Plug-in (Eklenti)
Plug-in (Eklenti)
Plug-in kendi başına çalışan bir program için, program temelindeki özel bir alan için duyulan gerekliliği karşılayarak, programa yeni özellikler ekleyebilen bir yazılımdır. Kullanılan yazılımın veya programın, kendi altyapısında var olmadığı özellikleri ekstra olarak sunabilen eklentilerdir. Plug-in yazılımlarına örnek olarak bir grafik programında resmin üzerine bir yazı yazabilmek, yazıya uygun gölge eklemek gibi işlemler dakikalarca sürebilir. Ama uygun eklentiler sayesinde birkaç dakika içerisinde istediğiniz özellikleri ekleyebilmek mümkündür. Plug-inler kodlama yapısıyla yazılmaktadır. Birçok Plug-in tabanında java dilini barındırmaktadır. İşlevsel bir Plug-in yaratabilmek için java diline hâkim olmak gerekir.
Plug-inler Nasıl Temin Edilebilir?
Plug-in, kullanıcıları ekstra uğraştan kurtaran yazılımsal paketler topluluğudur. Bu paketler genellikle ücretli ve ücretsiz şekilde resmi web sayfalarından elde edilebilir. Örneğin Wordpress yazılımı için ücretli ve ücretsiz binlerce Plug-in mevcuttur. Bunlar Wordpress resmi sitesinden indirilebileceği gibi, ücretli Plug-inler ise ThemeForest benzeri platformlarda satılmaktadır.
Plug-inler Nerelerde Kullanılır?
Plug-inler genellikle web sitelerinde kullanılmaktadır. Web sitelerin admin panelinden büyük bir kolaylıkla eklenebilir. Ayrıca oyunların açılış sayfaları, menü kısımlarında dahi kullanılmaktadır. Mobil telefonlar için yazılan yazılımlarda kullanılan butonlar, görseller ve ikonlar Plug-in yardımıyla hazırlanmaktadır.
Plug-in Nasıl Yüklenir?
Web siteleri için hazırlanmış olan Plug-in dosyaları FTP adı verilen File Transfer Protocol yardımıyla yüklenmektedir. İnternete bağlı bir bilgisayar yardımıyla, web site dosyalarının barındığı sunuculardaki uygun klasörlere yerleştirilerek aktif edilebilir. Admin panellerinden ilgili düzenlemeler yapılarak kullanılabilir veya silinebilir.