PancakeSwap
PancakeSwap, yatırımcılara BEP-20 token değiştirme izni veren merkezi olmayan bir borsa (DEX) olarak bilinir. BEP-20 token, kendi blok zincirine sahip olmayan ama Binance Smart Chain üzerine inşa edilmiş kripto paralardır. Ethereum tarafından oluşturulan ERC-20'nin benzeridir.
PancakeSwap yatırımcıları kısa süre içerisinde büyük bir ivme yakaladılar. Token beklenmedik bir şekilde 30 kat değer kazandı. Kullanıcı merkezli geniş bir tabana sahip olması onun en büyük avantajlarından biridir. Buna ek olarak sunulan yatırım avantajlarının gözden geçirilmesi önemlidir.
PancakeSwap ne işe yarar?
PancakeSwap merkezi bir aracı olmadan kripto para ticareti yapmanıza olanak tanıyan bir borsadır. Elde ettiğiniz her türlü dijital para her zaman size aittir. Kripto borsası Binance tarafından yürütülen blok zinciri platformu olan Binance Smart Chain üzerine inşa edilmiştir.
Binance, PancakeSwap'ı kontrol etmez veya ona müdahalelerde bulunmaz. Tamamen anonim geliştiriciler tarafından geliştirilmiştir. PancakeSwap, popüler Uniswap protokolünün en büyük rakibidir. Tek farkı Binance Smart Chain üzerinde yer alan BEP-20 token varlıkları için kullanılmasıdır.
PancakeSwap, kripto yatırımcılarının bir aracı fon olmadan ticaret yapabilmelerini sağlayan DeFi hizmetlerinin en önemli örneklerinden biridir. Uniswap çok daha farklığa sahip olmasına rağmen aradaki rekabete bağlı olarak PancakeSwap tarafından sunulan avantajlar fark yaratmaktadır.
PancakeSwap neden önemlidir?
PancakeSwap tek bir kurumsal varlık tarafından işletilen bir kripto para borsası değildir. Merkezi olmayan bir borsadır. Herhangi bir aracı olmadan ticaret yapmaya imkan tanır. Merkezi olmayan borsalar genel olarak Ethereum tabanlı olsalar bile PancakeSwap onlardan farklıdır.
1. Düşük maliyetler
PancakeSwap aslında Uniswap adını taşıyan ve Ethereum tabanlı olan ekosistem ile yarışır. Bu iki protokol arasında muazzam bir rekabet vardır. PancakeSwap'ı anlamak istiyorsanız öncelikle mutlakaa Uniswap konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.
Uniswap, PancakeSwap'a göre biraz daha eskidir ve sistem biraz daha oturmuş durumdadır. Buna rağmen Ethereum ağında yaşanan tüm olumsuzluklardan etkilenmesi söz konusudur. Sürekli artan günlük ücretler ve transfer ücretleri sebebiyle değer kaybettiği söylenebilir.
PancakeSwap bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalmaz. Ücretler %0,02 seviyesindedir ve kullanıcılar için çok daha ideal kabul edilir. Ek olarak herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur. Yatırımcılar daha fazla işlem yapabilme özgürlüğüne sahiptirler. Bir token için oldukça işlevseldir.
Ücretler konusunda rekabetçi olması bu ağın en önemli yönlerinden biridir. PancakeSwap giderek gelişen büyük bir kullanıcı topluluğuna sahiptir. Birçok yatırımcı onun popülerliğinden yararlanmaya çalışarak yatırımlarını büyütmeye çalışır.
2. Stake seçenekleri
Stake etme veya staking bir doğrulama sürecidir. Blok zincirinde yer alan işlemleri doğrulamak için token koyarsınız. Kripto yatırımı yapanlar için en önemli pasif gelir kaynaklarından biridir. Stake gerçekleştirdikleri zaman likidite havuzu olarak adlandırılan yerlerden ek token kazanabilirler.
Yatırımcılar genelde APY adı verilen yıllık yüzde getirileriyle karşılaşırlar. PancakeSwap havuzunda stake yapıldığı zaman elde edilen APY oranı stake edilen token ve süreye göre değişiklik gösterir. Örneğin, CAKE stake ettiğiniz zaman yaklaşık %70 oranında yıllık yüzde getirisi elde edersiniz.
PancakeSwap platformunda stake gerçekleştirmenin pek çok farklı avantajları vardır. Bu avantajlardan birisi yüksek getiridir. Yield farming ve likidite farming açısından avantajı ise kalıcı kayıp gibi durumdan yatırımcıları olabildiğince uzak tutabilmesidir.
3. Likidite avantajları
PancakeSwap, Binance Smart Chain içerisinde yer alan en iyi likidite seçeneğidir. Herhangi bir dApp göz önünde bulundurulduğunda en fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan bir protokoldür. Ayrıca pazar hacmi açısından en yüksek dördüncü hacme sahiptir.
PancakeSwap çok yüksek günlük hacim sunabildiği için yatırımcılar için ideal seçenekler arasında er alır. Likidite avantajı sayesinde yatırımcıları kendisine çeker. PancakeSwap içerisinde yatırım yapmak ve yatırımdan vazgeçmek son derece kolaydır. Kripto paralar açısından en önemli farkı budur.
PancakeSwap nasıl kullanılır?
PancakeSwap'ı kullanabilmek için kendi kripto cüzdanınıza ihtiyacınız vardır. Binance Chain Wallet dahil olmak üzere Trust Wallet veya MetaMask kullanabilirsiniz. MetaMask aslında bir Ethereum cüzdanı olsa bile Binance Smart Chain ile çalışacak şekilde ayarlanabilir.
- İlk olarak Trust Wallet hesabı oluşturmak için uygulamayı telefonunuza yükleyin.
- Binance üzerinden Binance Coin (BNB) satın alın ve bunu cüzdanınıza aktarın.
- Trust Wallet hesabınızda yer alan BNB miktarını görüntülemeye çalışın.
- Seçenekler kısmına gelerek Swap to Smart Chain seçeneğine dokunun.
Artık PancakeSwap ile bağlantılı tüm fonksiyonlara ulaşabileceksiniz. Token takası yapabilmek için Trade ve ardından Exchange seçeneğine tıklayın. Cüzdanınızı seçin ve takas işlemini başlatmak için onay verin. Gerekli onayı verdikten sonra PancakeSwap kullanmaya başlayabilirsiniz.
Tüm kripto para yatırımlarının risk taşıdığını unutmamalısınız. Çok spekülatif bir piyasaya giriş yaparsınız. Karşınıza çıkacak yatırım fırsatlarını fark etme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Gerçekçi olmayan getirilerin peşinden gitmediğiniz sürece bir sorun yaşamazsınız.