnek kodlamalar nelerdir?
Birçok farklı örnekle kodlamalar yapılabilir. Çoğu, birbirine benzemekle birlikte farklı noktalarda birbirlerinden ayrılırlar. En etkili programa dilleri şunlardır:
- PYTHON: En çok kullanılan kodlamalardan biridir. En güzel özelliği, kolay okunabilinmesidir.
- PHP: Web tasarım için kullanılır. Wordpress, Facebook, Yahoo gibi büyük işletmeler tarafından başvurulan kodlama türüdür.
- Java: Dünyadaki en popüler dil olarak anılmaktadır. 1991 yılında TV’ler için geliştirilmiştir. Android ve iş uygulamaları için Java bilinmesi gerekmektedir.
- C: Bugün kullanılan en eski program dillerindendir. 1970 yıllarında tasarlandı.
- GO: Google kendi uygulamana alanı için tasarladığı güvenilir, sağlam program dilidir. Büyük ölçekli yazılımcıların tercihi olmuştur.
Program dili öğrenme süreci
Geniş ağları olan program dillerini tam olarak öğrenmek neredeyse imkansızdır. Gelişen teknoloji ile birlikte sürekli farklı alanlarda çalışmalar yapılmaktadır.
Programlama dili, düzenli çalışma ile birlikte 5 ile 8 ay içerisinde öğrenilebilir. Tabi ki bu, yeterli bir süre değildir. Sadece bu süre içinde işin tam olarak nasıl işlediği, nasıl süreçlerden geçtiği ve takip edilen yol öğrenilebilir. Üzerinde yoğunlaşılan tek dil olması dahilinde bu süre, o dil için yeterli bir süredir.
Program dilinde kısa bir süre çalışmamak gereklidir. Çalışmayı olduğu kadar zamana yaymalı ve etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Program dilini öğrenmek basit bir işlem değildir, ancak zamanla büyük bir zorluk oluşturmayacaktır.