NFC (Near-field communication)
NFC (İngilizce olarak: Near Field Communication) bir kablosuz iletişim teknolojisidir. İsminde de belirtildiği üzere NFC standartlarına uygun iki cihaz arasında çift yönlü, kablosuz ve yakın mesafeli haberleşmeye olanak tanır. NFC’nin Türkçe karşılığı olarak Yakın Alan İletişimi olarak çevrilmiştir.
NFC teknolojisi iki standarta uygun cihazda kablosuz iletişimi sağlarken herhangi bir ücrete tabi tutulmaz.
NFC cihazları elektronik kartlar ya da kimlikler olarak işlev görebilir. Temassız ödeme sistemleri için de NFC kullanılmaktadır. NFC aynı zamanda küçük boyutlu verilerin (dosyaların) aktarılmasında da kullanılabilmektedir.
Telefonlarda NFC özelliği nasıl açılır?
NFC özelliği Android ya da iOS işletim sistemli mobil cihazlarda bulunur. Yeni model bir mobil cihazda bu teknolojinin olması muhtemeldir. Her mobil cihaz NFC teknolojisini desteklemez.
Android cihazlar için NFC özelliği olup olmadığı kontrol etmek ve aktif etmek için;
- Ayarlar’a girilir,
- Üst kısımdaki arama kısmına “NFC” yazılır ve sonuçlar kontrol edilir.
Eğer arama yaparak ilgili NFC ayarı bulunamadıysa “Bağlantı Ayarları” kısmı kontrol edilmelidir. İlgili ayar açık konumuna getirilerek cihazın NFC özelliği aktif hale getirilebilir.
iOS cihazlarda NFC özelliği çoğu zaman otomatik olarak etkinleşip kapanmaktadır. Örneğin temassız bir ödemeyi iPhone cihazıyla yapılmaya çalışıldığında NFC etkinleşir ve işlem sonrası otomatik olarak kapanır.
iOS cihazlarında bulunan “Apple Wallet” yani “Apple Cüzdan” uygulamaları için uyumlu kredi ve banka kartları eklenerek NFC özelliği ile mobil cihazdan temassız ödeme yapılabilir.
NFC ve Bluetooth karşılaştırması
NFC ve Bluetooth, mobil cihazlarda, akıllı saatlerde ya da tabletlerde bulunan kıza menzilli iki iletişim teknolojisidir.
- NFC Bluetooth’a göre daha yavaş bir veri aktarımı yapar.
- Bluetooth gibi iki cihazın önceden eşleştirilmiş olmasına ihtiyaç duymaz.
- NFC’nin maksimum veri aktarım hızı 424 kbit/s iken Bluetooth 2.1 Mbit/s hız ile işlem görür.
- NFC’nin maksimum çalışma uzaklığının kısa olması kalabalık alanlar için güvenli kullanımı sağlar.
- NFC, RFID (13.56 MHz ISO/IEC 18000-3) altyapısı ile uyumludur. Bu protokol Bluetooth V4.0 teknolojisinin düşük güç teknolojisine benzer şekilde düşük güç tüketimi yapar.
NFC destekli cihazlar nelerdir?
2011 yılında Android işletim sistemli 40’tan fazla cihaz NFC özellikli olarak piyasaya sürüldü. Ayrıca BlackBerry, OS 7.0 ve üzeri cihazlarda BlackBerry Tag ile NFC özelliğini kullanıma sundu.
2014 yılı itibari ile Android ve iOS işletim sistemli mobil cihazların hemen hemen hepsinde NFC desteği bulunmaktadır.
NFC tarihçesi
NFC teknolojisi, 2002 yılı biterken Sony ve Philips markalarının ortaklığında Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) kullanılarak geliştirilmiş, 2003 sonlarında ise ISO/IEC tarafından standart olarak kabul edilmiştir.
2004 yılında Nokia, Philips ve Sony tarafından NFC Forum NFC teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaşması için yayına alındı.
MasterCard, 2011 yılındaki NFC’li cihazların piyasaya sürülmesinden sonra bu cihazları kullanan kullanıcılar için teknolojilerine daha fazla NFC desteği ekledi. Bu sayede NFC ile ödeme yapan kullanıcı sayısı ciddi oranda arttı. Bu gelişmenin ardından VISA ve Samsung ortaklığı ile “payWave” isimli uygulama Galaxy S4 cihazı için tanıtıldı.