Power Supply (Güç Kaynağı)
Power supply, güç kaynağı anlamına gelen bir terimdir. En az bir elektrik yüküne güç sağlamakla görevlidir. Genel olarak bir elektrik gücünü diğerine dönüştürür. İleri teknolojiler sayesinde güneş enerjisi gibi farklı enerji kaynaklarını elektrik enerjisine dönüştürebilir.
Güç kaynağı bilgisayarda yer alan bileşenlere güç sağlar. Bilgisayar için alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştürür. Genellikle soğutmayı sağlamak için en az bir fan içerir. Bilgisayar kasasının yapısına göre kasanın alt kısmında veya üst kısmında yer alabilir.
Power supply ne işe yarar?
Power supply terimi güç kaynağı anlamına gelir. Bir elektrik prizinden güç alarak çalışır. Elektrik akımını alternatif akımdan (AC) alarak doğru akıma (DC) dönüştürür. Gerektiğinde voltajı yeterli miktarda düzenler ve bilgisayarın ısınma problemi yaşamadan sorunsuz çalışmasını sağlar.
Power supply olmadan bilgisayardaki bileşenlerin çalışması mümkün değildir. Güç kablosunun takılı olduğu bileşendir. Güç kaynağını incelediğiniz zaman içerisinde bir fan ve bazı kablolar görürsünüz. Teknik bilgiye sahip değilseniz güç kaynağının içini açmamanız gerekir.
Power supply bir elektronik cihazın elektrik aldığı ilk yerdir. Güç dalgalanmaları ve ani yükselmelere karşı oldukça savunmasızdır. Elektrik akımındaki dalgalanmaları yönetebilecek ve tutarlı bir güç çıkışı sağlayacak şekilde tasarlanırlar. Bazılarında sorunsuz çalışmak için en özellikler bulunur.
- Voltajı değiştirir: Power supply için ana kullanım durumlarından birisi voltaj değişikliğidir. Power supply her zaman sabit bir çıkışa sahiptir. Aşırı yüklenmeyi önlemek için güç kaynakları cihazın gereksinimlerine uygun olarak voltajı düşürürler veya yükseltirler.
- Gücü dönüştürür: Power supply gelen elektriği elektrikli cihazın kullanabileceği bir biçime dönüştürür. AC-DC ve DC-DC olmak üzere iki tür güç kaynağı vardır. Yaygın olarak kullanılanlar AC-DC dönüştürme yaparlar. DC-DC çok daha spesifiktir.
- Gücü düzenler: Elektronik cihazların büyük bir kısmı düzenlenmiş güce ihtiyaç duyarlar. Power supply oluşabilecek dalgalanmalar açısından gücü düzenler. Güç düzenlenmiş olmazsa beklenenden çok daha fazla güç söz konusu olur ve bu elektronik cihazlara zarar verir.
Power supply bilgisayarda en önemli bileşendir ama çoğu zaman göz ardı edilebilir. Bilgisayar toplanırken yapılacak olan seçimler bilgisayarın çalışma verimliliğini doğrudan etkiler. Power supply satın alırken yanlış kararlar vermek pek çok durumu etkileyebilir.
Power supply seçerken nelere dikkat edilmeli?
Power supply satın alırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli detay vardır. Bu detaylarla uğraşmak geleceğe yönelik çok daha doğru karar vermenizi sağlayacaktır. Bilgisayar toplamaya çalışırken her şeyden ödün verecek olsanız bile güç kaynağından ödün vermemelisiniz.
1. İhtiyaç duyulan kapasite
Power supply satın almaya karar vermeden önce bilgisayarı çalıştırmak için ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu bulmanız gerekir. Power supply sahip olduğu maksimum gücün tamamını bilgisayara aktarmaz, bilgisayar ihtiyaç duyduğu kadar gücü çeker.
Bilgisayarın ihtiyaç duyacağı gücü hesaplayabilmek için bir güç hesaplayıcı kullanmanız gerekir. OuterVision veya Newegg tarafından sunulan araçlar size bu konuda yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken bilgisayar sisteminde yer alacak ürünleri seçmektir.
- İşlemci: AMD Ryzen 5 5500 3.6 GHz
- Anakart: Gigabyte B450M S2H 3600 MHz DDR4
- Ekran Kartı: Gigabyte GeForce RTX 2060 D6 6GB GDDR6
- Bellek: GSKILL 8 GB Ripjaws V 3200 Mhz CL16 DDR4
- Depolama 1: KIOXIA Exceria 500GB NVMe M.2 SSD
- Depolama 2: Western Digital 3.5" 1 TB Caviar Blue 7200 RPM
Bilgisayarınız bu bileşenlerden oluştuğu zaman ihtiyaç duyacağınız güç miktarı 680 Watt civarı olacaktır. Sistemin verimli bir şekilde çalışabilmesi için minimum 750 Watt ve üzeri bir power supply seçmeniz gerekir. Buna ek olarak verimliliği göz önünde bulundurmanız önemlidir.
2. Verimlilik düzeyi
Power supply almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli detay verimliliktir. Power supply ürünleri birbirinden farklı verimlilik seviyelerine sahiptirler. Sundukları verimliliğe göre derecelendirilip çeşitli sertifikalar elde ederler ve seçim kararınızı etkileyebilir.
- 80 PLUS White: %100 yük söz konusu olduğunda %80 oranında verimlilik sunar. Yük oranı %50'ye düştüğünde dahi verimlilik %80 düzeyinde kalır.
- 80 PLUS Bronze: %100 yük söz konusu olduğunda %82 oranında verimlilik sunar. Yük oranı %50'ye düştüğünde verimlilik %85 düzeyine çıkar.
- 80 PLUS Silver: %100 yük söz konusu olduğunda %85 oranında verimlilik sunar. Yük oranı %50'ye düştüğünde verimlilik %88 düzeyine çıkar.
- 80 PLUS Gold: %100 yük söz konusu olduğunda %87 oranında verimlilik sunar. Yük oranı %50'ye düştüğünde verimlilik %90 düzeyine çıkar.
- 80 PLUS Platinum: %100 yük söz konusu olduğunda %89 oranında verimlilik sunar. Yük oranı %50'ye düştüğünde verimlilik %92 düzeyine çıkar.
- 80 PLUS Titanium: %100 yük söz konusu olduğunda %90 oranında verimlilik sunar. Yük oranı %50'ye düştüğünde verimlilik %94 düzeyine çıkar.
Verimlilik etiketleri kararlarınızı etkilerler ama neyi ifade ettiklerini bilmek önemlidir. Örneğin, 80 PLUS White etiketine sahip olan 550W bir power supply kullandığınızı düşünün. Bu power supply elektrik prizinden 550W güç çeker ama %80 verimlik sunduğundan bilgisayarınıza 440W güç iletir.
3. Üreticinin kalite yaklaşımı
Power supply alırken üretici konusunda dikkatli olmalısınız. Her üreticinin ürünü aynı kalitede olmaz. Genel olarak insanlar daha ucuz oldukları için pek bilinmedik markalara yönelebilirler. Ancak elde ettikleri sonuç verimsiz veya arıza çıkaran bir power supply olur.
- Corsair
- Cooler Master
- be quiet!
- SilverStone
- EVGA
- Rosewill
- FSP
- XPG
- Seasonic
- Thermaltake
- Gigabyte
- Superflower
Seçeceğiniz power supply üreticisi çok güvenilir olsa bile her bir ürünü tek tek ele almanız gerektiğini bilmelisiniz. Üreticiler birden fazla ürün piyasaya sürerler ve bunları farklı şekilde fiyatlandırırlar. Fiyatların değişmesinin sebebi ise kalitenin biraz azaltılmasıdır.
Power supply her ne kadar en göz alıcı bilgisayar bileşenlerinden biri olmasa bile çok önemli bir yere sahiptir. Power supply satın alımında yanlış kararlar vermek ileride ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Tasarruf etmek istiyorsanız tercihlerinizi diğer parçalardan yana kullanmalısınız.